Κτηματολόγιο: Σιωπηρή παράταση έξι μηνών άνευ προστίμων

akinita_ar

Ξεκόλλησαν οι δηλώσεις, πάνω από 950.000 δικαιώματα υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο - Σε ποιες περιοχές λήγουν οι προθεσμίες Νοέμβριο και Δεκέμβριο - Στο α΄ εξάμηνο η επιβολή των προστίμων με βάση την αξία και το χρόνο καθυστέρησης 

Πίστωση χρόνου τουλάχιστον για έξι μήνες χωρίς την απειλή προστίμων, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το κτηματολόγιο, με την πολιτική ηγεσία να εκφράζει ικανοποίηση για την ανταπόκριση των πολιτών στα ώριμα προγράμματα, στα οποία πρόσφατα έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων σε 21 Περιφερειακές ενότητες. «Οι πολίτες πλέον έχουν αρχίσει να παίρνουν την υπόθεση Κτηματολόγιο στα χέρια τους» δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με την προτροπή ο κόσμος να συνεχίσει τις δηλώσεις χωρίς το φόβο των προστίμων που όπως αναφέρθηκε θα ενεργοποιηθούν μέσα στο εξάμηνο του 2020.

Όπως σημείωσε, κατά τον απολογισμό του έργου, το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης. «Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και στους συνεπείς πολίτες αλλά και σε εκείνους που καθυστέρησαν λίγες εβδομάδες ή και μήνες σε σχέση με εκείνους που θα καθυστερήσουν χρόνια για να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους» είπε ο υπουργός.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι όποιος καθυστερήσει και έχει μεγαλύτερη περιουσία θα πληρώσει περισσότερο από εκείνον που έχει μικρότερη περιουσία. Και όποιος καθυστερήσει 3 χρόνια θα πληρώσει περισσότερα από αυτόν που καθυστέρησε 3 μήνες. Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν ως υποχρέωση που απορρέει από την εφαρμογή του νόμου 2308/1995 που προβλέπει την επιβολή προστίμων. Ωστόσο, το υπουργείο αφήνει μια ασάφεια στο χρόνο που θα επιβληθούν καθώς θα είναι συνάρτηση και της ανταπόκρισης του κόσμου στις δηλώσεις. Επισημαίνεται πάντως ότι γίνει δεν θα γίνει με ακαριαίο τρόπο αλλά θα προηγηθεί ενημέρωση του κόσμου.

Ρεκόρ δηλώσεων τον Οκτώβριο

Όπως αναφέρθηκε χθες, οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος υπήρξαν οι καλύτεροι για το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφορικά με τη συλλογή δηλώσεων για ολόκληρο το 2019.
Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο αριθμός των δηλώσεων που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τις 700.000. Το ποσοστό συλλογής έχει φτάσει πλέον στο 70% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων για τις περιοχές που η προθεσμία έληξε τέλος Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συμβατικό στόχο του 55%.

Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο ο συνολικός αριθμός δηλώσεων που συλλέχθηκε ξεπέρασε τις 950.000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό δηλώσεων που συλλέχτηκαν από όλους τους μήνες του 2019. Το ποσοστό συλλογής έχει ξεπεράσει τον Οκτώβριο το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων στις περιοχές που έληξαν οι προθεσμίες 31 Οκτωβρίου, ξεπερνώντας και εδώ τον συμβατικό στόχο του 55%.

Στο ποσοστό συλλογής δηλώσεων, συμπεριλαμβάνονται και οι δηλώσεις «εμπρόθεσμης υποβολής», οι δηλώσεις δηλαδή που πήραν αριθμό πρωτοκόλλου και για τις οποίες οι πολίτες θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε μεταγενέστερο χρόνο. Ήδη τα ραντεβού αυτά κλείνονται έως και 6 μήνες αργότερα. Ωστόσο χθες οι εκπρόσωποι του κτηματολογίου δήλωσαν ότι οι μελετητές μπορούν να καλέσουν τους πολίτες και νωρίτερα ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία θα διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η διαδικασία αυτή διευκολύνει ειδικά εκείνους που σπεύδουν να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους λίγες μόνο μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
Με την «εμπρόθεσμη προσέλευση» ο πολίτης αποφεύγει την ταλαιπωρία της αυξημένης κίνησης των τελευταίων ημερών και επιστρέφει μετά από κάποιες ημέρες στα κτηματολογικά γραφεία για να ολοκληρώσει την δήλωση του προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Συνολικά για τη χώρα, μέχρι σήμερα από τα εκτιμώμενα 39,1 εκατομμύρια συνολικά δικαιώματα:

- Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 13 εκατομμύρια (33%). Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση κυρίως σε αστικές περιοχές και στις οποίες λειτουργεί κανονικά το κτηματολόγιο.
-Είναι σε προχωρημένη επεξεργασία 7,5 εκατομμύρια (19%). Αφορούν περιοχές υπό κτηματογράφηση, που όμως έχει ολοκληρωθεί η περίοδος συλλογής δηλώσεων και έχουμε πάει σε επόμενα στάδια.
- Είναι σε εξέλιξη συλλογή δηλώσεων για 15 εκατομμύρια δικαιώματα (39%). Πρόκειται για τις 34 συμβάσεις που τρέχουν σήμερα και στις οποίες συλλέγονται δηλώσεις.
- Εκκρεμούν 2,7 εκατομμύρια δικαιώματα (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα, είναι για τις συγκεκριμένες 5 περιφερειακές ενότητες.
-800.000 δικαιώματα (2%) αφορούν την μετάβαση από το παλαιού τύπου Κτηματολόγιο, το οποίο είναι από τον καιρό της Ιταλοκρατίας, στα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος στο νέο Κτηματολόγιο.

Ποιες δηλώσεις λήγουν μέχρι τέλη του χρόνου

Τον Νοέμβριο λήγουν οι προθεσμίες σε 10 Περιφερειακές ενότητες: Καστοριάς-Φλώρινας, στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων, Ευβοίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας-Κορινθίας, Δυτικής Αττικής- Νησιών Αττικής, Σάμου-Χίου-Ικαρίας, Αιγίου. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο, λήγουν οι προθεσμίες στα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Η ανταπόκριση των πολιτών και σε αυτές τις περιοχές κρίνεται από τα ο ΥΠΕΝ θετική και η εκτίμηση είναι πως και τον Νοέμβριο η κτηματογράφηση θα κλείσει πιάνοντας τους συμβατικούς στόχους.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εμφανίστηκε καθησυχαστική επισημαίνοντας ότι κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί, όπως τονίστηκε είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του.

«Με την δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο οι πολίτες θωρακίζουν και αναβαθμίζουν την περιουσία τους, προστατεύοντας στην πραγματικότητα τους εαυτούς τους. Την καθιστούν εύκολα εκμεταλλεύσιμη και απαλλαγμένη από περιττή γραφειοκρατία και αυξημένο κόστος στο μέλλον».

Παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα

Στόχος της κυβέρνησης είναι το Ελληνικό Κτηματολόγιο να αποβάλλει τα βαρίδια του παρελθόντος και να μπορέσει να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και πιο ευέλικτα στο εγγύς μέλλον. Για να γίνει αυτό απαιτούνται παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα. Πρώτον, άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία του Κτηματολογίου και στην άμεση στελέχωση του με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Για τον σκοπό αυτό δρομολογείται άμεση η επιστροφή 41 δικηγόρων που απομακρύνθηκαν εξαιτίας της αλλαγής του νομικού καθεστώτος του Κτηματολογίου καθώς και η πρόσληψη όσων υπαλλήλων χρειαστούν, μέσω ΑΣΕΠ σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, για την στελέχωση των κατά τόπους κτηματολογικών γραφείων του φορέα.

Δεύτερον, εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τον πολίτη στις υποθέσεις του με το Κτηματολόγιο και θα κάνουν εφικτό το Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο.
Τέτοιες υπηρεσίες είναι η δυνατότητα της ηλεκτρονικής παραγγελίας πιστοποιητικών από τα κτηματολογικά γραφεία, η ηλεκτρονική υποβολή των συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους, η ηλεκτρονική υποβολή δικαστικών αποφάσεων χωρίς την φυσική παρουσία του πολίτη, η έρευνα στα αρχεία της κτηματογράφησης, ο προδικαστικός έλεγχος κ.α.

Τρίτον, παρεμβάσεις που αξιοποιούν επαγγελματίες, όπως μηχανικούς και δικηγόρους για την ταχύτερη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Δρομολογείται για παράδειγμα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η υλοποίηση του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού, που ισχύει άλλωστε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

aris

950.000 Δικαιώματα επί 35 ευρώ το δικαίωμα 33.250.000 ευρουλάκια καλοφάγωτα

ΑΡΗΣ

και όταν είναι δυο η και περισσότεροι κληρονόμοι 35 ευρουλάκια για τον καθένα. οπότε είναι πολλά περισσότερα Έχει μπεί στο στόχαστρο η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων και βάλλεται. Σε λίγο θα έρθει και το περιουσιολόγιο μη νομιζετε ότι ξεχάστηκε. Περιμένετε

Dpap

Γιατί μέ τά αυθαίρετα τό ιδιο δέν γίνεται ? Εγώ πλήρωσα τό 14 ολο τό πρόστιμο καί τώρα μετά από 3 χρόνια παρατάσεις πληρώνουν τό 1/3 καί μέ δόσεις !!

Ζητω

Οι μαμακες που τρέχανε και περίμεναν στις ουρές και πλήρωναν στην ώρα τους... Άλλη μια επιτυχία των αριστων...

φιλοτιμος απόδημος

Είμαι απόδημος. Άκουσα την φωνή της πατρίδας, του νόμου. Απέδειξα συνέπεια. Έτρεξα εμπρόθεσμα, υποβλήθηκα σε έξοδα, κόπο και χρόνο υπέβαλα έγκαιρα όλες τις απαιτήσεις της κτηματογράφισης. Από μήνες μου παρουσιάσθηκαν δύο ευκαιρίες να διαθέσω την ιδιοκτησία μου, πήγαν όμως χαμένες. Όλοι αναμένουν την απόφαση του κτηματολογίου, πριν προβούν σε αγορά ακινήτου. Αυτή δεν εκδίδετε, διότι προφανώς δεν υποβλήθηκαν οι δέουσες αιτήσεις εγκαίρως, δόθηκαν παρατάσεις. Διερωτώμαι γιατί δεν θα πρέπει να φέρονται το ίδιο συνεπής και οι κρατικές υπηρεσίες, όσο ανάλογα συνεπής φέρετε και ο πολίτης προς αυτές (Άρθρο 25 του Συντάγματος). Δηλαδή, ως πότε θα τιμωρήτε και θα κατατυραννάτε μια έντιμη και συνεπής κοινωνία, από λίγους και ασυμμόρφωτους; Το κακό είναι απερίγραπτο, γενικεύεται. Όταν μια κοινωνία θέλει να κινηθεί γρήγορα, να πάει μπροστά, και μόνο για αυτούς του λίγους να μπλοκάρετε όχι μόνο η κίνηση, η ζωτική σημασία αυτής, αλλά και η διαστρέβλωση όλης της αγοράς, τότε υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Αυτό το βιολί των παρατάσεων δεν μπορεί να το αντέξει η Ελληνική κοινωνία. Για τον έντιμο, συνεπή και εμπρόθεσμο δημιουργεί μη ευκαταφρόνητη ζημία, Αυτή η ζημία βάσει της Αρχής της Υπαιτιότητας, όπως συμβαίνει παντού, χρήζει αποκατάστασης. Π.χ. με τα πρόστιμα που θα υποβληθούν, θα πρέπει να αποκατασταθεί σε όλους εκείνους τους έντιμους πολίτες η ζημία που υπέστησαν. Πρέπει να καταλάβουμε και καλό είναι να ακουσθεί η φωνή του απόδημου πέρα για πέρα: Η Αρχή της Υπαιτιότητας πρέπει να εφαρμοσθεί με την ίδια ισχύ και αξιοπρέπεια, όπως συμβαίνει και εντός της ΕΕ. Άλλωστε υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Δεν μπορεί να εξαπατάτε ανήλεα ο πολίτης, ο φιλότιμος απόδημος.

cooper

Για να δειξεις συνεπεια ετρεξες ,η για να πουλησεις ? Ρωτησες αν οι εξαθλιωμενοι απο τις τελευταιες κυβερνησεις συμπατριωτες σου, που εχουν ενα οικοπεδο η μονο ενα σπιτι ,αν εχουν εστω και αυτα τα λιγα χρηματα που χρειαζονται για να τα δηλωσουν ? Αντε γιατι μας πρηξατε εσεις ολοι οι βολεμενοι συνεπεις....

Η Ελλαδα

φιλε αποδημε για να κινηθει γρηγορα και να παει μπροστα ,θελει γκρεμισμα και χτισιμο απο την αρχη.Αν νομιζεις εσυ οτι πρεπει να αρχισει απο το κτηματολογιο ,εισαι πολυ γελασμενος.Υπαρχουν πολυ πιο σοβαρα θεματα που ταλανιζουν χρονια αυτη τη χωρα,και αποφασεις επι αποφασεων ,καταδικαστικες,απο το Ευρωπαικο δικαστηριο για την συμπεριφορα των εκαστοτε κυβερνησεων,αλλα φωνη βοωντος εν τη ερημω.

Αυτοκαταστρέφεται η ωραιότερη χώρα του κόσμου τζάμπα και βερεσέ.

Φίλε, φιλότιμε απόδημε, καλά τα λές. και εγώ δεν βλέπω να εφαρμόζεται σωστά η Αρχή της Υπαιτιότητας. Εδώ η πιο σύγχρονη Αρχή που εφαρμόζεται είναι η Αρχή της Απατηλότητας. Έγινε πάγια Αρχή. Πάντα οι σωστοί και έντιμοι είναι τα κορόϊδα. Πάντα αυτοί πληρώνουν την νύφη. Έτσι χάθηκε και η εμπιστοσύνη του λαού προς το Κράτος. Αυτοκαταστρέφεται η ωραιότερη χώρα του κόσμου τζάμπα και βερεσέ.

Εμείς είμαστε μαλάκες

Που καθόμασταν στο Γαλάτσι με τις ώρες στις ουρές για να είμαστε εντός προθεσμίας.

Γιώργος Χατζηγεωργίου

Η κατάρα του Ελληνικού δημοσίου είναι η παράταση. Δίνετε παρατάσεις λίγο πριν ή ακόμα και μετά τη λήξη της προθεσμίας. Αποτέλεσμα; Ο συνεπής είναι μονίμως το κορόιδο της υπόθεσης.

Τρολ

Όταν έγραφε το Πρώτο Θέμα " καμία παράταση - σοβαρή κυβέρνηση κλπ " , λέγατε εμένα Τρολ. Πρώτο Θέμα σε λατρεύω !!!

Α

Το γραφε για να τρέξουν οι μακακες Έλληνες να δηλώσουν και να πληρώσουν αυτά που έφαγε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης