«Στο τέλος της χρονιάς θα καταγράψουμε χρέος 144%»

«Στο τέλος της χρονιάς θα καταγράψουμε χρέος 144%»

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές πριν από τα τέλη του 2011, ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ.

«Στο τέλος της χρονιάς θα καταγράψουμε χρέος 144%»
Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές πριν από τα τέλη του 2011, ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ.

«Στο τέλος της χρονιάς θα καταγράψουμε χρέος 144%, τέτοια ποσοστά χρέους μόνο σε πολεμικές περιόδους. Αυτή η χώρα είναι σε κατάσταση πολέμου, πρέπει να βγει νικητής, αλλά θέλει μάχη, επίπονη μάχη, μάχη διάρκειας» τόνισε επίσης ο κ. Προβόπουλος.

Είπε ακόμα πως από την αρχή της χρονιάς έως τα τέλη Νοεμβρίου «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες 27,5 δισ., δηλαδή περίπου 11% των καταθέσεων. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, πήγαν είτε σε τράπεζες του εξωτερικού είτε «κάτω από μαξιλάρια», ενώ ένα ποσοστό της μείωσης οφείλεται στη γενικότερη μείωση των εισοδημάτων, που αναγκάζει τους καταθέτες να κάνουν χρήση των αποταμιεύσεών τους.

Παρά ταύτα, τόνισε ο πρόεδρος της ΤτΕ, «οι τράπεζες άντεξαν» και δεν ήταν αυτές που «δημιούργησαν πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας δημιούργησε πρόβλημα στις τράπεζες».

Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Πρέπει  να γίνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και καταπολέμηση φοροδιαφυγής... Αν επιβληθεί περαιτέρω αύξηση των φόρων στους ήδη φορολογούμενους, τότε τελικά θα υπάρξει  μείωση των εσόδων από τους φόρους».
Κλείσιμο

Ανάπτυξη

«Ο δρόμος» για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι «επίπονος και μακρύς και η ανάπτυξη δεν μας περιμένει στην επόμενη στροφή» σημείωσε επίσης ο κ. Προβόπουλος, παρουσιάζοντας μια δέσμη προτάσεων για την επανέναρξη της αναπτυξιακής διαδικασίας, όπως «η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας» και η «δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Σημείωσε επίσης πως «υπάρχει ανάγκη να πέσουν οι φορολογικοί συντελεστές και για να υπάρξει ανάπτυξη» και προέβλεψε πως «από το 2012 και μετά, θα αρχίσει να βελτιώνεται η δυναμική του χρέους», ενώ αποκάλυψε πως, από τα στοιχεία του Νοεμβρίου, που συμπεριλαμβάνουν τα αποτελέσματα της περαίωσης, φαίνεται πως η αύξηση των φορολογικών εσόδων «από το 3,5% πάνε στο 5,%, αλλά απέχουν από το 8,5%, που είναι ο στόχος», τονίζοντας την αδυναμία της κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Αναδιάρθρωση - Επιμήκυνση - Ευρωομόλογα

Για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως εξαρτάται αποκλειστικά από τις προθέσεις της Ελλάδας, καθώς «ούτε αναγκαία ούτε πιθανή ούτε επιθυμητή την χαρακτηρίζει το ΔΝΤ».

Για το ευρωομόλογο είπε με νόημα: «Είδαμε τι έγινε σήμερα (Δευτέρα) που βγήκε ο Γιούνκερ και ο Τρεμόντι και μίλησαν υπέρ και είδαμε τις αντιδράσεις που υπήρχαν», ενώ για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους σημείωσε πως πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των υπολοίπων μελών της ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης