Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα καλύψουν οι φορολογούμενοι το νέο όριο του 30%

pos2

«Δια νόμου» οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται να ξοδεύουν το 1/3 από όσα βγάζουν, με πλαστικό χρήμα - Τι ισχύει για εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και ενοίκια - Ποιες δαπάνες ζητά η εφορία

«Δια νόμου» οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται να ξοδεύουν το 1/3 από όσα βγάζουν, με πλαστικό χρήμα. Με το νέο φορολογικό που θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τις φοροαπαλλαγές και τις δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2020, αλλάζουν 3+1 παραμετροι στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα:

1. Αυξάνεται το ποσοστό των δαπανών που απαιτείται, από 10%-15-20% που ίσχυε σε 30% για όλους. Αυτό σημαίνει, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι να ψηφιστεί η τελική διάταξη, ότι 1 στα 3 ευρώ που βγάζει ένα νοικοκυριό θα πρέπει να το ξοδεύει με χρήση πλαστικού χρήματος ή ebanking. Μέχρι φέτος απαιτείτο το 1/10 ή 1/5 το πολύ. Αλλιώς θα επιβάλεται «πρόστιμο» 22% στις δαπάνες που λείπουν (πχ 220 ευρώ για 1.000 ευρώ δαπανής που δεν έκανε με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής ο φορολογούμενους).

Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι το 30% καλύπτεται εύκολα και δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί πέρυσι το υπερκάλυπταν σχεδόν όλοι οι υπόχρεοι αν και δεν ήταν απαραίτητο. Όσοι δήλωναν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, έφταναν στο 44% ενώ με εισοδήματα 10-30 χιλιάδων ευρώ στο 36%. Αντιθέτως όσοι έβγαλαν πάνω από 30.000 ευρώ ξόδεψαν το 18%. Αυτούς θέλει το υπουργείο Οικονομικών να εμφανίζουν περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες.

2. Αυξάνεται ο αριθμός των υποχρέων. Μέχρι πέρυσι η υποχρεώσε αφορούσε 6 εκατομμύρια φορολογουμένους που είχαν εσόδημα από μισθούς και συντάξεις. Από το2020 θα αφορά σχεδόν και τα 8 εκατομμύρια φορολογουμένους, δηλαδή και όσους έχουν εισόδημα από ενοίκια ή ελεύθερα επαγγέλματα που εξαιρούνταν ως τώρα από την υποχρέωση για ηλεκτρονικές δαπάνες, αφού δεν δικαιούνταν ν «χτίζουν» αφορολόγητο όριο. Και χωρίς αφορολόγητο, πλέον θα έχουν την ίδια υποχρέωση όπως μισθωτοί και συνταξιούχοι.

3. Αυξάνεται και η βάση υπολογισμού του ποσοστού των δαπανών. Το 30% υπολογιζόταν στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, ενώ πλέον θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος, μαζί με ενοίκια, κέρδη ελευθέρων επαγγελματιών κλπ.

Τι σημαίνει αυτό;

Από τα 6 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ή περίπου 1 στους 4 έχει έξτρα εισοδημα από κάποιο ενοίκιο ή μια επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Άρα, αν πχ κάποιος ζει με 10.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 από ενοίκια, πέρυσι ξόδευε με κάρτες κλπ τα 4.400 (44% κατά μέσον όρο Χ 10.000) ενώ έπρεπε να ξοδέψει 1.000 ευρω (10%), αλλά το 2020 αναγκάζεται να ξοδεύει 4.500 τουλάχιστον (30% για εισόδημα 15.000 ευρώ).

Δείτε αναλυτικούς πίνακες με τα απαιτούμενα ποσά αποδείξεων ΕΔΩ

Ποιες δαπάνες ζητά η εφορία

Το 2020 δεν αλλάζει κάτι στον κατάλογο των δαπανών που αναγνωρίζει η εφορία. Σε αυτές προμετρούνται σχεδόν όλες οι δαπάνες, εκτός από αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων, πληρωμές στεγαστικών δανείων και ενοικίων. Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται:

Ιατρικές δαπάνες

Ειδη διατροφής

Αλκοολούχα ποτά και καπνός

Ένδυση και υπόδηση

Στέγαση, κοινόχρηστα, έξοδα επισκευής ή συντήρησης σπιτιού, δαπάνη αγοράς πετρελαίου ή αερίου θέρμανσης, αμοιβές σε υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ. Εξαιρούνται όμως τα ενοίκια.

Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (ηλεκτρικά είδη, εργαλεία κήπου, οικιακές συσκευές, έπιπλα κ.λπ.)

Μεταφορές: εξαιρούνται οι δαπάνες για τέλη κυκλοφορίας και αγορά οχημάτων (εκτός από ποδήλατα).

Επικοινωνίες (λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κλπ).

Αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες (αγορές βιβλίων και μουσικών οργάνων, εισιτήρια για παραστάσεις στο θέατρο ή για τον κινηματογράφο κ.λπ.

Εκπαίδευση

Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.

Άλλα αγαθά και υπηρεσίες (υπηρεσίες αισθητικής ή κομμωτηρίου κ.λ.π)

ΣΧΟΛΙΑ (234)

Γιάννης

Το πλαφόν 20.000€ για e-αποδείξεις είναι ,εάν ψηφιστεί τελικά,ειναι σωστό μέτρο.Δεν μπορείς να εκβιάζεις κάποιους ,επειδή έχουν υψηλά εισοδήματα,να τρέχουν να ψωνίσουν άχρηστα πράγματα ή να ξοδεύουν ασύστολα για να αποφύγουν το πρόστιμο.Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να τα αποταμιεύουν για να αγοράσουν μελλοντικά ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι για φορολογητέο εισόδημα 40.000€ ο Φ.Ε και η εισφορά αλληλεγγύης πλησιάζουν τα 10.000€ μαζί,ενώ για το υπερβάλλον ποσόν το ποσοστό τους αθροιστικά θα αρχίζει από 51,5%. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα για αυτούς που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια και τα εξοφλούν εμπρόθεσμα. Τόσον αυτά όσον και τα ενοίκια ά κατοικίας ,θα πρέπει να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα και ο υπολογισμός του 30% να γίνεται στο προκύπτον ποσόν.

ΚΚ

Να οργανωθουμε για προσφυγη στο ΣΤΕ. Εχει γινει καποια κινηση?

Oleerj

Είναι που σας μείωσε το αφορολογητο . Αύξησε τις αποδείξεις φυσικά η μισή Ελλάδα δε θα μαζέψει και θα πληρώσει τα τριπλάσια απ' ότι με Τσίπρα ..κατά ουσίαν αύξησε το φπα ...οι άνω των 50 έως 100 θα τραβάνε τα Μάλια της κεφαλής τους ..

leloudos

Με εκβιάζεις να καταναλώσω ενώ δε θέλω και με τιμωρείς αν θέλω να αποταμιεύσω. Ελεεινό.

ΠΑΥΛΟΣ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 30% ΣΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ. Ο απόλυτος παραλογισμός , είναι αδύνατον! Απορεί κανείς πως δεν βρέθηκε ένας στο Υπουργείο Οικονομικών να το καταλάβει και να το προλάβει. Όσο αυξάνει το εισόδημα, αυξάνει γεωμετρικά ο φόρος εισοδήματος μέχρι 45% για ενοίκια, η εισφορά αλληλεγγύης μέχρι 10% και ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. ασχέτως ύψους εισοδήματος άνω και από το σύνολο των ενοικίων, εάν υπάρχει μεγαλύτερη αναλογία απρόσοδων ακινήτων. Οπότε όχι μόνον δεν υπάρχει δυνατότητα για 30% δαπανών επι του εισοδήματος αλλά υπάρχει και έλλειμα που καλύπτεται από υπόλοιπα εισοδήματα ή ανάλωση αποταμιεύσεων, περιουσίας ή δανείου. Αυτό καταδεικνύει και το απολύτως παράλογο και αδύνατον της τυχόν επιβολής του 30% ή οποιουδήποτε υποχρεωτικού ποσοστού δαπανών ειδικά σε εισοδήματα από ενοίκια. Αντιθέτως πρέπει από 01/01/2020 να επανέλθουν οι συντελεστές φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια μέχρι 12.000 € σε 10% και άνω των 12.000 € σε 33% όπως είχαν επιμείνει οι θεσμοί και ανετράπει επί Σύριζα λόγω ιδεοληψίας εναντίον της μεσαίας τάξης και της γενικότερης υπερφορολόγησης. Ενώ επίσης θα πρέπει να καταργηθεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

Τάσος

Πλάντζο ξύπνα. Ποιό 30%? Με μεικτό εισόδημα 50.000 άρα καθαρό 30.000 ζητάνε 50000×30%=15.000 άρα 50% επι του καθαρού εισοδήματος. Και χωρίς δόση στεγαστικού και δαπάνες ασφάλισης. Έλεος είναι εγκληματίες. Ανέδειξε το ΤΩΡΑ.

NOΣ

ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ! Μονο στην Ελλαδα αυτοι οι γελοιοι νομοι!

Γιάννης

Το 30% είναι ληστρικό.Διότι αναφέρεται στο φορολογητέο ποσό ,από το οποίο δεν αφαιρούνται ο Φ.Ε,ο ΕΝΦΙΑ,τα ενοίκια ,οι δόσεις των δανείων και τα τέλη κυκλοφοριας των αυτοκινήτων. Αυτό σημαίνει ότι πολύς κόσμος δεν θα μπορέσει ή θα δεινοπαθήσει να συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό. Όσοι δε έχουν την δυνατότητα να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες αποδείξεις,θα εκβιαστούν να το κάνουν για να αποφύγουν το πρόστιμο και δεν θα μπορέσουν να κάνουν τις αποταμιεύσεις για αγορά κατοικίας ή αυτοκινήτου στο μέλλον. Το μέτρο πρέπει να εκλογικευθεί. Αλλοιώς θα λειτουργήσει ως προκλητικό φορολογικό μέτρο και ως τέτοιο η κοινωνία θα το εκλάβει. Να μη νομίζει η κυβέρνηση ότι τρώμε κουτόχορτο.

Εγκληματικό

Το να σου επιβάλλει 30% κατανάλωση είναι εγκληματικό. Θα έπρεπε να μετρούν όλες οι συναλλαγές και ας καταργηθεί και το μετρητό. Αλλά δεν το κάνουν. Πρόκειται για φόρο που θα μας τσακίσει λόγω δανείων, ενοικίων, ασφαλειών κ.α. που δεν μέτρα η σοβιετική ΝΔ.

mike

30% επί ποιού εισοδήματος, μεικτού (προ φόρου) ή καθαρού (μετά φόρου); Γιατί αν το ποσοστό είναι επί του μεικτού όπως είναι μέχρι σήμερα, για ένα μέσο μικτό εισόδημα 20000€, το 30 γίνεται αμέσως 35%! Από την άλλη είναι δίκαιο να ζητάνε e-δαπάνες για ένα εισόδημα που δεν έχεις αφού στο κρατάνε με τον φόρο εισοδήματος;

Aris

Mike σε βλεπω αδιαβαστο. Επι του καθαρου εισοδηματος υπολογιζεται. Μη πετας μπαρουφες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης