LIVE

Κορωνοϊός

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Στο 30% του ετήσιου εισοδήματος αυξάνεται το όριο δαπανών με πλαστικό χρήμα

pos-maketa

Από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών και την ένταξη 7.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά πρόσθετα έσοδα 784 εκατ. ευρώ την προσεχή χρονιά - Οι προβλέψεις για έσοδα και δαπάνες

Η οριζόντια αύξηση του ορίου πληρωμών με πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος, προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο όριο, και η επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε περιοχές με πολύ υψηλή αξία είναι τα δύο βασικά μέτρα τόνωσης των δημοσίων εσόδων που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020. Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα μέτρα αυτά θα αποφέρουν 784 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία και θα καλύψουν έτσι το μεγαλύτερο μέρος από το δημοσιονομικό κόστος ύψους 1,2 δισ. ευρώ το οποίο έχουν οι φοροελαφρύνσεις και τα υπόλοιπα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Μέχρι σήμερα ίσχυαν τρεις διαφορετικοί συντελεστές σε συνάρτηση με το ύψος του εισοδήματος (10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ) για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου μέσω ηλεκτρονικών δαπανών από μισθωτούς και συνταξιούχους. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η μείωση της παραοικονομίας και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθούν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη στους πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αποδεδειγμένα το πιο αποτελεσματικό μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση. Για αυτό το σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλωστε υπόθεση αποκλειστικά και μόνο του κράτους. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδίως τους φορολογούμενους πολίτες, η κινητοποίηση των οποίων σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών την οποία ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2020, δημιουργεί το απαραίτητο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και εξασφάλισης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα χρησιμοποιηθεί στα επόμενα έτη για τον περαιτέρω περιορισμό των φορολογικών βαρών και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών».

Δείτε αναλυτικούς πίνακες για τις αποδείξεις που χρειάζονται ανάλογα με το εισόδημα ΕΔΩ

Όσον αφορά στις αντικειμενικές τιμές, 7.000 περιοχές που τώρα προωθείται η ένταξή τους στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού βρίσκονταν εκτός του συστήματος, με αποτέλεσμα να πληρώνουν πολύ χαμηλό ΕΝΦΙΑ ακόμα και υπερπολυτελείς βίλες. «Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες θα συμβάλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη. Αυτή η παρέμβαση θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας», επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο.

Στο πεδίο των εσόδων και των δαπανών, το προσχέδιο, με ενσωματωμένα τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα, προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 758 εκατ. ευρώ και σχεδόν ισόποση αύξηση των δαπανών (750 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος στα 54,306 δισ. ευρώ και το 2020 θα διαμορφωθούν στα 54,129 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά στηρίζονται κυρίως στα φορολογικά έσοδα, που αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος στα 51,042 δισ. ευρώ και να αυξηθούν στα 51,8 δισ. ευρώ το 2020. Παρά την καθιέρωση μειωμένου εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για τα φυσικά πρόσωπα, προβλέπονται αυξημένες εισπράξεις κατά 322 εκατ. ευρώ περίπου από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (11,288 δισ. ευρώ το 2020, έναντι 10,966 δισ. ευρώ φέτος). Αντιθέτως, η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα φετινή κέρδη προβλέπεται να περιορίσει τα έσοδα του προϋπολογισμού από τη συγκεκριμένη πηγή κατά περίπου 457 εκατ. ευρώ (3,945 δισ. ευρώ το 2020, έναντι 4,402 δισ. ευρώ φέτος).

Στο μέτωπο των δαπανών (57,052 δισ. ευρώ το 2020 από 56,302 δισ. ευρώ το 2019) ξεχωρίζουν η προβλεπόμενη εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από δαπάνες τόκων (από 6,5 δισ. ευρώ σε 6 δισ. ευρώ) και η αύξηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στα 6,75 δισ. ευρώ από 6,15 δισ. ευρώ φέτος. Σημειωτέον ότι ο προϋπολογισμός του 2019 προέβλεπε για φέτος δαπάνες 6,75 δισ. ευρώ στο ΠΔΕ, αλλά τελικά η χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει με μείωσή τους κατά 600 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (81)

ο τουρίστας

γιατι δεν το κάνετε 150% να δανειζόμαστε κιόλας για να ψωνίζουμε και να σας φέρνουμε αποδείξεις...

Ελλην

Οπως καταλαβατε ο Μητσοτακης παει να αυξηση την φορολογια με εμμεσο τροπο στα συνηθη υποζηγια τους μισθωτους και συνταξιουχους αφου αυτοι μονο δεν κρυβουν εισοδηματα. Δηλαδη οσοι παιρνουν μαυρα ξοδευουν μετρητα χωρις προβλημα.

Kin

Δεν πιστεύω να ψηφίζεις. Αν ναι αλίμονο μας.

Εφη

Αν δεν θελεις να ξοδεψεις αυτο το 30% αλλα να το αποταμιευσεις, και να εισαι ομως ενταξει και με το κρατος, απλα αγοραζεις χρυσες λιρες με καρτα ή αλλα χρυσα νομισματα (Canadian maple leaf, American Eagle, Krugerrand κ.λ.π) κατα προτιμηση απο Γερμανια( π.χ Coininvest) ή απο UK λογω αξιοπιστιας αυτων των ηλεκτρονικων καταστηματων που εχουν πελατες απο ολο το πλανητη εδω και δεκατιες και τα εξαργυρωνεις οταν σε συμφερει.

@

Και γιατί να χρειαστεί να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, και να μην μας επιτραπεί να έχουμε τα χρήματά μας σε ευρώ στην τράπεζα; Τις λίρες που θα τις έχω; Στο κοτέτσι;

ΧΥΖ

Απολύτως λογικό το 30%. Στο 10% όλοι μας στην ουσία κοροϊδεύαμε τον εαυτό μας.

Είμαι πλούσιος φοροφυγας και ψηφίζω ΝΔ

Δηλώνω 19 χιλιάδες εισόδημα έχω δωρεάν επιδοματα, ταυτόχρονα όμως μπορώ να έχω ακριβό αυτοκίνητο λόγω αστείου τεκμηρίου, και να έχω αγοράσει ακριβο σπίτι γιατί το κράτος θεωρεί ότι όλο το δηλωθέν μπορώ να το αποταμιεύσω άρα σε 10 χρόνια δικαιολογώ να αγοράσω σπίτι με 190000 χιλιάδες ευρώ αντικειμενική . Χαχαχα. Στη υγεία σας κορόιδα.

Καταργηση μετρητων

Ολα αυτα ειναι ημιμετρα! Μονο ετσι θα φανουν τα πραγματικα εισοδηματα αυτων που τωρα κρυφογελανε διοτι ξερουν αυτο το ποσοστο δεν αφορα το μαυρο χρημα, τις συναλλαγες χωρις αποδειξη, τα φακελλακια στους υπηρετες του Ιπποκρατη κλπ. Μονο ετσι!

ΤΣΕΟ

Βρε ΤΣΕΟ της Αριστεράς. Μας γίνατε νοικοκυραίοι και μιλάτε για οικονομίες και αποταμίευση...Οι λίστες των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ και της Εφορίας βρίθουν από οπαδούς του Αλ6.. Γίνατε και νοικοκυραίοι ξαφνικά..μπαταχτσήδες

@

Κι όταν θα υποχρεωθείς να ξοδευεις περισσότερα σε προιόντα και υπηρεσίες, να δεις τότε πως θα μακρίνουν οι λίστες κακοπληρωτών της ΔΕΗ και της εφορίας. Αντί να πληρώνεις λογαριασμούς, θα αγοράζεις τσίχλες, για να μετράει και η απόδειξη

Πάλι την είπες την βλακεία σου

Οι μεγαλύτεροι οφειλέτες της ΔΕΗ είναι οι πλούσιοι με τις πισίνες που μένουν στα ακριβά βόρεια προάστια. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μεγαλοφειλετων ψηφίζει ΝΔ. Οι άνεργοι δεν έχουν λεφτά και είναι φυσικό να μην πληρώνουν. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι φθηνό προσιτό για όλους. Η κυβέρνηση του Κούλη είναι με τους λαθρομετανάστες και τους πλούσιους . Να την χαίρεσαι.

ΤΣΑΟ

Πάλι πέταξες την κοτσάνα σου. Οι μεγαλύτεροι κακοπληρωτές σε εφορία, ταμεία, ΔΕΗ και τράπεζες είναι οι κατέχοντες καημένε με τις παρωπίδες.

ΚΟΥΛΗΣ Ο ΕΣΤΙΓΜΕΝΟΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΩ 100 % .ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΨΩΜΕΝ ΑΛΛΩΣΤΕ ? ΟΙ ΜΠΕΤΟΒΛΑΚΕΣ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ(ΓΕΛΙΟ ΔΡΑΚΟΥΜΕΛ)

Ξηλωθείτε

Ένας που παίρνει 12.000€( 1000€/μήνα) το χρόνο θα πρέπει να καλύψει 3.600,αστείο ποσό που καλύπτεται με λογαριασμούς,σούπερ-μάρκετ και βενζίνη.οι λαμβάνοντες παραπάνω ας πληρώνουν.Συμφέρει τους φτωχούς.Οι άνεργοι με τεκμαρτό έως 9500€ εξαιρούνται.

@

Ποιος το είπε ότι εξαιρούνται; Εξαιρούνται από τη υποχρεωρική χρήση κάρτας, όχι από το να προσκομίζουν αποδείξεις για τα τεκμαρτά εισοδήματα, ακόμα και οταν αυτά ειναι κάτω από 9500 ευρώ

@

Κι αν αρχισω να χρωστάω δόσεις, θα τους παραπέμψω στα ποσά που θα αναγκάζομαι να ξοδευω σε αχρείαστα αγαθά και υπηρεσίες, ενώ δεν το θέλω. για να καλύψω το ποσοστό και να μην πληρώνω εξτρά γα....τικα στην εφορία

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης