Φόροι: Νέο τοπίο από το 2020 - Έρχονται ελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ

eforia0

Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα από 1.1.2020 - Διατήρηση του αφορολογήτου ορίου - Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% - Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% - Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% - Μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου - Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική

Νέο τοπίο δημιουργείται από το 2020 στη φορολογία με ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν το σύνολο των φορολογούμενων και θα σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μια εποχή σταδιακής αποκλιμάκωσης των φορολογικών βαρών.

Το «πράσινο» φως από τους Θεσμούς για τον νέο προϋπολογισμό ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή θετικών μέτρων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που απεστάλη στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, αλλά και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, ενσωματώνονται ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην οικονομία και θα συμβάλουν στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην τελική βάση της επεξεργασίας, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει:

Δείτε πίνακες με τη μείωση του φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους ΕΔΩ

- Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα από 1.1.2020: Ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και δημιουργείται νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα. Εξετάζεται η μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα των φορολογικών συντελεστών που εφαρμόζονται πάνω από τις 20.000 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι από τον πρώτο μήνα του 2020 θα διαπιστώσουν μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους, λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η φορολογική ελάφρυνση που φθάνει τα 1.300 ευρώ θα φανεί στην εκκαθάριση των δηλώσεων των εισοδημάτων του 2020.

- Αφορολόγητο: Διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στα 8.636 ευρώ και με προσαύξηση του συγκεκριμένου ορίου για κάθε παιδί και μέχρι τέσσερα παιδιά.


- Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος από όλους τους φορολογούμενους θα «απαιτεί» η Εφορία από το 2020. Αυτό σημαίνει ότι στο κυνήγι των ηλεκτρικών αποδείξεων θα μπουν το επόμενο έτος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στη περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ορίου δαπανών με πλαστικό χρήμα και δηλωθέντος θα επιβάλλεται φόρος. Οι αποφάσεις για το ύψος του φορολογικού συντελεστή, για τις e-αποδείξεις που θα λείπουν, δεν έχουν «κλειδώσει», αλλά με βάση τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι θα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το 20%.

- Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για το 2019.

- Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

- Μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί για το 2019 στις επιχειρήσεις.

- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια.

- Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια και επανεξέταση του κατά τον 4ο χρόνο.

- Μείωση φόρου για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων. Εξετάζεται το 40% της δαπάνης να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων.

- Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.

- Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% που είναι σήμερα για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στην βρεφική ηλικία.

- Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% από 24% για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (46)

Αλέξης Κ.

Ίδιο αποτέλεσμα!!!! Καμία αλλαγή ένα καλό ανακάτεμα για το θεαθήναι!!! Στην Ελλάδα οποίος περνά ετήσιο εισόδημα τα 20 χιλιάρικα είναι καταδικασμένος!!!! Έλος δηλαδή.

@

Βγαίνουν τώρα και λένε πως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να ξοδευουν το 30% του εισοδήματός τους.... Όταν βγάζουν 20.000, αλλά δηλώνουν 5.000, θα πρεπει δηλαδή να ξοδέψουν ολόκληρα 1.500; Wow, τρομερό μέτρο. Μόνο με τις ΔΕΚΟ υπερκαλύφθηκε. ΡΕ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΊΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ, ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

ΧΥΖ

Εκεί αποσκοπεί η αύξηση σε 30%. Στο να χτυπηθεί το μαύρο χρήμα, να φανούν τα πραγματικά εισοδήματα κάποιων Ε.Ε, και να περιοριτσεί η φοροδιαφυγή. Το θεωρώ ΚΟΡΥΦΑΙΟ μέτρο (όχι για την κυβέρνηση) για την Ελληνική Οικονομία. Εννοείται ότι σε κάποιους δεν αρέσει. Εχουν τους λόγους τους αυτοί...

@

@ ΧΥΖ Δεν αρέσει γιατί έχεις κάποιον να σε υποχρεώνει να καταναλώνεις για να καλύψεις ποσοστά. Η φοροδιαφυγή πάει χέρι χέρι με τα μετρητά, γιατί απλούστατα δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος στις συναλλαγές. Καμία διασταυρωση. Αντίθετα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μεσολαβεί η τράπεζα που θα ξέρει ανα πάσα στιγμή ποιός πληρωσε τι σε ποιόν. Επομένως είναι αδύνατο να αποκρύψει κάποιος το οτιδήποτε. Αν περιορίσεις λοιπόν την κυκλοφορία των μετρητών με πλαφόν του ποσού αναλήψεων σε χαρτονομίσματα ανά εβδομάδα ή μήνα, περιορίζεις τη φοροδιαφυγή, και δεν θα χρειάζεται κανένα υποχρεωτικό κυνήγι ποσοστών.

@

Ένας που να μην επεμβαίνει στο πως θα διαχειρίζομαι τα φορολογημένα εισοδήματά μου υπάρχει; Οι προηγούμενοι μου έβαλαν περιορισμούς στο πόσα και που θα ξοδέψω, ετούτοι πάλι με υποχρεώνουν να ξοδεψω, θέλω δε θέλω, αλλιώς θα φάω προστιμο. Κι αν χρειαστει μελλοντικά να μπω σε κανένα νοσοκομείο ή μείνω άνεργος, θα βγω στη ζητιανιά για να βρω τα χρήματα, αφού τώρα μου γίνεται ανέφικτο να αποταμιεύσω. Βρε αφήστε με ήσυχο να κάνω τα χρήματά μου ότι θέλω. Ελέγξτε μόνο τον τρόπο που θα ξοδέψω, όταν κι όσα αποφασισω να ξοδέψω.

Αίσχος

Το 30% πρέπει να το ξαναδούν άμεσα όπως γράφτηκε και αλλού. Σε μικρά εισοδήματα που πληρώνουν ενοίκιο ή/και έχουν δόσεις δανείων δεν περισσευουν. Είναι αναλγησία και θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις.

Xenos

Σε μια χώρα θα πρέπει και οι πολίτες να ενδιαφέρονται για το Κράτος. Το Κράτος δεν είναι κάτι αέναο, είμαστε εμείς. Οι φόροι μας πηγαίνουν για επιδόματα, κοινωνική μέριμνα κλπ Πηγαίνω στη λαϊκή και αλλού και κανένας πελάτης δεν ζητάει απόδειξη. Στις καφετέριες και στις ταβέρνες; Το καλοκαίρι που πάτε διακοπές κύριοι γιατί δεν ζητάτε αποδείξεις; Όλοι θέλουν παροχές χωρίς να πληρώνονται οι φόροι. Πώς θα λειτουργήσει το κράτος; Πολύ σωστή κίνηση. Δεν είναι τεράστιο το ποσό. 30% Λογικό.

George

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κράτος δεν είμαστε εμείς. Το ότι συναλλασσόμαστε με το κράτος και πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη κι από τις 2 πλευρές δεν το αλλάζει αυτό.

Ggkostas

Ναι φιλε. Το κρατος ειμαστε εμεις. Αλλα τα λεφτα που πληρωνει ο κοσμος στο κρατος για εισφορες δεν τα φαγαμε εμεις. Φαντασου ενα τραπεζι με πολιτικους τρωγανε 10 αστακους εκαστος και στο τελος φυγανε και τον λογαριασμο τον δωσανε σε σενα διπλα που ετρωγες αυγα τηγανιτα και χορτα, για να τον πληρωσεις. Παλι οι τραπεζες θα τα κονομησουνε χοντρα παντως.

Ggkostas

Στην Ελλαδα οταν πρεπει να πληρωσουμε στο κρατος, το κρατος ειμαστε εμεις. Οταν ομως αυτοι τα τρωνε αυτα τα λεφτα, δεν με εχουνε καλεσει ποτε στο παρτυ.

Ggkostas

Οι πινακες ειναι ετησιοι και αφορουν εισοδημα προ φορου. Με απλα λογια αν παιρνεις πανω απο 1100ευρω καθαρα το μηνα η αυξηση ειναι 1,4 ευρω το χρονο αν δεν εχεις παοδο, 4ευρω αν εχεις ενα παιδι κοκ. Τωρα αν αυτο το θεωρειται επιτυχια εχετε προβλημα.....αν και νομιζω οτι οσοι σχολιαζουν εδω δεν εχουν δει καν τους πινακες.

Ggkostas

1,4 ευρω αυξηση το μηνα εννοω. Παντως οι τραπεζες ειναι οι μονες κερδισμενες αφου θα ρουφανε τις προμηθειες λογω αυξησης του οριου. Αρα τραπεζες-μισθωτοι 2-0

30%!

Φάτε φόρο Κούλη αφου δε μετράει το ενοίκιο και τα δάνεια.

@

Με το 30% σε αποδειξεις για το αφορολόγητο, σιγά μην έρθει μείωση φόρων. Αντ' αυτού θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάληψη μετρητών σε 30-50 ευρώ την εβδομάδα. Αυτό θα είχε δύο επιπτώσεις: α) θα αυξάνονταν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές β) θα βγαίνανε τα μετρητά από τα σεντούκια, θα αυξανόταν η ρευστότητα στην αγορά, και τελικά θα είχαμε επιστροφή κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα,

Άρες μάρες κουκουνάρες

Για να βγουν τα μετρητά από τα σεντούκια πρέπει να υπάρχουν! Το λίπος έχει φαγωθεί, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου επί ΣΥΡΙΖΑ για να επιτευχθεί το υπερπλεόνασμα! Οι φόροι θα μειωθούν πραγματικά για μισθωτούς, συνταξιούχους και συνεπείς ελ. επιχειρηματίες όταν αρχίσουν να πληρώνουν οι φοροκλέφτες αυτό που τους αναλογεί. Αυτό θα γίνει μόνο με πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι με νέα επιβολή capital controls!!! Αλλιώς ο Τσίμπλας θα την είχε μηδενίσει. Ζητάτε αποδείξεις...

@

@ Άρες μάρες κουκουνάρες. Back at you. Για ποιά νεα capital control τσαμπουνάς; Ηλεκτρονικά θα είσαι ελεύθερος να κάνεις οποιαδήποτε συναλλαγή θέλεις. Ποιόν περιορισμό θα έχεις στο ύψος των αγορών; ΚΑΝΕΝΑΝ. Το χαρτί και το μέταλλο κάνουν τη διαφορά; Με την ίδια λογική τη δική σου, και οι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ αγορες με κάρτα ύψους 30% επι του εισοδήματος capital control είναι, γιατί δεν θα είσαι ελευθερος να διαχειριστείς το εισόδημά σου με τον τρόπο που θέλεις. Θα μπορώ να το αποταμιεύσω χωρίς επιπλέον φορολογία; ΟΧΙ. Τουλαχιστον με τον έλεγχο αναλήψεων μετρητών δεν θα τιμωρούμε για τον τρόπο που θα θέλω να διαχειριστώ τα χρήματά μου, ΚΑΙ θα χτυπηθεί η μαύρη αγορά. Θελω να τα ξοδεψω όλα σε μία μέρα; Θα μπορω, χωρίς τιμωρία. Θελω να τα αποταμιευσω όλα, και να τρώω στις μάνας μου; Θα μπορώ, χωρίς τιμωρία.

Ζορρο

ειμαι δημοσιος υπαλληλος με καθαρες αποδοχες 18000 μετα απο 35 χρονια δουλειας με το ζορι πληρωνω λογαριασμους της πολυκατοικιας δικα μου και αλλων και φθανω γυρω στις 4500 ευρω .πλακα κανετε ρε ηλιθιοι και ζητατε να φθασω τα 5500 εδω και 3 χρονια ποτε δεν το επιασα .αει στο διαολο κουλη με τα καρναβαλια γυρω σου

Νικολας

Με 4500 ευρω δηλαδη βγαζεις ολοκληρο τον χρόνο ?Ασε μας ρε φιλαρακο μιλανε ολοι μιλανε και οι δημοσιοι υπαλληλοι.

Μπεεε

Να λες και ευχαριστω που ειχες 35 χρονια δουλεια ... αλλοι απολυθηκαν στα 5 ... η χρειαστηκαν να αλλαξουν 5 δουλειες στην 20ετια .... αντε μονο να κλαις ξερεις αντι να λες και ευχαριστω που δεν θα σε απολυσουνε ποτε. ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΑΝΕΡΓΟΣ?

Ναι ε;

Γενικά σ' αυτή τη χώρα δεν θα λες: "Είμαι δημόσιος υπάλληλος". Χτυπάει άσχημα, είναι σα να λες: Είμαι ωραίος και είστε μ@κ@κες. Ακούγεται σαν βρισιά προς τους άλλους, τους πραγματικούς εργαζόμενους, κατάλαβες; Έχε τα προνόμιά σου, να αισθάνεσαι σούπερ τυχερός, μην το πεις ούτε του παπά και βούλωσ' το.

,,,,,

Ολα για τις τραπεζες.........

Κυνηγάς φαντάσματα

Σκέψου και το ενδεχόμενο να γίνεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης