LIVE

Κορωνοϊός

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ελαφρύνσεις και παρεμβάσεις στις ηλεκτρονικές πληρωμές

8c1a73072b564253a7af1a3fcd1de35b

Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση, για να «κλειδώσει» ο νέος προϋπολογισμός χωρίς αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, αλλά με όλες τις φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ

Παρεμβάσεις που θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία χωρίς καμία αύξηση φόρου και θα συμπεριληφθούν στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο έχει ρίξει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να «κλειδώσει» ο προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις φοροελαφρύνσεις της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μέτρα όπως η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η παροχή κινήτρων για να εισρεύσει στη χώρα χρήμα από το εξωτερικό (μέσω της μεταφοράς φορολογικής κατοικίας και αλλαγών στο πρόγραμμα Golden Visa) και η απλούστευση φορολογικών διαδικασιών, η οποία θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι με τις παρεμβάσεις αυτές όχι μόνο θα καλυφθεί οποιαδήποτε «τρύπα» τυχόν εντοπίσουν οι τεχνοκράτες των θεσμών στον προϋπολογισμό του 2020 χωρίς αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, αλλά επιπροσθέτως θα προκύψουν μόνιμα οφέλη για τα δημόσια οικονομικά και την οικονομία συνολικά.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται εντατικά τις τελικές διατάξεις του μεγάλου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει περισσότερα από 100 άρθρα και να κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς εβδομάδες. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου πρέπει να φθάσει, εξάλλου, στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020, το οποίο θα υποβληθεί επίσης στην Κομισιόν μέχρι τα μέσα του μήνα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. «Εάν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε 15 ημέρες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου, η αίσθησή μας είναι ότι πάμε καλά», ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας πως όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 είναι εξασφαλισμένος, ενώ οι διαφορές εκτιμήσεων για το 2020 έχουν μειωθεί πολύ.

Όπως τόνισε κατηγορηματικά χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, στο νομοσχέδιο και στον προϋπολογισμό του 2020 θα ενσωματωθεί το σύνολο των φοροελαφρύνσεων, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την προσεχή χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δηλαδή:

- Η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% (για τη χρήση του 2019)

- Η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%

- Η διατήρηση του αφορολογήτου ορίου και η προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί

- Η καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Σήμερα ο εισαγωγικός συντελεστής είναι 22%.

- Μέτρα τόνωσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής (τριετής αναστολή του φόρου υπεραξίας στα παλαιά ακίνητα και του ΦΠΑ στα νέα, έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων)

- Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, κράνη.

- Φόρος 10% για νέα αγροτικά σχήματα.

Παράλληλα, στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν διατάξεις για:

- Την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με αύξηση του ελάχιστου ποσοστού δαπανών που απαιτείται να πραγματοποιούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου. Σήμερα οι εν λόγω φορολογούμενοι πρέπει να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές δαπάνες ύψους 10% του ετήσιου εισοδήματός τους, εάν αυτό φθάνει έως τις 10.000 ευρώ. Για ετήσιο εισόδημα 10.001-30.000 ευρώ χρειάζονται ηλεκτρονικές δαπάνες ίσες με το 15% του εισοδήματος και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ ηλεκτρονικές δαπάνες ύψους 20%. Στο τραπέζι έχει πέσει επίσης η μείωση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ημερήσιας χρήσης μετρητών, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στα 500 ευρώ, ενώ λιγότερες πιθανότητες να προχωρήσουν έχουν οι εισηγήσεις για σύνδεση του αφορολογήτου ορίου με τις ηλεκτρονικές δαπάνες.

- Βελτιώσεις και επέκταση της Golden Visa, ώστε να χορηγείται όχι μόνο σε περιπτώσεις αγοράς ακινήτων, αλλά και σε περιπτώσεις κατάθεσης μεγάλων χρηματικών ποσών στην Ελλάδα, συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εγχώριων εταιριών ή αγοράς κρατικών ομολόγων.

- Την παροχή κινήτρων μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

- Την απλοποίηση διατάξεων του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και την κωδικοποίηση διάσπαρτων διατάξεων, αποφάσεων και εγκυκλίων, ώστε να διευκολυνθεί το επιχειρείν και η προσέλκυση επενδύσεων.

Η σημερινή ατζέντα της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Οι συναντήσεις κυβέρνησης-θεσμών για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση ολοκληρώνονται το απόγευμα, ύστερα από διαδοχικά ραντεβού στα οποία θα συζητηθούν τα ενεργειακά ζητήματα, οι αποκρατικοποιήσεις, η Δημόσια Διοίκηση και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Θα ακολουθήσει μια ανακεφαλαίωση όλων των ζητημάτων που τέθηκαν στο τραπέζι από προχθές μέχρι σήμερα.

Όπως σημείωσε χθες κυβερνητική πηγή, «δεν είμαστε σε φάση που συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε. Συζητούμε σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών αυτά που συζητήθηκαν στα τεχνικά κλιμάκια. Σκοπός είναι να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και να έχουμε στο τέλος Νοεμβρίου μια θετική έκθεση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Οι πρώτες διαπιστώσεις των τεχνοκρατών των δανειστών από την τριήμερη επίσκεψή τους στην Αθήνα ενδεχομένως να παρουσιαστούν συνοπτικά στην αυριανή συνεδρίαση του Euro Working Group, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου.

Μέσα στον Οκτώβριο, δηλαδή πριν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη χώρα μας με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του. Οι συναντήσεις των στελεχών του ΔΝΤ στην Αθήνα για την κατάρτιση της έκθεσης θα ολοκληρωθούν μεθαύριο, Παρασκευή με ένα τελευταίο τετ-α-τετ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (είχε προηγηθεί μια πρώτη συνάντηση προχθές).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Good

Εξαιρετικά τα νέα. Κύριε Ροζάκο επί τη ευκαιρία, δεν κάνετε ένα ερώτημα για το θέμα που υπάρχει εδώ και χρόνια με τους bloggers/affiliate marketers που έχουν μικρά εισοδήματα (μιλάμε για κάτω από 100 ευρώ το μήνα) μέσω διαδικτύου αλλά η εφορία τους ζητά να κάνουν έναρξη (με πολλαπλάσια έξοδα των 100 ευρώ το μήνα!); Και τα 2 μου παιδιά ασχολούνται και δεν ξέρουν τι να πράξουν, είναι καλή ευκαιρία να ρυθμιστεί και αυτό.

Τίτλοι κτήσης είναι η απάντηση

Οι εταιρείες που τους πληρώνουν μπορούν να τους πληρώνουν με Τίτλους Κτήσης για εισοδήματα ως 10000 ευρώ/ετος. Θα υφίστανται κρατήσεις φόρου 23,6% (θα παίρνουν επιστροφή φόρου αν είναι κάτω απο το αφορολόγητο) και κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές 20,28% (σύνταξη και υγείας). Δεν χρειάζεται έναρξη και θα εισπράττουν ΝΟΜΙΜΑ.

κα

Ποια επέκταση της Golden Visa ρε παραμυθατζήδες; Περί περιορισμού πρόκειται! Διπλασιάζαται το όριο (ήταν 250000€) και μπαίνει πλαφόν στον αριθμό τους (2000). Με τη νέα ρύθμιση θα χρειάζονται περίπου όσα και στην Πορτογαλία. Μόνο τον ΕΝΦΙΑ ή την φορολογία να υπολογίσει κανείς καταλαβαίνει πόσοι θα προτιμήσουν Ελλάδα και πόσοι Πορτογαλία. Η Ελλάδα είχε μια από τις φθηνότερες Golden Visas της Ευρώπης. Αποτελούσε πάγιο αίτημα της Γερμανίας ο περιορισμός τους γιατί οι Γερμανοί που έχουν σήμερα το χρήμα στην Ευρώπη θέλουν να αγοράζουν ότι βρίσκουν μπροστά τους χωρίς ανταγωνισμό από Ρώσους και Κινέζους. Ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης στη συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη. Μαζί με το Μακεδονικό, χαχαχα!

Xenos

Μάλλον δεν έχεις διαβάσει την πρόταση. Αναφέρεται στη φορολογία στο παγκόσμιο εισόδημά αυτών που θα χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως βάση. Πολύ Documento του Βαξεβάνη διαβάζεις

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης