Αυξάνονται οι οφειλές από τα ασφαλιστικά ταμεία

oura-tamei

Στα 2,6 δισ τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες τον Αύγουστο

Ούτε αποπληρώθηκαν, αλλά ούτε αυξήθηκαν περαιτέρω τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες τον μήνα Αύγουστο, που ήταν ο πρώτος μήνας μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι συνολικές οφειλές των κρατικών φορέων παρέμειναν στα 1,637 δισ. ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του Ιούλιου που ήταν 1,634 δισ. ευρώ.

Ωστόσο μεγάλες οφειλές, συνολικού ύψους 992 εκατομμυρίων ευρώ ανέκυψαν μετά την υποβολής των φορολογικων δηλώσεων του Ιουλίου (αύξηση κατά 267 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα) ως εκκρεμής υποχρέωση επιστροφής φόρων από την ΑΑΔΕ στους φορολογουμένους. Για την αποπληρωμή τους πάντως, ως είθισται πλέον, θα γίνουν και συμψηφισμοί με …μελλοντικές οφειλές ΕΝΦΙΑ (!) ή και ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο (104 δισ συνολικά), οπότε το καθαρό δημοσιονομικό κόστος θα μετριαστεί τους ερχόμενους μήνες.

Στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτερες απλήρωτες οφειλές του Κράτους, ύψους 555 εκατ. ευρώ εξακολουθούν να βαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τον Ιούλιο πάντως ήταν ακόμα μεγαλύτερες (566 εκατ. ευρώ).

Έπονται τα νοσοκομεία με 501 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένα ευρώ από 507 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Ωστόσο μεγάλο μέρος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων σε προμηθευτές Υγείας, θα εξοφληθούν με rebate και clawback, δηλαδή θα διαγραφούν δια νόμου τους επόμενους μήνες.

Τα λοιπά νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 296 εκατ. ευρώ (από 290 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο), οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 207 εκατ. ευρώ (από 211 εκατ. ευρώ) και τα υπουργεία 78 εκατ. ευρώ (από 61 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

euro_ar

Η Ελλάδα μαζί με την Ολλανδία και την Ισπανία είναι οι τρεις χώρες του ΟΟΣΑ που είχαν το 2017 υπερδιπλάσιες δαπάνες για την προστασία από την κλιματική αλλαγή σε σχέση με τον μέσο όρο - Βαθειά η μεταβολή στα δημόσια οικονομικά της χώρας τη δεκαετία της κρίσης 

113494272_l

Στα 1.650 ευρώ τον μήνα η μέση τιμή για σπίτι 100 τ.μ. σε Βουλιαγμένη, Γλυφάδα και Βούλα, την ώρα που στο ιστορικό κέντρο ξεπερνά τα 1.300 ευρώ - Άνοδος των μισθωμάτων σε όλη τη χώρα

tesla1

Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών θα αποτελέσει ορόσημο για την γερμανική οικονομία. Ομως γιατί η Αμερικανική εταιρεία διάλεξε το Βερολίνο (παρά την κόντρα Τραμπ με Γερμανία) και όχι κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης;