Brexit: Νέα σύννεφα – Γιατί διστάζει να προχωρήσει ο Τζόνσον

Brexit: Νέα σύννεφα – Γιατί διστάζει να προχωρήσει ο Τζόνσον

Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι ο Τζόνσον δεν θα δώσει το «πράσινο φως» σε μια συμφωνία εκτός αν είναι βέβαιος ότι το DUP θα την υποστηρίξει

AGG
«Οι αξιωματούχοι της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχονται πιο κοντά σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το Brexit, ωστόσο αυτή κινδυνεύει να τεθεί υπό αμφισβήτηση από τους συμμάχους του Πρωθυπουργού Boris Johnson στη Βόρεια Ιρλανδία», γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο «οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, μετά τη διακοπή τους χθες αργά τη νύχτα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ. Οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και οι διαπραγματευτές συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο, δήλωσε από τη μεριά του ένας Βρετανός αξιωματούχος».

«Η επίτευξη ενός σχεδίου συμφωνίας που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες είναι απλώς και μόνο το πρώτο εμπόδιο για τον Johnson. Το μεγαλύτερο εμπόδιο του είναι μέσα στην ίδια του τη χώρα. Εκεί, θα πρέπει να πείσει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το οποίο στηρίζει τη μειονοτική διοίκησή του, καθώς και τους σκληροπυρηνικούς μέσα στο δικό του Συντηρητικό Κόμμα, να υποστηρίξουν το σχέδιό του. Μία συμφωνία για το Brexit, άλλωστε, έχει υποστεί πλήγματα σε προγενέστερα στάδια: η προκάτοχός του Johnson, η Theresa May, συμφώνησε μεν με την ΕΕ, αλλά είδε το σχέδιό της να καταψηφίζεται τρεις φορές στο βρετανικό Κοινοβούλιο».

Το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρει ότι «αυτή τη φορά, αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι ο Johnson δεν θα δώσει το πράσινο φως σε μια συμφωνία εκτός αν είναι βέβαιος ότι το DUP θα την υποστηρίξει. Η αρχηγός του κόμματος Arlene Foster μίλησε με τον Johnson για 90 λεπτά την Τρίτη. Στη συνέχεια, εξέδωσε μια σύντομη δήλωση στην οποία ανέφερε ότι ''το δίκαιο είναι να δηλώσουμε ότι κενά παραμένουν και ότι περαιτέρω εργασία είναι απαραίτητη''».

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η Βρετανία έχει κάνει αρκετά μεγάλες παραχωρήσεις τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το brexit. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η αποδοχή εκ μέρους του Λονδίνου της διενέργειας τελωνειακών ελέγχων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που βρίσκει έντονα αντίθετο το DUP.

Ενώ το κόμμα της Foster διαθέτει μόνο 10 μέλη στο βρετανικό Κοινοβούλιο, αρκετοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος του Johnson έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν μια συμφωνία, μόνο αν αυτή έχει την υποστήριξη του DUP. Ωστόσο, υπήρξαν ενδείξεις την Τρίτη ότι αυτοί επανέρχονται στην κομματική γραμμή μετά από συζητήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό Boris Johnson.

Κλείσιμο
«Είμαι ευτυχής να πω ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Steve Baker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Ομάδας, η οποία τάσσεται υπέρ του brexit, όταν έφυγε από την Downing Street μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό. «Είμαι αισιόδοξος ότι είναι δυνατό να φτάσουμε σε μια ανεκτή συμφωνία, την οποία θα μπορώ να ψηφίσω».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης