Πάει καλά ο προϋπολογισμός: Έρχεται πιο κοντά το κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο

Πάει καλά ο προϋπολογισμός: Έρχεται πιο κοντά το κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπέρβαση έναντι του στόχου όχι μόνο συνεχίστηκε στο 9μηνο του έτους, αλλά διευρύνθηκε, ξεπερνώντας τα 500 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο

staikouras_ar
Τον δρόμο για να μηδενιστεί η απόσταση ανάμεσα στις προβλέψεις της κυβέρνησης και εκείνες των ευρωπαϊκών θεσμών για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 και για να δοθεί κοινωνικό μέρισμα τον προσεχή Δεκέμβριο ανοίγει η αυξανόμενη υπεραπόδοση στα έσοδα.

Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναμένεται να στείλουν σήμερα στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν ότι η υπέρβαση έναντι του στόχου όχι μόνο συνεχίστηκε στο 9μηνο του έτους, αλλά διευρύνθηκε, ξεπερνώντας τα 500 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, έναντι 290 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα έσοδα από τις 120 δόσεις και τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια, εκτιμάται ότι επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να στείλει αύριο στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 με την «πιστοποίηση» των θεσμών ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την ερχόμενη χρονιά.

Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί ως προς τη διατήρηση της υπεραπόδοσης στα έσοδα και τη θετική επίδρασή της (carry-over effect) στα δημοσιονομικά μεγέθη του 2020. Πλέον, όμως, είναι υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουν τη στάση τους, υπό το φως των νέων στοιχείων που δείχνουν ότι η υπέρβαση στα έσοδα έναντι των στόχων από τον περασμένο Ιούλιο ενισχύεται μήνα με τον μήνα.

Το προσχέδιο που θα κατατεθεί στην Κομισιόν θα έχει διαφορετική μορφή, ώστε να προσαρμόζεται στις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, και μικρές μόνο διαφορές σε επιμέρους εκτιμήσεις, χωρίς να αλλάζουν οι κεντρικοί στόχοι του προσχεδίου που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει το σύνολο των φοροελαφρύνσεων και των υπόλοιπων θετικών μέτρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το 2020. Αυτό που μένει είναι να εξειδικευθεί η εφαρμογή τους με βάση τις αναλυτικές σχετικές διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο.


Το κοινωνικό μέρισμα


Η υπεραπόδοση στα έσοδα δείχνει ότι η κυβέρνηση θα έχει το περιθώριο πρόσθετων εφάπαξ θετικών μέτρων στο τέλος του έτους. Ήδη, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή έκανε λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,68% του ΑΕΠ φέτος, δηλαδή 0,18% του ΑΕΠ ή 346 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι «το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των πολιτών». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσδιόρισε το ποσό περίπου στα 300 εκατ. ευρώ και επισήμανε ότι «στόχος είναι να βοηθήσουμε τους μη έχοντες», ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε χθες για έκτακτο βοήθημα έως 200 εκατ. ευρώ σε ευάλωτες ομάδες, το οποίο μπορεί να είναι και μεγαλύτερο.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό διαθέσιμο κονδύλι θα είναι μικρότερο από προηγούμενα χρόνια και απομένει να φανεί το επόμενο διάστημα ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και πώς θα κατανεμηθεί. Στο παρελθόν η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε προτείνει να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα σε μακροχρόνια άνεργους, ενώ έχουν κατατεθεί και προτάσεις για δράσεις ενίσχυσης των νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση βρίσκεται, εξάλλου, εν αναμονή της καθαρογραφής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ώστε να υπολογίσει το τελικό δημοσιονομικό κόστος και να δρομολογήσει τη σταδιακή επιστροφή τους σε δόσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης