Τράπεζες: Γρίφος η διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων

Τράπεζες: Γρίφος η διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων

Τα stress tests θα βασιστούν στους ισολογισμούς της 31/12/2019 - Η περίοδος έως τον Φεβρουάριο του 2020 προσφέρεται για να κλείσουν δύσκολες περιπτώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων

trapezes
Στη διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων επικεντρώνονται οι τράπεζες εν όψει των stress tests, καθώς τα συγκεκριμένα δάνεια μπορεί να δημιουργήσουν κρίσιμες διαφορές.

Ούτως ή άλλως, σε μεγάλο βαθμό τη διαχείριση των υπόλοιπων κατηγοριών των κόκκινων δανείων δεν την έχουν πλέον οι τράπεζες. Με τη συμφωνία Πειραιώς – Intrum για τη διαχείριση δανείων 27 δισ., το deal της FPS από τη Εurobank (τιτλοποίηση 9,5 δισ. NPLs), το επικείμενο ανάλογο deal της Alpha Bank (10-12 δισ.) και την παραχώρηση διαχείρισης δανείων λιανικής στη Cepal, κόκκινα δάνεια πάνω από 60 δισ. θα διαχειρίζονται τρίτοι.

Δεδομένου ότι το απόθεμα των κόκκινων δανείων έχει υποχωρήσει κάτω από τα 80 δισ., περισσότερα από τα 3/4 των NPLs περνούν στα χέρια ειδικών διαχειριστών. Καθώς τα stress tests θα βασιστούν στους ισολογισμούς της 31/12/2019, η περίοδος έως τον Φεβρουάριο του 2020 προσφέρεται για να κλείσουν δύσκολες περιπτώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα ξεκινά τη διαδικασία για την περίπτωση της Χαλυβουργικής. Το σύμβολο της βιομηχανικής Ελλάδας του 1960 οφείλει σήμερα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Leader του δανείου με πρώτη προσημείωση είναι η Εθνική, η οποία κατά πληροφορίες εξετάζει δύο σενάρια: να αναζητηθεί με συναίνεση των βασικών μετόχων στρατηγικός επενδυτής ή να πουληθούν τα δάνεια. Η απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η ΕΤΕ έχει προχωρήσει στη λήψη προβλέψεων. Σύμφωνα με πηγές, πιθανότερο σενάριο είναι η πώληση των δανείων καθώς εγκαταλείφθηκαν τα σχέδια για ρευστοποιήσεις ενεχύρων.

Από τη μεριά της, η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει στη συμφωνία της MIG με Farallon και Oak Hill. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς όχι μόνο επειδή θα μειώσει τις χορηγήσεις προς τη MIG, αλλά και επειδή η συμφωνία άρει την πίεση που δημιουργεί το ομολογιακό δάνειο (142,5 εκατ. ευρώ) της Fortress, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα. Επιπλέον, η επίτευξη συμφωνίας με τα αμερικανικά funds θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού της MIG.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης