Με νέες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ του 2020 για τις περιοχές εκτός σχεδίου

Με νέες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ του 2020 για τις περιοχές εκτός σχεδίου

Αντικειμενικές αξίες - ΕΝΦΙΑ: Στο σύστημα 7.000 περιοχές για συνολικές αλλαγές  - Ανατροπές στα ακίνητα το 2020

AKINITA_ARXEIO
Αλλαγές σε αντικειμενικές αξίες ακινήτων και ΕΝΦΙΑ έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό συζητήθηκε στο πλαίσιο των επαφών της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών και κεντρικό σημείο του αποτελεί η ένταξη περίπου 7.000 περιοχών εκτός σχεδίου στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών.

Στις περιοχές αυτές εφαρμόζεται σήμερα το σύστημα των ενδεικτικών τιμών στις φορολογητέες αξίες: σε περίπτωση δηλαδή μεταβίβασης ενός ακινήτου ο προσδιορισμός της αξίας γίνεται με συγκριτικά στοιχεία που διαθέτει η εφορία από πωλήσεις γειτονικών ακινήτων.

Πρόκειται για ένα «τυφλό» σύστημα υπολογισμού των φόρων στην ακίνητη περιουσία που δεν προσφέρει ασφάλεια και πρέπει να διορθωθεί.

Με την υπαγωγή τους στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών οι κάτοικοι αυτών των οικισμών, έστω και αν πρόκειται για μικρού πληθυσμιακού μεγέθους, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους σε περίπτωση που μεταβιβάσουν ή κληρονομήσουν ακίνητα ή προβούν σε γονική παροχή.

Με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές, θα υπολογιστεί από το 2020 και ο ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα» η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει αφού εκτός από μια καθαρή εικόνα για την πραγματική αξία των ακινήτων σε όλη την χώρα, αποτελούσε και μια «μνημονιακή» υποχρέωση που πρέπει να ολοκληρωθεί.

Κλείσιμο
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναλάβει την υποχρέωση μετά την πρώτη δόση προσαρμογής που έγινε το 2018 να προχωρήσει στην πλήρη εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές σε δύο στάδια ένα το 2019 και ένα το 2020. Με την ανάληψη της νέας κυβέρνησης η διαδικασία ξεκίνησε και πάλι και ο ΕΝΦΙΑ του 2020 αναμένεται να υπολογιστεί με νέες αξίες.

Από την ολοκλήρωση της προσαρμογής από τις 10.214 τιμές ζώνης σε όλη την χώρα, το 20% μειώνονται το 40% παραμένει αμετάβλητο και το 37% αυξάνεται.

Η ύπαρξη αντικειμενικών τιμών, ταυτόσημων με τις εμπορικές βοηθά την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων που θα παρακολουθείται σε πραγματικούς όρους. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα υπάρχουν καθαροί όροι για τους ξένους επενδυτές που θα θελήσουν να επενδύσουν σε ελληνικά ακίνητα αλλά και για το ίδιο το δημόσιο που δεν θα δέχεται συμβόλαια πώλησης με χαμηλότερες τιμές καθώς πωλητής και αγοραστής θα χρησιμοποιούν - όπως σήμερα - αντικειμενικές τιμές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης