Επίδομα μητρότητας: Διευκρινίσεις για τη χορήγησή του

Επίδομα μητρότητας: Διευκρινίσεις για τη χορήγησή του

ΕΦΚΑ - επίδομα μητρότητας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

epidoma_mitrotitos
Τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας από τον ΕΦΚΑ ακόμη και σε ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ που έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους κατά την ημερομηνία του τοκετού, προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγησή του είναι:

α) η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού

β) η αιτούσα να μην δικαιούται επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.

Ειδικότερα, οι μη μισθωτοί που διακόπτουν την άσκηση του επαγγέλματός τους, βάσει του οποίου υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ, δικαιούνται παροχές κλάδου υγείας μέχρι ένα έτος από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον δεν έχουν οφειλές ή έχουν ρυθμίσει αυτές και τηρείται η εξόφληση των δόσεων.

Στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες μπορεί να χορηγείται επίδομα μητρότητας, το οποίο επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων.

Κλείσιμο
Το ως άνω επίδομα μπορεί να χορηγείται και στις κυοφόρους αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, τις τεκμαιρόμενες αυτοαπασχολούμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα και στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που υιοθετούν τέκνο ηλικίας έως δύο ετών.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται ο φορέας, το ύψος, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης