Άτυπη παράταση για τις 120 δόσεις στον ΕΦΚΑ, για όσους ζητήσουν επανυπολογισμό οφειλών

efka

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση προσδιορισμού των οφειλών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου
Άτυπη «παράταση» έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 για την ολοκλήρωση της ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ταμεία δίνει στους οφειλέτες μη μισθωτούς και αγρότες  διάταξη στον αναπτυξιακό, σύμφωνα με την οποία οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν υπολογισμό των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ ως το τέλος του μήνα και να ρυθμίσουν τα χρέη τους ως το τέλος του χρόνου.
Όσον αφορά στη ρύθμιση για οφειλές στους ΟΤΑ, παρατείνεται επίσης ως 31 Δεκεμβρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι να υποβληθεί το επόμενο 15ήμερο, δηλαδή αυστηρά έως την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, η αίτηση προσδιορισμού οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Τα παραπάνω αφορούν περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που έχουν καθυστερήσει να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία ή δεν έχουν κατορθώσει να την ολοκληρώσουν. Η διάταξη ευνοεί όλους όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και έχουν αμελήσει να ενταχθούν ή έχουν υπαχθεί στο πρώτο στάδιο αλλά δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους.

Ως εκ τούτου, και όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία, οι φοροτεχνικοί ζητούν παράταση για να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους.

Δείτε τα 10 σημεία SOS των 120 δόσεων προς την εφορία ΕΔΩ

Όπως αναφέρουν, γεγονός είναι πως είχε δημιουργηθεί μια αναστάτωση αναφορικά με την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς αρκετοί είχαν υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση στον ΕΦΚΑ, ωστόσο αντιμετώπιζαν διαδικαστικά προβλήματα (κυρίως διαβίβασης των οφειλών τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) όταν στη συνέχεια έπρεπε να εγγραφούν στις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και να ολοκληρώσουν την ρύθμιση. Οι δυσλειτουργίες αποδίδονται στην πολυπλοκότητα των διατάξεων προ του 2017 και στις παθογένειες της κοινωνικής ασφάλισης, όπως επίσης και σε τεχνικά προβλήματα διασύνδεσης της πλατφόρμας που λειτουργεί για πρώτη φορά.

Ένα από τα μεγάλα κίνητρα υπαγωγής στη ρύθμιση είναι το μεγαλύτερο «κούρεμα» για όποιον καταβάλει προκαταβολή. Τα τέσσερα βήματα για τον φορολογούμενο είναι: Επιλέγει αριθμό δόσεων, συμπληρώνει το ποσό προκαταβολής, το σύστημα επαναϋπολογίζει τις δόσεις και στο τέλος βλέπει μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις.

Η παράταση, πέρα από τις 30 Σεπτεμβρίου, φαντάζει ως μονόδρομος, καθώς οι φορολογούμενοι αν και συνωστίζονται στο TAXIS, διστάζουν να προχωρήσουν στη ρύθμιση.Είναι ενδεικτικό ότι ενώ υποβλήθηκαν 17.000 αιτήσεις στη νέα πλατφόρμα, τελικά μόνο οι 13.000 πλήρωσαν την πρώτη δόση και ενεργοποίησαν τη ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση, στη ρύθμιση δεν μπορούν να μπουν όσοι έχουν τελεσίδικες αποφάσεις για φοροδιαφυγή, όσοι έχουν μπει στις 100 δόσεις και όσοι έχουν υπαχθεί στον εξωδικαστικό.

Ως τώρα 330.000 φορολογούμενοι έχουν ρυθμίσει χρέη  2,7 δισ ευρώ και έχουν μπει στα κρατικά ταμεία 265 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης