Στουρνάρας: Η μείωση δαπανών μετά τις εκλογές φέρνει πιο κοντά το στόχο για το πλεόνασμα

Στουρνάρας: Η μείωση δαπανών μετά τις εκλογές φέρνει πιο κοντά το στόχο για το πλεόνασμα

«Καμπανάκια» από ΤτΕ: Δικαστικές αποφάσεις, διεθνής ύφεση και τράπεζες σκιάζουν τον ορίζοντα - Υπερείσπραξη εσόδων μετα τις εκλογές «σώζει» τους στόχους και τους φορολογουμένους

stournaras_periergi-768x512
Υπερείσπραξη εσόδων από ΦΠΑ τους τελευταίους δύο μήνες της θερινής περιόδου, αλλά και μείωση δαπανών μόλις πέρασαν οι εκλογές, έφεραν σε ισορροπία τα δημόσια οικονομικά και πείθουν, πλέον, και τον διοικητή της ΤτΕ ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πεόνασμα φέτος μπορεί να επιτυχθεί χωρίς να χρειαστούν τελικώς και νέα μέτρα λιτότητος.

Μιλώντας χθες σε ένα κοινό ξένων επιχειρηματιών, ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας συνέκλινε και αυτός στην εκτίμηση –με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία Αυγούστου που δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί επισήμως- ότι δικαιολογείται πλέον αισιοδοξία για τα μεγέθη του 2019.

Ωστόσο προειδοποίησε και πάλι για κινδύνους που ελλοχεύουν ή εκδηλώνονται ήδη και απειλούν την ελληνική οικονομία. Παρότι η Ελλάδα πλεόν ανακάμπτει, η διεθνής επιβράδυνση (global slowdown) θα επηρεάσει αρνητικά και τη χωρα μας.

Επιπλόν, μεταξύ άλλων, ο κύριος Στουρναρας απαρίθμησε επίσης και άλλπους κινδύνους, φέρνοντας ως παράδειγμα:

- Δικαστικές αποφάσεις που θα καταργούν περικοπές εξοικονόμησης σε μισθούς από εδώ και στο εξής, επιδικάζοντας να επιστρέψει και αναδρομικά για σε βάρος του δημοσίου.

- Δικαστικές αποφάσεις για συντάξεις (νόμου Κατρούγκαλου). Ωστόσο η απόφαση αναμένεται Οκτώβριο και μοιάζει δύκολο, όπως εκτιμά η ττΕ, να πλήξει τον προϋπολογισμό του 2019 (γιατί τ6α βάρη μεταφέρονται ουσιαστικά στο 2020)

Κλείσιμο
- Τα υψηλά πλεονάσματα που ισχύουν τώρα, υπονομεύουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα

- Το υψηλό χρέος θα είναι ξανά απειλή μετά την προσεχή δεκαετία.

- Η άμεση αντιμετώπση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Πηγή: www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης