ΣΔΟΕ: Καταργείται μετά από 24 χρόνια

soma12

Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα καταργούνται Γενικές Γραμματείες κι ενσωματώνονται στις νέες δομές των υπουργείων

Tην κατάργηση του περίφημου Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), αλλά και του εμβληματικού Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), προβλέπει μεταξύ άλλων «σωμάτων» που επίσης καταργούνται- το Προεδρικό Διάταγμα 84/2019, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα «Σώματα» αυτά ενσωματώνονται στο εξής στις νέες δομές των υπουργείων.

Στην περίπτωση του ΣΔΟΕ πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή η μείωση του Κράτους και η μείωση κατά 1/3 των Γενικών Γραμματειών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αποψίλωση αρμοδιοτήτων που υπέστη το ΣΔΟΕ το 2015 και είχε ως αποτέλεσμα την επεισοδιακή παραίτηση του –ορισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ- επικεφαλής του σώματος, Παναγιώτη Δάνη.

Στην ίδια δομή συγχωνεύεται και η νεοσύστατη (πέρυσι από τον κύριο Τσακαλώτο) Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος, που είχε αναλάβει τις εισαγγελικές παραγγελίες.

Ωστόσο θα διατηρηθούν οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων που καταργούνται και μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής. Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με το ΠΔ 84/2019 και για το ΣΕΠΕ, που μεταφέρεται στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος», σημείωσε χαρακτηριστικά αρμόδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αν χρειαστεί και αν διαπιστωθούν δυσλειτουργίες, τίποτα δεν απαγορεύει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις.

Στελέχη των υπηρεσιών παραδέχονται πως είχε παραγίνει με τον κατακερματισμό «διευθύνσεων» και ελεγκτικών «σωμάτων» ή «αρχών» (ΣΔΟΕ, Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος, ΑΑΔΕ, ΥΕΔΔΕ, ΕΛΥΤ, «Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος» κλπ). Ωστόσο ήδη εκφράζονται προβληματισμοί για θέματα όπως:

- Τι θα γίνει με τις υποθέσεις για τις οποίες έτρεχαν οι έλεγχοι των Σωμάτων;

- Μπορεί μια Γενική Γραμματεία να λειτουργήσει σαν επιχειρησιακή μονάδα;

- Μπορεί να βρεθούν Εισαγγελείς που εμπλέκονταν στους ελέγχους Οικονομικού Εγκλήματος να βρεθούν υπό την «ομπρέλα» ενός Γενικού Γραμματέα;

- Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που επέλεξαν να παραμείνουν στο Σώμα αντί στην ΑΑΔΕ;

Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται ρητώς στο άρθρο 1 και 2 του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος:

- Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.

- Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες:

(α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του άρθρου 35 του π.δ. 142/2017 (Α΄ 181),

(β) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ.,

(γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ.,

(δ) η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 381 επόμ. του ν. 4512/2018 (Α΄5).

- Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας που συστάθηκε με το άρθρο 20 του ν. 3965/2011 (Α΄ 113) και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2343/1995 (Α΄ 211 ) σε συνδυασμό με το άρθρο 88 παρ. 1 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58)καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (48)

Αρίστος επιχειρηματίας

Είχα επιχείρηση από το 2003 με δίπλα βιβλία (τζίρο 10 εκατομμύρια αλλά στα χαρτιά δήλωνα τα 2 και τα υπόλοιπα μαύρα) όπου εκτός από τους τρεις δηλωμένους εργαζόμενους είχα και καμία 30αρια αλλοδαπούς, όλους χωρίς πράσινη κάρτα και ΙΚΑ προφανώς. Το 2016 ο κωλο-ΣΥΡΙΖΑ μου έβαλε λουκέτο και πρόστιμο για φοροδιαφυγή καθώς και επειδή λέει τους κρατούσα όλους μέχρι τις 10 το βράδυ χωρίς να πληρώνω υπερωρίες επιδόματα κλπ. Κομμουνιστικά πράγματα, και μετά περιμένουμε να πάει η χώρα μπροστά... Επιτέλους τώρα με τη ΝΔ θα ξανά-ανασάνουμε!

Λούλης

Τό ΣΔΟΕ πρέπει να παραμείνει, αλλά όμως πρέπει όλοι από το σάπιο δημόσιο πρέπει να απολυθούν και να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, και αυτοί από τον ιδιωτικό τομέα να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι έφ όρου ζωής !!!

Λογιστής

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης πρέπει να κάτσει στο ειδικό δικαστήριο για οικονομικά εγκλήματα !!!! Και όχι μόνο !!!

Λούλης

Πολύ σαπίλα στο δημόσιο υπάρχει αδέρφια !!!!!

Καθηγητής

Πληρώστε κορόιδα του ιδιωτικού τομέα, και μη σας ενδιαφέρει εσάς πόσα παίρνουμε εμείς στο δημόσιο, και αν πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές, και φόρους πραγματικά ή εικονικά !!!! Εμείς κυβερναμε αυτό τον τόπο , πάρτε το χαμπάρι !!!

ΣυνδικαΛΗΣΤΗΣ , ΛΗΣΤΗΣ......

Αυτόν τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, το λαμόγιο, θέλω να τον δω στα ειδικά δικαστήρια , να πω την αμαρτία μου !!! Έχει γίνει Ζάμπλουτος, καταστρέφοντας πολλές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έδιναν δουλειά και ψωμί σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με τά παιδιά τους και τις οικογένειες τους !!!!

Geo7

Ανέκδοτο. Αρκάς!!!! Χαχα

Δεξιός

Τώρα που οι σύντροφοι βουλευτές αρνούνται να δίνουν το 40% του μισθού στο κόμμα, ποιος θα σας πληρώνει τώρα ρε παιδιά; η θεία Κατερίνα;

Μπανανία Α.Ε

Αν σε 20 μέρες κυβέρνηση καταργεί ΣΔΟΕ και επιθεώρηση εργασίας φανταστείτε τι θα γίνει μέχρι το τέλος της τετραετίας. Θα ζητάς απόδειξη και θα σε πλακώνουν στα χαστούκια. Θα κάνεις καταγγελία στην επιθεώρηση και ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να σε πυροβολήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μοιάζει μαθητουδη σε αυτούς εδώ

κατεχομενα πατησια

θυμισω οτι τα γιδια τα κυβερναει ενα κομα που χρωσταει 250 εκατομυρια ευρω στις τραπεζες ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.....

ΧΡΗΣΤΟΣ

Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ!!!!! ΚΑΙ ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ...ΚΑΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΤΖΗ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΑΣ ..Η ΚΛΕΨΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ... Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης