ΣΔΟΕ: Καταργείται μετά από 24 χρόνια

ΣΔΟΕ: Καταργείται μετά από 24 χρόνια

Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα καταργούνται Γενικές Γραμματείες κι ενσωματώνονται στις νέες δομές των υπουργείων

ΣΔΟΕ: Καταργείται μετά από 24 χρόνια
Tην κατάργηση του περίφημου Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), αλλά και του εμβληματικού Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), προβλέπει μεταξύ άλλων «σωμάτων» που επίσης καταργούνται- το Προεδρικό Διάταγμα 84/2019, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα «Σώματα» αυτά ενσωματώνονται στο εξής στις νέες δομές των υπουργείων.

Στην περίπτωση του ΣΔΟΕ πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή η μείωση του Κράτους και η μείωση κατά 1/3 των Γενικών Γραμματειών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αποψίλωση αρμοδιοτήτων που υπέστη το ΣΔΟΕ το 2015 και είχε ως αποτέλεσμα την επεισοδιακή παραίτηση του –ορισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ- επικεφαλής του σώματος, Παναγιώτη Δάνη.

Στην ίδια δομή συγχωνεύεται και η νεοσύστατη (πέρυσι από τον κύριο Τσακαλώτο) Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος, που είχε αναλάβει τις εισαγγελικές παραγγελίες.

Ωστόσο θα διατηρηθούν οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων που καταργούνται και μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής. Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με το ΠΔ 84/2019 και για το ΣΕΠΕ, που μεταφέρεται στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος», σημείωσε χαρακτηριστικά αρμόδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αν χρειαστεί και αν διαπιστωθούν δυσλειτουργίες, τίποτα δεν απαγορεύει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις.

Στελέχη των υπηρεσιών παραδέχονται πως είχε παραγίνει με τον κατακερματισμό «διευθύνσεων» και ελεγκτικών «σωμάτων» ή «αρχών» (ΣΔΟΕ, Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος, ΑΑΔΕ, ΥΕΔΔΕ, ΕΛΥΤ, «Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος» κλπ). Ωστόσο ήδη εκφράζονται προβληματισμοί για θέματα όπως:

- Τι θα γίνει με τις υποθέσεις για τις οποίες έτρεχαν οι έλεγχοι των Σωμάτων;

Κλείσιμο
- Μπορεί μια Γενική Γραμματεία να λειτουργήσει σαν επιχειρησιακή μονάδα;

- Μπορεί να βρεθούν Εισαγγελείς που εμπλέκονταν στους ελέγχους Οικονομικού Εγκλήματος να βρεθούν υπό την «ομπρέλα» ενός Γενικού Γραμματέα;

- Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που επέλεξαν να παραμείνουν στο Σώμα αντί στην ΑΑΔΕ;

Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται ρητώς στο άρθρο 1 και 2 του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος:

- Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.

- Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες:

(α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του άρθρου 35 του π.δ. 142/2017 (Α΄ 181),

(β) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ.,

(γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ.,

(δ) η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 381 επόμ. του ν. 4512/2018 (Α΄5).

- Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας που συστάθηκε με το άρθρο 20 του ν. 3965/2011 (Α΄ 113) και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2343/1995 (Α΄ 211 ) σε συνδυασμό με το άρθρο 88 παρ. 1 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58)καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης