ΔΕΗ: Πώς θα γεμίσουν τα ταμεία

ΔΕΗ: Πώς θα γεμίσουν τα ταμεία

Eγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η νέα σύμβαση με την Qualco για το συμμάζεμα των ληξιπρόθεσμων χρεών, έρχονται τα ΥΚΩ - Σήμερα το ραντεβού Χατζηδάκη με θεσμούς για την ενέργεια

xatzi-dei
Την πρώτη του συνάντηση ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει σήμερα με τους θεσμούς ο Κωστής Χατζηδάκης με κύριο μενού τη ΔΕΗ και το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων.

Λίγες μέρες πριν τις προγραμματικές δηλώσεις, στις οποίες θα αναλυθεί επαρκώς το εθνικό σχέδιο σωτηρίας για την δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού, η πολιτική ηγεσία θα επιδιώξει να «τεστάρει» την ανταπόκριση που θα έχουν στις Βρυξέλλες τα μέτρα και οι πολιτικές της επιλογές στον ενεργειακό τομέα. Χωρίς την έγκριση του σχεδίου από την ΕΕ διαμηνύουν στην κυβέρνηση, ο σχεδιασμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Χθες κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι επείγουσα προτεραιότητα είναι η ΔΕΗ ενώ αργότερα σε συνάντηση που είχε με την ΓΕΝΟΠ, απάντησε και στις επικρίσεις ότι με τις δηλώσεις του απαξιώνει την εταιρεία.

«Ο Μητσοτάκης και η καινούργια κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο για τη ΔΕΗ» δήλωσε και αυτό όπως είπε έχει αντίκρισμα στην αγορά αφού από τις ευρωεκλογές και μετά η μετοχή της ΔΕΗ ήταν στο 1.3 ευρώ και έχει πάει στα 2.1 ευρώ. «Αύξηση, μέσα σε λίγες μέρες, πάνω από 60%».

Σαφάρι για να βρεθούν λεφτά

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι διεργασίες σε όλα τα μέτωπα για να ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Σήμερα περνά από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, η νέα σύμβαση με την Qualco για τη διαχείριση του νέου πακέτου ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 μήνες και η αμοιβή της εταιρείας θα συναρτάται από τις οφειλές που θα ανακτήσει.

Η Qualco του κ. Ορέστη Τσακαλώτου έχει ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, εισπράξει από την αρχική σύμβαση περίπου 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά συν 50 εκατομμύρια που βρίσκονται σε καθεστώς διακανονισμών.

Χθες στο περιθώριο του Εconomist ο κ. Μανόλης Παναγιωτάκης ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει την αποστολή μαζικών εξώδικων ώστε στη συνέχεια, σε συνεργασία με νομικά γραφεία να κινήσει όλες τις διαδικασίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 2,7 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων οφειλών, το 1,05 δισ. ευρώ αφορά 890.000 τελικούς πελάτες. Όπως είπε επίσης, μερίδα από τους κακοπληρωτές έχει καταφύγει στο θεσμό της καθολικής υπηρεσίας που και πάλι διαχειρίζεται η ΔΕΗ, η οποία είναι υποχρεωμένη να ηλεκτροδοτεί με προσαυξημένα κατά 12% τα τιμολόγια. Η διαφορά είναι ότι τα τιμολόγια αυτά δεν πληρώνονται και χωρίς να υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί για την παραμονή τους στο ειδικό αυτό καθεστώς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται επί ζημία της ΔΕΗ στην ίδια κατάσταση καταναλωτές, έως και τρία χρόνια!

Ο παραιτηθείς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, πήρε θέση και στο θέμα της πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών λέγοντας ότι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ενδιαφέρονται για τις μονάδες του Νέστου και του Αράχθου της ΔΕΗ, τμήμα των οποίων είχε ενταχθεί και στο σχέδιο για την «Μικρή ΔΕΗ». Όπως επισήμανε πρόκειται για πάγια της εταιρείας που τις αποφέρουν 80 με 90 εκατομμύρια ευρώ κέρδη το χρόνο.

Aνδριώτης: Γιατί δεν προσήλθαν οι επενδυτές για το λιγνίτη

Την δική του εξήγηση για τους λόγους που οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στην ΔΕΗ και το λιγνίτη εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Γιώργος Ανδριώτης. «Οι επενδυτές δεν προσήλθαν λόγω της πολιτικής συγκυρίας και γιατί τα διαρθρωτικά μέτρα μείωσης κόστους δεν έχουν αποδώσει». Στον τομέα αυτό ανέφερε ότι δεν έχουν γίνει ορατά τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας για την μείωση της τιμής του λιγνίτη στο ορυχεία της Αχλάδας για την μονάδα της Μελίτη λόγω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις.

Επίσης σε ότι αφορά την Μεγαλόπολη τα μέτρα ελάφρυνσης του λειτουργικού κόστους δεν έγιναν ορατά γιατί ακόμη ο κόσμος δεν έχει φύγει. Τοποθετήθηκε μάλιστα και στο θέμα της πώλησης υδροηλεκτρικών λέγοντας ότι παρά τα όσα ακούγονται θα περιορίσουν τον ανταγωνισμό.

Το στέλεχος της ΔΕΗ ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η παρούσα διοίκηση, η οποία έχει παραιτηθεί καθώς αναφέρθηκε «μια ακρωτηριασμένη ΔΕΗ θα την πληρώσουμε όλοι πολύ ακριβά».

Σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα παραδέχθηκε ότι το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στις λειτουργικές ζημιές του β’ εξαμήνου του 2018 λόγω της εκτόξευσης των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). των δημοπρασιών ενέργειας (τύπου ΝΟΜΕ) και του περιορισμού του μεριδίου της επιχείρησης στην αγορά. Ο κ. Ανδριώτης υποστήριξε ότι οι αιτίες των προβλημάτων είναι εξωγενείς και επανέλαβε ότι η μόνη λύση είναι η αύξηση των τιμολογίων.

Περιμένουν τα 200 εκατ. των ΥΚΩ

Στην ΔΕΗ περιμένουν επίσης πότε θα ανάψει φως για την ανάκτηση περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) που παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2011. Για το θέμα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με τον τρόπο που θα καλυφθούν. Εάν δηλαδή θα είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό ή θα επιβαρύνουν τα τιμολόγια ρεύματος και τελικά τους καταναλωτές. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ διεκδικεί 350 εκατ. ευρώ για τα ΥΚΩ του 2011.

Χθες ο κ. Χατζηδάκης έστειλε μήνυμα και στην κυπριακή πλευρά για το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Μιλώντας για τον τερματισμό της ηλεκτροδοτικής απομόνωσης των νησιών και πρωτίστως της Κρήτης, ανέφερε ότι στηρίζει τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Αττική, η οποία καθυστερεί λόγω εμπλοκών με την κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Εuroasia Interconnector, που είναι φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Αττική.

«Για εμάς είναι επείγον θέμα να κλείσει το ζήτημα Κρήτη- Αθήνα. Και υπάρχει τρόπος να γίνουν όλα μαζί, αλλά θέλω να υπογραμμίσω την ανάγκη, από πολλές πλευρές, να προχωρήσει αυτό το project», είπε ο υπουργός.

Ντίνο Μπενρουμπή (Μυτιληναίος): Το μερίδιο των ιδιωτών στην αγορά έφτασε τους 600.000 μετρητές

Την πεποίθησή του ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει κλειστή, εξέφρασε χθες και ο Ντίνο Μπενρουμπή διευθύνων σύμβουλος της Protergia. Όπως επισήμανε τα μόνα βήματα που έγιναν ήταν στον τομέα της λιανικής. Παρόλα αυτά ακόμη και εκεί οι ιδιώτες ελέγχουν μόλις 600.000 μετρητές από 7,5 εκατομμύρια που ανήκουν στην ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ομίλου Μυτιληναίου το πρόβλημα της ΔΕΗ γίνεται πρόβλημα όλης της αγοράς. «Η αγορά δεν έχει αρκετά λεφτά για να κινηθεί. Ο ένας δεν πληρώνει τον άλλο και οδηγούμαστε σε ζημιές όπως η δεσπόζουσα επιχείρηση με τα αρνητικά EBITDA”. Δήλωσε μάλιστα ότι αυτό καταδεικνύει ότι δεν έχει ρευστότητα γιατί δεν εισπράττει.

«Ο ΑΔΜΗΕ μας χρωστά 70 εκ. ευρώ και οι ιδιώτες εμφανίζουν ζημιές, ο καλύτερος βρίσκεται σε break even». Η ΔΕΗ, τόνισε χρειάζεται κοστοστρέφεια στη λειτουργία της για να μπορεί να αντιμετωπίσει τα κόστη της και οι δημοπρασίες ενέργειας έχουν πιάσει πάτο αφού χθες έμειναν αδιάθετες ποσότητες ύψους 200 μεγαβάτ από τα συνολικά 700 μεγαβάτ που μπήκαν στα ΝΟΜΕ.

Στέφανος Οκταποδάς (ΔΕΔΔΗΕ): Πάμε στα έξυπνα δίκτυα

Τη μετάβαση σε ένα έξυπνο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας περιέγραψε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ΔΕΔΔΗΕ, μετά τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τον διανομέα υψηλής τάσης (ΑΔΜΗΕ), είναι το δίκτυο που φροντίζει η ενέργεια να φτάσει σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, μέχρι το τελευταίο σπίτι.

Ο κ. Οκταποδάς εξήγησε ότι στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να μετατρέψει αυτή την υποδομή σε ένα έξυπνο δίκτυο το οποίο θα μπορεί να διανέμει την ενέργεια σε 7,5 εκατ. μετρητές. «Θα δημιουργηθούν υποδομές τέτοιες, που η διανομή να γίνεται με τρόπο ώστε όλοι οι παίκτες να μπορούν να διασυνδέονται μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο. Το δίκτυο αυτό θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και πληροφορίες διευκολύνοντας την αγορά, καθώς στο νέο περιβάλλον κι ένας καταναλωτής μπορεί να μετατραπεί σε παραγωγό», όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μοντέλα αλληλοδιασύνδεσης παικτών στην αγορά.

Πρόσθεσε δε ότι η πρόκληση είναι να προχωρήσει γρήγορα η αναμόρφωση του συστήματος μέτρησης, τονίζοντας τη σημασία της ψηφιοποίησης. «Τα δίκτυα είναι εξαιρετικά κρίσιμες υποδομές για τη μετάβαση της ενεργειακής αγοράς σε ένα νέο σύγχρονο ψηφιοποιημένο μοντέλο», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης