Εφορία: Πώς θα δείτε εάν σας «πιάνουν» τα τεκμήρια προτού να υποβάλετε τη δήλωση

Εφορία: Πώς θα δείτε εάν σας «πιάνουν» τα τεκμήρια προτού να υποβάλετε τη δήλωση

Οι φορολογούμενοι πρέπει να υπολογίσουν το τεκμαρτό εισόδημα πριν να υποβάλουν τη δήλωση εάν θέλουν να τα εξουδετερώσουν καλύπτοντας τη διαφορά

eforia1
Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει πολλούς φορολογούμενους αφότου υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση, λόγω τεκμηρίων. Πολύ συχνά, το άθροισμα του τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει από την πρώτη κατοικία, το αυτοκίνητο, το εξοχικό και τα φροντιστήρια υπερβαίνει το δηλούμενο εισόδημα.
Και στην περίπτωση αυτή ο φόρος υπολογίζεται επί του τεκμαρτού εισοδήματος και, βέβαια, είναι υψηλότερος.

Το πρόβλημα είναι ότι ο φορολογούμενος ανακαλύπτει ότι έπεσε στην παγίδα των τεκμηρίων αφού υποβάλει τη φορολογική δήλωση. Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis υπολογίζει το τεκμαρτό εισόδημα κατά την έκδοση του εκκαθαριστικού, όταν η δήλωση έχει υποβληθεί οριστικά.

Όμως εάν ο φορολογούμενος γνωρίζει νωρίτερα ότι τα τεκμήρια θα τον «προδώσουν», τότε ενδεχομένως να μπορεί να καλύψει τη διαφορά, είτε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ανάλωσης κεφαλαίου, με εισοδήματα προηγουμένων ετών, είτε με εισοδήματα που δεν φορολογούνται, αλλά μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει κύρια κατοικία εμβαδού 140 τ.μ. και αυτοκίνητο 1.700 κ.εκ. θα έχει τεκμαρτό εισόδημα 18.200 ευρώ. Εάν έχει και ένα μικρό σκαφάκι μέχρι 5 μέτρα, τότε θα έχει τεκμαρτό εισόδημα 22.200 ευρώ. Εάν το δηλούμενο εισόδημα είναι μικρότερο, θα πρέπει να λάβει μέτρα αντιμετώπισης των τεκμηρίων προτού υποβάλλει οριστικά τη δήλωση.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης