Τhe Cube: Το προπύργιο της νέας αντικαπνιστικής εποχής

Τhe Cube: Το προπύργιο της νέας αντικαπνιστικής εποχής

Πάνω από 430 διακεκριμένοι επιστήμονες και μηχανικοί ενώνουν τις γνώσεις τους στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της PMI και αναπτύσσουν την τεχνολογία που στοχεύει να στρέψει τους παραδοσιακούς καπνιστές σε εναλλακτικά προϊόντα – To φιλόδοξο όραμα της καπνοβιομηχανίας για την smoke free εποχή – Πώς η θυγατρική Παπαστράτος έκανε την Ελλάδα διεθνές κέντρο καινοτομίας 

Cube_external__3__-_Copy_-_Copy
Οι μέρες που ζούμε έχουν κάτι διαφορετικό από άλλες εποχές. Μοιάζει με μια παγκόσμια τάση η ανάγκη των κοινωνιών και των ανθρώπων να εξελιχθούν ουσιαστικά και να υιοθετήσουν μια άλλη κουλτούρα στον τρόπο που ζουν. Πλέον οι καταναλωτές αναζητούν και επιλέγουν επιμελώς τρόφιμα χωρίς τρανς λιπαρά για μια πιο υγιεινή ζωή. Ρούχα με μικρότερη τοξικότητα στη διαδικασία παραγωγής τους και με δυνατότητα ανακύκλωσης στο τέλος της χρησιμότητάς τους. Οι οδηγοί στρέφονται σιγά-σιγά προς τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά και τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα, βάζοντας μπροστά τη μηδενική περιβαλλοντική τους επιβάρυνση -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στους ρύπους που εκπέμπουν.

Η νέα εποχή, στην οποία η έννοια «εναλλακτικός» πρωταγωνιστεί, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την «ευαίσθητη» σκηνή της καπνοβιομηχανίας. Ειδικά όταν τα προϊόντα που παράγει εδώ και χρόνια σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Κι όταν στη νέα φιλοσοφία μυείται ένας «γίγαντας» της καπνοβιομηχανίας, αλλάζοντας εκ βάθρων μια παράδοση ετών, αυτό μάλλον προσθέτει μεγαλύτερη αξία στην αντίληψη της εποχής.

Σήμερα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στο αίτημα των εκατομμυρίων καπνιστών για δυνητικά λιγότερο επιβλαβή προϊόντα, λένε τα στελέχη της Phillip Morris International, μιλώντας για το Smoke Free όραμα της εταιρείας. Χρειάστηκαν πάνω από 10 χρόνια έρευνας και σημαντικοί πόροι, περισσότεροι από 430 επιστήμονες και 6 δισ. δολάρια, για να φτάσουμε στα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα. Αυτά δηλαδή που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν έναν γευστικό και ικανοποιητικό ατμό που περιέχει νικοτίνη, χωρίς, όμως, να καίγεται και να παράγεται καπνός τσιγάρου, σημειώνουν.

Cube_External__2__-_Copy_-_Copy


Κατά τους επιστήμονες, στο άναμμα ενός τσιγάρου, ο καπνός καίγεται και παράγει ένα νέφος καπνού, στο «σώμα» του οποίου έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 8.000 χημικές ουσίες ή «συστατικά του νέφους καπνού». Οι Αρχές Δημόσιας Υγείας έχουν προσδιορίσει περισσότερες από 100 εξ αυτών ως αιτίες ή πιθανές αιτίες ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το εμφύσημα. Σήμερα η πρόκληση, αποτέλεσμα της παγκόσμιας ανόδου του «well-being», είναι καταρχάς η μείωση των εθισμένων καπνιστών προς όφελος των ιδίων και της Δημόσιας Υγείας και κατά δεύτερον η παροχή εναλλακτικών λύσεων στους συνειδητοποιημένους καπνιστές (ο ΠΟΥ εκτιμά ότι θα αγγίζουν τους περίπου 1,1 δις. έως το 2025, παρά τα αντικαπνιστικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις) που γνωρίζουν ότι διατηρούν μια άκρως βλαβερή συνήθεια, αλλά δεν θέλουν να τη διακόψουν.
Κλείσιμο
Cube_internal__4_

The Cube: Έρευνα και Καινοτομία για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο


Επιδεικνύοντας αυξημένα αντανακλαστικά σε αυτή την πρόκληση, η PMI επένδυσε στην έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες και αναθεώρησε επί της αρχής τον τρόπο λειτουργίας της, αξιοποιώντας τον χρόνο για τον σχεδιασμό ενός κόσμου χωρίς τσιγάρο. Το όραμα της διοίκησης άρχισε να «σμιλεύεται» πριν από 20 χρόνια, όταν όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες έδειχναν ότι η καύση του καπνού ήταν ο νούμερο ένα παράγοντας για τις τοξικές ουσίες που εισέρχονται στο εσωτερικό του ανθρώπινου οργανισμού. Έκτοτε ξεκίνησε μια μακρά περίοδος στη διάρκεια της οποίας, διακεκριμένοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων βιοχημικοί, χημικοί μηχανικοί, τοξικολόγοι και επιδημιολόγοι, ένωσαν τις γνώσεις τους και επιδόθηκαν σε πειράματα, κλινικές δοκιμές, μεθοδολογίες και πατέντες (πάνω από 4,600 ευρεσιτεχνίες έως σήμερα) για να χτίσουν τις βάσεις για την επόμενη ημέρα της smoke free εποχής. Στους κόλπους του «The Cube», του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της PMI, που τοποθετείται στο Neuchatel της Ελβετίας, «γεννήθηκε» το IQOS: μια high-tech συσκευή που θερμαίνει τον καπνό αντί να τον καίει, μέσω μιας ειδικής λεπίδας από χρυσό και πλατίνα, με αποτέλεσμα να μειώνει κατά 95% -όπως ισχυρίζεται η εταιρεία- τις τοξικές ουσίες που παράγονται από το συμβατικό κάπνισμα. Το IQOS περιέχει πραγματικό καπνό, δεν παράγει φωτιά, στάχτη και καπνό τσιγάρου και παρουσιάζεται ως μια εναλλακτική, δυνητικά λιγότερο επιβλαβή, πρόταση για τους ενήλικες καπνιστές. Το πρώτο IQOS βγήκε στην αγορά της Ιαπωνίας και της Ιταλίας το 2014, ενώ στην Ελλάδα λανσαρίστηκε το 2016 και πλέον καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς κοντά στο 8%, καθιστώντας τη χώρα μας την 3η αγορά του προϊόντος μετά την Ιαπωνία και τη Λιθουανία. Παγκοσμίως πάνω από 7 εκατομμύρια καπνιστές χρησιμοποιούν αποκλειστικά το IQOS -οι Έλληνες χρήστες υπολογίζονται στους περίπου 150.000. Σήμερα κυκλοφορεί σε 47 αγορές σε όλο τον κόσμο, με την εταιρεία να συνεχίζει την επιστημονική αξιολόγησή του, δηλώνοντας παράλληλα «ανοιχτή» σε μελέτες και ελέγχους από ανεξάρτητους οργανισμούς. Την ίδια ώρα η PMI επεξεργάζεται την ανάπτυξη smoke free προϊόντων και για την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, φιλοδοξώντας να απομακρύνει από την παραδοσιακή ιεροτελεστία του τσιγάρου 40 εκατομμύρια καπνιστές, έως το 2025.
16_07_27_PMI_Day_3-8216
Σύμβολο μιας νέας εποχής

Στη βορειοδυτική όχθη της λίμνης στο Neuchatel, δεν ήταν μόνο οι επιστήμονες από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου που συναντήθηκαν, για να εργαστούν από κοινού στην έρευνα και την εύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος του καπνίσματος. Στο αρχιτεκτόνημα που στεγάζει το Cube της PMI και παραπέμπει σε τεχνολογικό κολοσσό παρά σε καπνοβιομηχανία, κλήθηκαν ειδήμονες και από το πεδίο της τεχνολογίας και ανάπτυξης προϊόντων, οι οποίοι συνέβαλλαν καθοριστικά στη δημιουργία ενός high-tech προϊόντος που θα προσέφερε μια προσωποποιημένη εμπειρία, υψηλής αισθητικής, σε όποιον το επέλεγε. Από τον μινιμαλιστικό εργονομικό σχεδιασμό του, το μικρό μέγεθός του, τα εκλεπτυσμένα χρώματά του και την καινοτομία επαναφόρτισης που φέρει η θήκη του, η τεχνολογία που φέρει το IQOS επικοινωνεί τη μετάβαση στη smoke free εποχή, ισορροπώντας ανάμεσα στην τέχνη και το design.

16_07_27_PMI_Day_3-5992_-_Copy


Η Ελλάδα εξάγει καινοτομία στο εξωτερικό

Στην Ελλάδα, θυγατρική της Philip Morris International, είναι η Παπαστράτος, η οποία μετά από 87 χρόνια σταμάτησε να παράγει τσιγάρα, μετατρέποντας το εργοστάσιό της σε διεθνές κέντρο παραγωγής καινοτόμων καπνικών προϊόντων της PMI, με μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ. Το 80% της παραγωγής από το εργοστάσιό στον Ασπρόπυργο ταξιδεύει ήδη σε πολλές αγορές του κόσμου, μέχρι και την Ιαπωνία, ενώ η συνολική συνεισφορά της εταιρείας σε φόρους ετησίως ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και ΕΦΚ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης