EuroWorking Group: Ανησυχία για τον εκτροχιασμό προϋπολογισμού και μεταρρυθμίσεων

EuroWorking Group: Ανησυχία για τον εκτροχιασμό προϋπολογισμού και μεταρρυθμίσεων

Εξαιτίας των προεκλογικών παροχών Τσίπρα και των ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις

euroworking
Την ανησυχία τους για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού εξαιτίας των προεκλογικών παροχών Τσίπρα και των ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις αναμένεται να εκφράσουν στο αποψινό δείπνο εργασίας του EuroWorking Group (EWG) οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η ανησυχία αυτή πηγάζει από την 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που ανέφερε χθες το «ΘΕΜΑ», διαπιστώνεται δημοσιονομικό κενό συνολικού ύψους 2,5% του ΑΕΠ ή 4,75 δισ. ευρώ στη διετία 2019-2020 (1% του ΑΕΠ φέτος και 1,5% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά) και καταγράφεται απογοητευτική επίδοση σε πολλές κομβικές μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποιήσεις, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, μείωση «κόκκινων» δανείων, εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας της Α΄ κατοικίας κ.ά.).

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του real.gr, ζητείται να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων στο Δημόσιο κατά 1.550 άτομα εντός του τρέχοντος έτους, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση υπερέβη τα όρια προσλήψεων που είχαν συμφωνηθεί.

Η σημερινή συνεδρίαση του EWG, που ξεκίνησε το μεσημέρι, δεν περιλάμβανε στην επίσημη ατζέντα της το ελληνικό ζήτημα, λόγω των πρόωρων εθνικών εκλογών. Το βάρος έπεσε στη συνεχιζόμενη διελκυστίνδα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό και στην περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό, η χώρα μας εκπροσωπείται από στέλεχος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), αντί του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Επίσης, δεν βρέθηκε στο τραπέζι η πορεία του ελληνικού αιτήματος για πρόωρη αποπληρωμή 3,7 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς ο συνδυασμός παροχών και εκλογών «πάγωσε» τις σχετικές διαδικασίες. Ωστόσο, στο δείπνο που, ως είθισται, θα ακολουθήσει τη συνεδρίαση, θεωρείται βέβαιο ότι το… μενού θα συμπεριλάβει και τη χώρα μας, με αφορμή την ευρύτερη συζήτηση για τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η Κομισιόν θα δώσει μεθαύριο στη δημοσιότητα πακέτο δύο εκθέσεων για την Ελλάδα: η μία θα είναι η 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και η άλλη εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και θα αφορά τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναπτυξιακή στρατηγική που υπέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο και για τα μέτρα που χρειάζονται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ο μεγάλος όγκος «κόκκινων» δανείων, ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να μειωθεί η ανεργία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης