Το Euroworking Group συζητά τις παροχές Τσίπρα υπό τον φόβο εκτροχιασμού Ελλάδας και Ιταλίας

Το Euroworking Group συζητά τις παροχές Τσίπρα υπό τον φόβο εκτροχιασμού Ελλάδας και Ιταλίας

Ανακοινώσεις για την πορεία της οικονομίας και από την ΕΛΣΤΑΤ - Μετά τις βουλευτικές εκλογές ο «λογαριασμός» για νέα μέτρα

ewg
Την έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα και την πορεία των οικονομικών του κράτους μετά τις (έως τώρα) προεκλογικές εξαγγελίες παροχών, θα εξετάσει σήμερα το Euroworking Group (EWG) που συνεδριάζει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, για να προετοιμάσει την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις 13 Ιουνίου.

Επιπλέον αύριο ανακοινώνονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο α΄τρίμηνο του 2019, που θα ρίξουν νέο φως στις συζητήσεις για τις προοπτικές της χώρας.

Αν και επισήμως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα του σημερινού EWG αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιον (όπως συνέβη προ ημερών και στο Eurogroup του Μαΐου) ότι ως εκπρόσωπος της χώρα μας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τον λογαριασμό των παροχών που διαρκώς εξαγγέλλονται.


Ετοιμάζουν τον «λογαριασμό»


Η έκθεση Αξιολόγησης για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί επισήμως μεθαύριο, στις 5 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές και διπλωματικές πηγές, οι ανησυχίες των ευρωπαϊκών θεσμών είναι έκδηλες και ήδη κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό 1% ή 2 δισ. ευρώ για εφέτος, αλλά και επιπλέον 1,5% ή 3 δισ. ευρώ για το 2020.


Η έκθεση θα προειδοποιεί για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού στην Ελλάδα, θέτοντας από τώρα τον Οκτώβριο –μετά και τις εθνικές εκλογές- ως τον μήνα εξέτασης και αποφάσεων για τη λήψη διορθωτικών μέτρων. Ωστόσο στην παρούσα φάση οι θεσμοί επιλέγουν να τηρήσουν μια κάπως διπλωματική γλώσσα, αποφεύγοντας επικρίσεις ή σχόλια, για να μην εκληφθούν ως απόπειρα παρέμβασης την δεδομένη προεκλογική περίοδο στη χώρα μας -αλλά και για να μη ρίξουν άλλο «λάδι στη φωτιά» λόγω της εύφλεκτης οικοονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη λόγω Ιταλίας , του Brexit και του διεθνούς εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Το βέβαιον είναι ότι οι τεχνοκράτες που εξετάζουν τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, δεν βλέπουν να υπάρχουν δημοσιονομικός χώρος και «υπερπλέονασμα» για διανομή, ούτε πριν τις παροχές Τσίπρα που ήδη δόθηκαν, ούτε και ενόψει όσων τυχόν επίκεινται. Και ενώ πλέον Ιταλία θεωρείται ο πιο «αδύναμος κρίκος» στην Ευρώπη -αντί της Ελλάδας- η ανησυχία των δανειστών για τη χώρα μας επιστρέφει και στο β΄εξάμηνο της χρονιάς αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τόσο για το 2019, όσο και για το 2020.

Κλείσιμο
Παρατηρήσεις ή ενστάσεις αναμένονται και για επιμέρους προαπαιτούμενα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που παραμένουν «κάτω από το χαλί» λόγω εκλογών, όπως η καθολική αναθεώρηση του ν. Κατσέλη, οι αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, τα μέτρα για περιορισμό των αναβολών στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους που αυξάνονται κ.ά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης