Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Οι υπερδυνάμεις  της Ελλάδας είναι η Ναυτιλία, ο Πολιτισμός και η Ορθοδοξία

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Οι υπερδυνάμεις  της Ελλάδας είναι η Ναυτιλία, ο Πολιτισμός και η Ορθοδοξία

Ο κ. Ελπιδοφόρος λάμπρυνε με την παρουσία του την απονομή των βραβείων ΕΥΚΡΑΝΤΗ και τιμήθηκε με το βραβείο «Μαριλένα Λασκαρίδη» για «την αριστεία στο ναυτιλιακό πολιτισμό και τη αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση»

eykranti0
Μία ξεχωριστή βραδιά έζησαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, την περασμένη Δευτέρα, στην καρδιά του Πειραιά. Στο παλιό αρχοντικό, «Μέγαρο Στρίγκου», ένα νεοκλασικό κτήριο-κόσμημα του 19ου αιώνα, όπου στεγάζεται η ιστορική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη» συγκεντρώθηκαν προσωπικότητας της Ναυτιλίας για να παραστούν στην εκδήλωση για την απονομή των Βραβείων ΕΥΚΡΑΝΤΗ, που διοργανώθηκε για 11η φορά και έχουν γίνει πλέον θεσμός. Διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και τη στήριξη του Ιδρύματος Λασκαρίδη, για την ανάδειξη των πρωταγωνιστών της χρονιάς.

Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του μία εξέχουσα προσωπικότητα του Ελληνισμού, με παγκόσμια ακτινοβολία, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Τιμήθηκε με το βραβείο «Μαριλένα Λασκαρίδη» για «την αριστεία στο ναυτιλιακό πολιτισμό και τη αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση». Ο ίδιος θέλησε να εκμυστηρευτεί, δημοσίως, τη μεγάλη του αγάπη για τη θάλασσα και τη ναυτιλία: «Η σχέση με τη ναυτιλία είναι από μικρό παιδί. Όταν πήγαινα Γυμνάσιο άρχισε να διδάσκεται στα σχολεία για πρώτη φορά το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Ο καθηγητής μας μίλησε και για τη ναυτιλία. Εντυπωσιάστηκα. Είπα ότι αυτό είναι το επάγγελμα που ήθελε να κάνω. Ήρθε η εποχή που ο πατέρας μου λόγω δουλειάς έπρεπε να κατέβει Αθήνα. Ήρθαμε οικογενειακώς. Όταν είπα στους γονείς μου ότι θέλω να γίνω ναυτικός, απογοητεύτηκαν. Αντέδρασαν. Θρήνος και οδυρμός. Ήμουν όμως αποφασισμένος. Πεισματάρης πήγα μόνος μου σε ένα γραφείο πίσω από το παλιό υπουργείο Παιδείας να κάνω αίτηση για να γραφτώ σε ναυτικό Λύκειο που ήταν στον Ασπρόπυργο. Μάζεψα όλα τα χαρτιά, και πήγα να τα καταθέσω όλα τα πιστοποιητικά. Όμως δεν τα δέχτηκαν γιατί είχε περάσει η προθεσμία υποβολής. Φαίνεται ότι ο Θεός είχε άλλα σχέδια για μένα» και συνέχισε:
eykranti01
Η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κα Κατερίνα Λασκαρίδη, δίνει το αγαλματίδιο της Ευκράντη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.
eykranti02
Ο κ. Κωστής Φραγκούλης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας FRANMAN, βραβεύει τον Στέφανο Κολλάκη της Chartworld γιό του Λου.

«Επέστρεψα στην Κωνσταντινούπολη τη γενέτειρά μου και έγινα ιερωμένος. Η αγάπη όμως για την ναυτιλία δεν έσβησε. Ίσως αυτό οφείλεται στην καταγωγή μου. Η οικογένειά μου έχει ρίζες στη Χίο. Οι προγονοί μου έφυγαν από το νησί μετά την καταστροφή της Χίου και πήγαν στην Πόλη. Η θάλασσα και η ναυτιλία βρίσκονται στο DNA μου» είπε για ν υπογραμμίσει:

« Σήμερα είμαι ενώπιον σας ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και θέλω να σας μιλήσω για τις υπερδυνάμεις της πατρίδας μας. Η μεγάλη υπερδύναμη που διαθέτουμε είναι ο πολιτισμός μας και η γλώσσα μας. Η τεράστια παράδοση που έχουμε. Η δεύτερη υπερδύναμη είναι η ναυτιλία. Τρίτη υπερδύναμη είναι η Ορθοδοξία μας. Γιατί απέδειξε ακόμη και στις τελευταίες γεωπολιτικό-στρατηγικές εξελίξεις ότι διαθέτει μία δυναμική που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά».

- Το Βραβείο υποστήριξης της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας δόθηκε στον Όμιλο εταιρειών Chartworld του Λού Κολλάκη.

Κλείσιμο
Η ιστορία της Chartworld είναι μακρά και άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικογένεια Κολλάκη, με καταγωγή από τον ιστορικό ναυτότοπο των Οινουσσών. Η οικογένεια άρχισε τη δραστηριοποίησή της στον χώρο της ναυτιλίας με τον Μιχαήλ Κολλάκη στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ στα μεταπολεμικά χρόνια τον διαδέχτηκαν οι γιοι του Στέφανος (1911-1994) και Παντελής (1906-1965). Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο καπετάν Στέφανος Κολλάκης και μετέπειτα δύο από τους γιους του, ο Παντελής (Λου) και ο Γιώργος, δημιούργησαν διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οπoίων και την Chartworld.
eykranti03
Ο κ. Διονύσης Χριστοδουλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Man Energy Solutions παραδίδει το βραβείο στον κ. Ιωάννη Αλούπη, Γενικό Διευθυντή της S. Livanos Hellas S.A
eykranti04
H κ. Αθηνά Κανελλάτου, Branch Manager Macgregor Greece & Regional Director Mediterranean, δίνει το αγαλματίδιο στην κ. Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, Πρόεδρο της WISTA International και join-CEO της Tototheo Maritime

Σήμερα η Chartworld διαχειρίζεται έναν διαφοροποιημένο στόλο, που αριθμεί 69 πλοία.

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη μακρά επιχειρηματική διαδρομή του ομίλου ήταν η απόφαση των αδελφών Παντελή και Γιώργου Κολλάκη, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, να μεταφέρουν τη στρατηγική διοίκηση καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των διαχειριστικών τους δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Το βραβείο για την αρωγή στη ναυτική εκπαίδευση από προσωπικότητα ή φορέα δόθηκε στην εταιρεία S. Livanos Hellas S.A., δημιούργημα του Σταύρου Γεωργίου Λιβανού (1887-1963). Η πίστη και η αγάπη του Σταύρου Λιβανού στην παιδεία ήταν απόλυτη για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Εμφορούμενος από αυτή την ισχυρή πίστη, βοήθησε στην κατασκευή και στη συντήρηση πολλών σχολείων βασικής και μέσης εκπαίδευσης σε όλη τη Χίο.

Την ίδια πεποίθηση και αγάπη είχε και ο γιός του, Γεώργιος, ο οποίος συνέχισε την οικογενειακή παράδοση, χρηματοδοτώντας την κατασκευή του Ναυτικού Λυκείου των Καρδάμυλων. Η προσφορά βοήθειας για τη συντήρηση και τη λειτουργία των σχολείων και των Ναυτικών Ακαδημιών συνεχίζεται αμείωτη μέχρι και σήμερα μέσω της S. Livanos Hellas, με σίγουρο συνεχιστή της παράδοσης τον υιό του Γεωργίου, Σταύρο.

Η S. Livanos Hellas S.A. παρέχει υποτροφίες στους αριστεύσαντες σπουδαστές των ΑΕΝ αλλά και στους αριστεύσαντες φοιτητές του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συμμετέχοντας ενεργά και στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών.

Το Βραβείο καλύτερης στρατηγικής επικοινωνίας απενεμήθη στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου, πρόεδρο της WISTA International και joint CEO του Ομίλου Tototheo Maritime ο οποίος αποτελεί έναν κορυφαίο προμηθευτή εξοπλισμού και υπηρεσιών για ναυτιλιακές δορυφορικές επικοινωνίες. Η WISTA International, είναι ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί τις γυναίκες που εργάζονται σε διοικητικές θέσεις στη ναυτιλία και συγκροτείται από 46 εθνικούς συνδέσμους σε όλες τις ηπείρους, με περισσότερα από 3.000 ανεξάρτητα μέλη. H Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου συμπεριελήφθη για δύο συνεχόμενες χρονιές 2017 και 2018 στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία από τη διεθνή ναυτιλιακή έκδοση Lloyd’s List, ενώ έχει συμπεριληφθεί και στη λίστα με τις δέκα γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλία διεθνώς επίσης για τα έτη 2017 και 2018.
eykranti05
H κ. Ελένη Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος της HEMEXPO, Αντιπρόεδρος της Environmental Protection Engineering SA (Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.), και Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ERMA FIRST, με τον Κώστα Κ. Κανελλόπουλο, Managing Director της Nereus Shipping S.A.
eykranti06
Ο κ. Ηλίας Μάλλιος, Υπεύθυνος Εξαγωγών της SEABRIGHT, βραβεύει τον κ. Αναστάσιο Παπαγιαννόπουλο, Προέδρου της BIMCO και Principal της Common Progress Co Na S.A.

Το Βραβείο καλύτερου manager δόθηκε στον καπετάν Κώστα Κ. Κανελλόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Nereus Shipping S.A. Είναι ένα από τα πλέον καταξιωμένα στελέχη της ελληνικής αλλά και της διεθνούς ναυτιλιακής οικογένειας.

Με το Βραβείο για τη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας τιμήθηκε ο Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος της BIMCO της μεγαλύτερης ναυτιλιακής ένωσης σε διεθνές επίπεδο, με 2.100 μέλη σε περισσότερες από 120 χώρες. και principal της Common Progress Co Na S.A.: «Σε μία χώρα με περιορισμένο διεθνές εμπόριο, ετοιμόρροπο τραπεζικό σύστημα, ελλιπή παιδεία και προβληματικό δημόσιο τομέα, η διατήρηση στην κορυφή θα είναι δύσκολη. Θα πρέπει ακόμη μία φορά να στηριχθούμε στα ιστορικά πλεονεκτήματά μας. Ναυτοσύνη, επιχειρηματικότητα, αγάπη για την περιπέτεια , άρνηση συμβιβασμού με τη μετριότητα» δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Το Βραβείο κοινωνικής προσφοράς από ναυτιλιακή προσωπικότητα ή φορέα δόθηκε στη ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ – Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού

Το έργο της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ αποσκοπεί στη συνδρομή της ελληνικής κοινωνίας με κοινωφελή προγράμματα, δράσεις στήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, έργα ανθρωπιστικού και φιλανθρωπικού περιεχομένου και δωρεές ευρύτερου ενδιαφέροντος, οι οποίες αναδεικνύουν το αποτύπωμα προσφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας στη χώρα.

Ενδεικτικά και για το έτος 2018, μέσω του προγράμματος σίτισης, περίπου 10.000 άτομα έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν υποστήριξη, σε μηνιαία βάση, σε 36 σημεία εντός και εκτός Αττικής. Το πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία», με τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση, εστίασε στην κάλυψη επιτακτικών αναγκών και εξοπλισμού φορέων από τον χώρο της δημόσιας υγείας.

Στον τομέα της παιδείας αναπτύχθηκαν προγράμματα χορήγησης υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και αναβάθμισης του εξοπλισμού δημόσιων σχολείων. Παράλληλα, υπό ανασχεδιασμό βρίσκεται και η συνέχιση των έργων για τη ναυτική εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα των ενεργειών του 2018 κατείχε και η στήριξη των πυροπαθών Αττικής, με την άμεση ανταπόκριση 89 δωρητών από τη ναυτιλιακή κοινότητα, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση συνολικής δωρεάς ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ.
eykranti07
Ο κ. Δημήτριος Ματθαίου, Πρόεδρος του Green Award Foundation και CEO της Aegean Bulk Co Inc. και της Arcadia Shipmanagement Co Ltd., δίνει το αγαλματίδιο της Ευκράντη στον ναύαρχο Αθανάσιο Μπούσιο Εκτελεστικό Σύμβουλο της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ
eykranti08
Ο κ. Γιάννης Ξενακούδης, General Manager of IRI/The Marshall Islands Registry, Piraeus office, δίνει το αγαλματίδιο της Ευκράντη στην κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ανηψιά του κ. Τρύφωνα Κέδρου, η οποία το παρέλαβε εκ μέρους του

Το Βραβείο συνολικής προσφοράς στη ναυτιλία απονεμήθηκε στον Τρύφωνα Κέδρος ο οποίος σε ηλικία 106 ετών, παραμένει δυναμικός στο χώρο της ναυτιλίας. Το 1951, με τον αδελφό του Κλέωνα (1905-1971), αποφάσισαν να μπουν στη ναυτιλία, με αρχική έδρα της εταιρείας στην Τεργέστη, όπου ο Κλέων είχε εγκατασταθεί όταν έφυγε από τη Γερμανία, λίγο πριν από τον πόλεμο. Είχαν συνέταιρο τον Θεόδωρο Παπαδημητρίου, Κωνσταντινουπολίτη που ήξερε τη δουλειά, και μαζί με τους Μανώλη Τρακάκη και Κωστάκη Πιζάνη –Έλληνα της Τεργέστης του οποίου ο πατέρας ήταν έμπορος φουντουκιών από την Κερασούντα– ίδρυσαν την εταιρεία Maritima Finanziaria. Ο Τρύφων Κέδρος είχε αναλάβει την ευθύνη της Southern Shipping, του ναυτιλιακού τους γραφείου στο Λονδίνο, όπου είχε εγκατασταθεί, ενώ παράλληλα είχε ιδρύσει και την TE Kedros Ltd., μια εισαγωγική-εξαγωγική εμπορική εταιρεία.

Η Southern Shipping εξειδικεύτηκε στην αγορά των υγρών φορτίων και έφτασε το 1970 να διαχειρίζεται 18 δεξαμενόπλοια. Την ίδια χρονιά, η έδρα της θα μεταφερθεί στον Πειραιά και θα ιδρυθεί η Kedros Shipping, η οποία, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, θα μετονομαστεί σε Halkidon Shipping.

Απέκτησε τρία παιδιά τα οποία δραστηριοποιούνται σε τομείς εκτός ναυτιλίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης