Ρουμελιώτης: Η Ελλάδα οδηγήθηκε σαν «πρόβατο επί σφαγή» σε ένα βίαιο πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας

roumeliotis

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως, λόγω των επιφυλάξεων του ΔΝΤ για την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδα, ο τότε Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν κάλεσε μυστικά κυβερνητικούς εκπροσώπους της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, ώστε να τους πείσει για την αναγκαιότητα άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Το ΔΝΤ είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, γιατί το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε να συνδυαστεί με κούρεμα του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες, δήλωσε ο τότε αν. Εκτελεστικός Διευθυντής του Ταμείου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Η Ελλάδα οδηγήθηκε «ως πρόβατο επί σφαγή» και αποδέχτηκε ένα βίαιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή αυστηρής λιτότητας, δήλωσε ο πρώην αν. Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ (Μάρτιος 2010 - Δεκέμβριος 2011), Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σχολιάζοντας τις παραδοχές του Ταμείου περί εσφαλμένων εκτιμήσεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως, λόγω των επιφυλάξεων του ΔΝΤ για την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδα, ο τότε Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν κάλεσε μυστικά κυβερνητικούς εκπροσώπους της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, ώστε να τους πείσει για την αναγκαιότητα άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Ρουμελιώτης, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αντιμετώπισαν την κάθετη άρνηση των Ευρωπαίων, κυρίως των Γάλλων. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και Γερμανίας, όπως και ο τότε Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πίστευαν ότι με την αναδιάρθρωση του χρέους οι ευρωπαϊκές Τράπεζες, που κατείχαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, θα έπρεπε να καταγράψουν ζημιές στους ισολογισμούς τους, κάτι που θα κλόνιζε την αξιοπιστία τους.

Από την πλευρά της, η τότε ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη πιθανώς φοβόταν τις αντιδράσεις του κ. Τρισέ που απειλούσε ότι θα διέκοπτε τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ η κυβέρνηση φοβήθηκε επίσης το πολιτικό κόστος. Τελικώς, όπως διηγήθηκε ο κ. Ρουμελιώτης, κάτω από την πίεση των εκπροσώπων της Γαλλίας και Γερμανίας στο δ.σ. του ΔΝΤ αποφάσισε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 30 δισ. δολάρια τον Μάιο του 2010.

Ο ίδιος επεσήμανε πως από τη στιγμή που απορρίφθηκε η επιλογή της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους, έπρεπε το πρόγραμμα να προβλέπει μια βίαιη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος (15% του ΑΕΠ το 2009), δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ο κ. Ρουμελιώτης έκανε λόγο για σοβαρό λάθος σχετικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.

Ερωτηθείς αν τελικώς όλα έγιναν για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, απάντησε «ναι. Δυστυχώς όμως, ενώ οι τράπεζες περιόρισαν τις ζημιές τους από την καθυστερημένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η χώρα υπέστη μια μεγάλη καταστροφή». Κληθείς να σχολιάσει πώς θα μπορούσε να αποτραπεί αυτή η καταστροφή, τόνισε «με την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

ΣΧΟΛΙΑ (16)

@

Αφου ο νταουλιερης σας θα τα εσκιζε ρε μπαρμπα..μεινατε με τα νταουλια τουλαχειστον για να βγαινει μεροκαματο.

Δεν

Τυπικό δείγμα του βαθέως ΠΑΣΟΚ. Το Παλαιοβρωμοπασόκ κατά 85% μετακόμισε στο Σύριζα. Αν αυτοί (οι απόψεις ,οι πρακτικές και οι ψήφοι τους) λείπανε, από την κοινωνία μας σήμερα θα είμασταν Ελβετία.

@

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό 7,8% και ανεβαίνει και θα δώσει πίσω στο κόσμο όλα τα κλεμμένα από τα μνημόνια, έτσι για να σκάσουν κάποιοι χαχαχαχαχαχαχαχα...........................

diiphovos

αλλος ενας κλεπτοπασοκος, που σφυριζε αδιαφορα, οταν ο ανδρεας παπανδρεου εστηνε την καταστροφη της Ελλαδας...τον μαρανε το ΔΝΤ τριαντα χρόνια μετα...οταν ειχαν παρει συνταξη 3,000/μηνα ολοι οι πασοκοδιορισμενοι στα πενηντα...ντροπη πραγματικα που εχει θρασσος να μιλαει...

Δημ

Να νουθετεί και ο Κοσκωτανθρωπος? Επειδή μπήκε στην κολυμβήθρα του ΣΥΡΙΖΑ.

nikos

Οι πιο σημαντικές αποφάσεις για την χώρα μας πάρθηκαν χωρίς να ερωτηθούμε. Αποφάσισαν οι μεγάλοι της ΕΟΚ σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Συμφωνίες σύνδεσης με ΕΟΚ, πολιτικές, Ευρώ κλπ πουθενά δεν ζητήθηκε η γνώμη μας, ούτε καν συζητήθηκε στην χώρα μας. Χάσαμε την ανταγωνιστικότητά μας, έκλεισαν οι βιομηχανίες μας, υπερχρεωθήκαμε, χάσαμε κάθε εργαλείο νομισματικής πολιτικής, ακολουθούμε προγράμματα κομμένα και ραμμένα κατά πως βολεύει τους ισχυρούς και από πάνω φταίμε. Ας σταματήσουμε τουλάχιστον να στέλνουμε ευρωλάγνους στα έδρανα της ευρωβουλής. Υποτίθεται ότι μπήκαμε κάπου για να εξασφαλίσουμε ισότιμη μεταχείριση αλλά τελικά μπήκαμε εκεί για να είναι πιο εύκολη και άνευ όρων η διαχείρισή μας από τους ισχυρούς.

Πώς έρχεται η πρόοδος

...Όλα αυτά έγιναν λόγω του κρατισμού, της σπατάλης, της αναξιοκρατίας, των πρόωρων συντάξεων, της υπερφορολόγησης, της συκοφάντησης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, της αριστερής (και ακροδεξιάς) μπουρδολογίας. Όλες οι χώρες προοδεύουν με φιλελευθερισμό και υγιείς θεσμούς. Και εντός της ΕΕ και ευρωζώνης, τα οφέλη για τις φιλελεύθερες οικονομίες είναι ακόμα περισσότερα! Υγιής ανταγωνισμός, χαμηλά επιτόκια, χαμηλές τιμές καταναλωτή, ποιότητα ευρωπαϊκών θεσμών, κλπ.

Τι είναι λιτότητα;

Δεν είναι λιτότητα το να υποχρεώνεσαι να αποπληρώνεις τα δάνεια που παίρνεις. Είναι η λογική και το υπόβαθρο της αξιοπιστίας πάνω στο οποίο βασίζονται οι εθνικοί, Ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί. Τη λιτότητα την αποφασίζουν και την προκαλούν προφανώς οι ψηφοφόροι όταν δίνουν την εξουσία στους χειρότερους που προκαλούν κατάρρευση της αξιοπιστίας και ανορθολογική χρήση των πολύτιμων δημόσιων πόρων. Κούρεμα του χρέους δεν γίνεται άλλωστε μέσα σε μια ημέρα, θέλει προσεκτική προετοιμασία ώστε να μη γίνει πιστωτικό γεγονός, πλήρης κατάρρευση της αξιοπιστίας (άρνηση αποδοχής χρεογράφων του ελληνικού δημοσίου από τους πάντες) και έξοδος της χώρας από τη νομισματική ένωση και την ΕΕ. Αυτό (προσεκτικό "κούρεμα") κατάφερε το δίδυμο Παπαδήμου-Βενιζέλου to 2012 (επιστρατεύτηκαν οι ικανότεροι τεχνοκράτες για να το καταφέρουν!), δηλ. τεράστια μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, πάνω από 100 δις, με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα - κατόχων (ιδιωτών, τραπεζών, funds, ασφαλιστικών ταμείων) ομολόγων ελληνικού δημοσίου σε όλην την υφήλιο.

Περαστικός

Δεν πας καλά άνθρωπε μου.Τι μας λες δηλαδή;;εδώ το ίδιο το ΔΝΤ λέει ότι ρημάξαμε την Ελλάδα για να γλυτώσουν οι εταίροι μας Γαλ Γερμ τις τράπεζες τους και εσύ μου μιλάς για το ΄΄καλό κούρεμα΄΄του χοντρού μα τον άλλον που μας τον φέρανε για να κάνει την βρώμικη δουλειά...άντε παράτα μας και ξύπνα.....

οπως τα λες

Αυτα που γραφεις ειναι δυσκολα και ακαταλαβιστικα για τους δραχμολογους, "γωνια μαγαζι", "δεν ρωτησαν τον λαο", "μνημονικα κομματα", "γκοου μπακ", μαλαkoελληναραδες που ακομη και σημερα μας τα ζαλιζουν.

Ο Σωτηρας

Που ήσουν εσύ να μας σώσεις. Αιδώς Αργείοι.

αλλά τα δικά μας

τα τσακάλια έκαναν εδώ τη χειρότερη επιλογή για τη χώρα.Και τώρα έχουμε και υπέρογκο χρέος και φτωχοποίηση της χώρας

Αυτοκτονικές επιλογές

Οι ψηφοφόροι έκαναν τις χειρότερες επιλογές για τη χώρα όταν έδωσαν την εξουσία στους Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Καραμανλή - ανηψιό και Τσίπρα... Τα δημοσιονομικά κατέρρευσαν, ο κρατισμός - οι σπατάλες - τα ελλείμματα - το χρέος εκτοξεύθηκαν, η αναξιοκρατία και η ψηφοθηρία χτύπησαν κόκκινο...

αιντε

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΚΣΗ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ......ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ...ΑΛΛΟΙ....

σταχτη και μπουρμπερη

μας χαντακωσαν το κλεφτοπασοκ κι ο τρελλογιωργακης που τωρα ζητιανευουν την ψηφο μας και το παιζουν σοβαροι και πατριωτες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trape3

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά το παρελθόν είχε διαπιστώσει παραβιάσεις του ανταγωνισμού στα σχήματα αναβαλλόμενης φορολογίας που χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν τα κεφάλαια των τραπεζών

f1new1

Οι οικονομικές επιδόσεις και οι νέοι σχεδιασμοί των πρωταγωνιστών του κλάδου των σούπερ μάρκετ - Πώς δύο παίκτες κατάφεραν να ελέγχουν το 50% της αγοράς και οι μεγάλες προσπάθειες των άλλων μεγάλων του κλάδου