Τσουχτερά τα πρόστιμα για τις εταιρείες που «σνομπάρουν» το ΓΕΜΗ

Τσουχτερά τα πρόστιμα για τις εταιρείες που «σνομπάρουν» το ΓΕΜΗ

Το ανώτατο πρόστιμο από 10.000 ευρώ αυξάνεται σε 100.000 ευρώ

71f08e25960dfe1ea76eddd57ec757d2_XL
Τον δεκαπλασιασμό του ανώτερου ορίου των προστίμων για παραβάσεις που αφορούν στην υποχρεωτική δημοσιοποίηση στοιχείων και εγγράφων εκ μέρους των εταιρειών, προβλέπει το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στο σύστημα του ΓΕΜΗ και το οποίο τέθηκε από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Πλέον το ανώτατο πρόστιμο από 10.000 ευρώ αυξάνεται σε 100.000 ευρώ. Μάλιστα «σε περίπτωση υποτροπής για την ίδια παράβαση εντός τριετίας, το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου διπλασιάζεται και σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος το ποσό του προστίμου τριπλασιάζεται», σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Με την κίνηση αυτή γίνεται μία προσπάθεια να μπει φρένο στις επιχειρήσεις που επιλέγουν να μην αναρτούν, ως οφείλουν, μέσα στα χρονικά περιθώρια που δίνει ο νόμος κρίσιμα στοιχεία και έγγραφα, όπως για παράδειγμα τον ισολογισμό τους.

Τα κριτήρια επιβολής, το ύψος του προστίμου ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της παράβασης, η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων, το ποσοστό κατανομής μεταξύ των δικαιούχων και κάθε άλλο σχετικό θέμα θα καθοριστούν αργότερα με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Επίσης ο προσδιορισμός και η επιβολή του προστίμου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα γίνεται με απόφαση της εκάστοτε αρμόδιας Υ.Γ.Ε.ΜΗ. ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και κατόπιν ακροάσεώς.

Περισσότερες πληροφορίες στο Newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης