Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται από 2.500 έως 25.000 ευρώ

anadromika

Επιστροφή χρημάτων σε  έξι κατηγορίες  συνταξιούχων - «Φουντώνουν» οι αντιδράσεις για τα αναδρομικά συνταξιούχων βουλευτών -  Μητρόπουλος στον ΘΕΜΑ 104,6: Πρόκληση τα αναδρομικά των συνταξιούχων βουλευτών - «Να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις», λέει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης

Αναδρομικά από 2.500 έως 25.000 ευρώ θα επιστραφούν σε έξι κατηγορίες δικαιούχων. Οι παράνομες μειώσεις θα επιστραφούν σε παλιούς συνταξιούχους όλων των Ταμείων, με επιπλέον ποσά στις συντάξεις αποστράτων αλλά και με συμπλήρωμα «προσωπικής διαφοράς» με όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016. Την ίδια ώρα, «φουντώνουν» οι αντιδράσεις για τους βουλευτές που ζητούν αναδρομικά έως και 360.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι κατηγορίες των συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά στις συντάξεις τους είναι οι εξής:

1. 1,5 εκατομμύριο παλαιοί συνταξιούχοι που προέρχονται από τα ταμεία: ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Σε αυτούς πρέπει να επιστραφούν οι μειώσεις από τους νόμους 4051 και 4093 γιατί ο ΕΦΚΑ τις επιβάλλει παρανόμως από τον Ιούνιο του 2015 όταν κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Τα ποσά για ένα έτος αναδρομικών φτάνουν έως τα 6.620 ευρώ, ενώ για τα 3,5 χρόνια που επιδικάζουν τα δικαστήρια ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ.

2. 180.000 νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13/05/2016 έως 31/12/2018 και αποδεδειγμένα πήραν μικρότερη ή καθόλου προσωπική διαφορά με το νόμο Κατρούγκαλου.

3. 80.000 συνταξιούχοι του ΝΑΤ οι οποίοι δικαιούνται έξτρα αναδρομικά από την μείωση 7% που επιβλήθηκε με υπουργική απόφαση τον Ιούνιο του 2012 ανεξαρτήτως ύψους σύνταξης και με ισχύ των περικοπών αναδρομικά από 1/1/2012. Η περικοπή αυτή κατέπεσε ως αντισυνταγματική στα δικαστήρια και επίκειται η έκδοση τελεσίδικης απόφασης Εφετείου καθώς έχει βγει πρωτόδικη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους του ΝΑΤ με επιστροφές έως 9.500 ευρώ.

4. 80.000 συνταξιούχοι διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που αποχώρησαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά, οι οποίοι με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, έχουν εκ νέου επανυπολογισμό σύνταξης και διακιούνται αύξηση ως και 110 ευρώ το μήνα. Η νέα εγκύκλιος θα εφαρμοστεί όπως λέει ο ΕΦΚΑ αναδρομικά από 13/05/2016 στις συντάξεις με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση.

5. Απόστρατοι οι οποίοι πήραν λιγότερα ή και καθόλου αναδρομικά στις πληρωμές του Δεκεμβρίου με το νόμο 4575/2018. Εκεί, καθ’ ομολογίαν των υπηρεσιών έγιναν λάθη τα οποία διορθώνονται. Οι απόστρατοι που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ αναδρομικά ή πήραν ελάχιστα θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην διεύθυνση στρατιωτικών συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου που υπάγεται πλέον στον ΕΦΚΑ.

6. 200.000 έως 400.000 συνταξιούχοι με επικουρική από τα ταμεία του ΕΤΕΑΕΠ οι οποίοι δικαιούνται αναδρομικά από δυο μεριές: οι μεν 200.000 δικαιούνται επιστροφές από τη μείωση που είχαν στην επικουρική μετά τον Ιούνιο του 2016 με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου που επέβαλε οριζόντιες μειώσεις ως 50% χωρίς να εξεταστούν τα έτη ασφάλισης και οι εισφορές που πλήρωσε κάθε συνταξιούχος. Για τη μείωση αυτή αλλοιώθηκε ο μαθηματικός τύπος και εφαρμόστηκε το ίδιο ψαλίδι σε όλους, χωρίς να δοθεί σε κανέναν συνταξιούχο η ανάλυση (έτη ασφάλισης, αποδοχές, εισφορές) της περικοπής. Για 400.000 συνταξιούχους δε, τρέχουν και τα υπόλοιπα αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093, με ποσά που φτάνουν ως και τα 1.730 ευρώ.

Αντιδράσεις για τους βουλευτές που ζητούν αναδρομικά έως και 360.000 ευρώ

Σε αγωγές με τις οποίες ζητούν αναδρομικά έως και 360.000 ευρώ έχουν προχωρήσει κατά υπαλλήλων του ΕΦΚΑ εκατοντάδες συνταξιούχοι βουλευτές.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»  περισσότεροι από 200 είναι οι συνταξιούχοι βουλευτές που δικαιώθηκαν και έχουν λαμβάνειν διαφορές από 2.080 ευρώ ως και 3.494 ευρώ μηνιαίως στις συντάξεις τους με αναδρομικά για διάστημα ως 127 μηνών!

Οι αγωγές έγιναν επειδή δεν εφαρμόστηκε η απόφαση 2643/2016 του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία είναι άμεση εκτελεστή από το Ελληνικό Δημόσιο, εν προκειμένω από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην αγωγή που φέρνει στο φως η εφημερίδα, συνταξιούχος βουλευτής ζητεί επιστροφή 360.940 ευρώ, βάσει τελεσίδικης δικαστικής απόφασης για μια 10ετία. Τα αναδρομικά ξεκινούν από Ιανουάριο του 2008 και τελειώνουν στον Ιούλιο του 2018. Για άλλους ξεκινούν από Ιανουάριο του 2008 και σταματούν στο 2017.

Μια δεύτερη αγωγή, πάλι κατά του ΕΦΚΑ και των στελεχών του, έχει αναδρομικά 230.000 ευρώ, ενώ οι περισσότερες κυμαίνονται σε ποσά άνω των 190.000 ευρώ μικτά.

H πίεση των συνταξιούχων βουλευτών να εξασφαλίσουν τα αναδρομικά τους μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους και να προκαλέσει ντόμινο επιστροφών χιλιάδων ευρώ και σε αυτούς από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που διεκδικούν μετά τον Ιούνιο του 2015, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας τις κατέστησε άκυρες μεν, αλλά συνέχισε να επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ παρανομώντας μέσω του ΕΦΚΑ που δεν εφαρμόζει αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ.

«Είναι ντροπή και όνειδος. Ό,τι παίρνουν οι δικαστές ως αναδρομικά το παίρνουν αυτομάτως οι εν ενεργεία βουλευτές. Όλοι ανεξαρτήτως οι βουλευτές δικαιούνται χιλιάδες ευρώ σε αναδρομικά. Κατά τις δικές μας πληροφορίες πάνω από 300 άτομα έχουν τέτοιες διεκδικήσεις. Εϊναι μια θεσμική ρύθμιση που πρέπει να καταργηθεί» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 fm  ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος είχε καταγγείλει την εξέλιξη αυτή ήδη από τις 12 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο για να σταματήσει αυτό θα πρέπει να κατατεθεί μια διάταξη «που θα καταργείται η δυνατότητα διεκδίκησης και να απεξαρτάται η παρακολούθηση του μισθού των βουλευτών από αυτές των δικαστών του Αρείου Πάγου».

Βούτσης: Να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις για αναδρομικά οι συνταξιούχοι βουλευτές

Με αφορμή τα παραπάνω δημοσιεύματα, ο Νίκος Βούτσης ζητεί από τους συνταξιούχους βουλευτές να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις για επιστροφή αναδρομικών. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες επισήμανε ότι πρόκειται για βουλευτές που θήτευσαν προ 15ετίας που έχουν τελεσίδικες αποφάσεις και άρα η κυβέρνηση και η Βουλή δεν έχει περιθώρια αντίδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

'

Πλάκα έχουν όσοι ..."πιστεύουν" ότι οι συνταξιούχοι Βουλευτές θα ...καμφούν από τις εναντίον τους "αντιδράσεις" γιά να λάβουν 360.000 Ευρώ αναδρομικά ΕΚΑΣΤΟΣ. Ξέρετε τι θα του πουν; Γιατί ΔΕΝ δίνεις ΕΣΥ ΠΡΩΤΟΣ γιά την ...Πατρίδα 4-5 βουλευτικούς ΣΟΥ μισθούς ("χορηγίες"), ώστε να ..."πεισθούμε" εξ αυτού και εμείς οι Συνταξιούχοι βουλευτές ΜΕΤΑ, ώστε να ...παραιτηθούμε των αναδρομικών μας! Ε΄;

Nik

Οι συντάξεις που δίνονται δεν αντίστοιχουσαν στις εισφορές που πλήρωναν. Δανεικά λεφτά ήταν. Τώρα για να γίνει το χατίρι κάποιων βουλευτών και των μεγαλοσυνταξιουχων που πλήρωναν 300 ευρώ μηνιαίες εισφορές για να πάρουν συντάξεις των 1500 ευρω βάζουν μπουρλότο στις νεότερες γενιές και στην ανάπτυξη. Με τις υγείες μας

ΟΥΣΤ!!!!!!!!!!!!!!!!

Αλητες Συριζαιοι ,κλεψατε τους κοπους τοσων συνταξιουχων και τωρα που δικαιωνονται απο τα δικαστηρια ,ψαχνεται τροπους να κηρυξετε παρανομες τις αποφασεις των δικαστηριων.Εσεις ειστε οι Κομμουνιστες,ειστε οι χειροτεροι φασιστες .Ολοι οι ακαματηδες ,οι αδουλευτοι εγιναν τωρα υπουργοι και βουλευτες.ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!Συριζαιικα γουρουνια,αλητες κομμουνιστες ,κλεφτες.ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ,ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΝ ΨΕΥΤΗ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ

Όμηρος

Η οικονομία της χώρας είναι νεκρή, και αυτοί σκυλευουν πάνω στο πτώμα της !!!! Αιδώς Αργείοι, έρχεται η Νέμεσις !!!!

μούντζα

Άχρηστοι και άεργοι ως επί το πλείστον που έγιναν βουλευτές επειδή δεν κατάφεραν τίποτα δημιουργικό στην επαγγελματική ζωή τους φυσικό είναι να προκαλούν την κοινωνία. Ο τρισάθλιος χαχόλος που άρχει τούτη τη χώρα αντί να στηρίξει τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία και να δημιουργήσει βιομηχανία και νέες θέσεις εργασίας στους νέους μοιράζει παντού επιδόματα και ευνοεί επιστροφή αναδρομικών για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους καλλιεργώντας κλίμα ψευδαισθήσεων, ακρισίας και ηλιθιότητας στους πολίτες... Σε μια χώρα πτωχευμένη κανείς δεν θα έπρεπε να ζητάει αναδρομικά απλώς και μόνο για λόγους στοιχειώδους λογικής αλλά και εθνικής συνείδησης: άλλο πράγμα το νόμιμο και άλλο η εξυπηρέτηση του συλλογικού συμφέροντος μιας που εάν δοθούν (αναδρομικά) σε όλους αυτούς που τα διεκδικούν η χώρα μας θα αποδομηθεί κοινωνικά και οικονομικά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης