ΑΠΕ: Επενδύσεις €3 δισ. από ενεργειακούς κολοσσούς έως το 2020

ΑΠΕ: Επενδύσεις €3 δισ. από ενεργειακούς κολοσσούς έως το 2020

Φουντώνει η μάχη για αιολικά και φωτοβολταϊκά - Γιατί Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Άραβες επενδύουν σε ελληνικά πρότζεκτ με ενέργεια από άνεμο, ήλιο και θάλασσα

b332b71f7f0d49c60b928f910db5868c_XL
Εάν επιχειρούσε κανείς να περιγράψει τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα τολμούσε να ισχυριστεί ότι η εικόνα προϊδεάζει με μια χώρα που έχει εξέλθει από την κρίση και έχει ξαναμπεί στα ραντάρ μεγάλων διεθνών κολοσσών.

Οι ΑΠΕ είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους τομείς της ελληνικής οικονομίας που επικρατεί μεγάλη κινητικότητα τόσο από επενδυτές που μέχρι σήμερα βρίσκονταν αποστασιοποιημένοι λόγω του country risk, όπως για παράδειγμα η Ισπανική Iberdrola όσο και από νέες εισόδους πανίσχυρων ομίλων διεθνώς, καθώς παραμένει μια ευρωπαϊκή αγορά που οι ταρίφες για τα έργα παραμένουν ακόμη υψηλές.

Το ενδιαφέρον ωστόσο δεν προέρχεται μόνο από τις παραδοσιακές εταιρείες παραγωγής ενέργειας όπως είναι η Γερμανική ΑΒΟ, η οποία έχει αναπτύξει τελευταία ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων στην ελληνική αγορά αποκτώντας πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε δύο εταιρείες της οικογένειας Δομαζάκη (Creta Farms) ή αντίστοιχα η πορτογαλική ΔΕΗ (EDP) και η γαλλική EdF, από τους ισχυρούς παίκτες που συμμετέχουν ενεργά στους διαγωνισμούς για έργα ΑΠΕ.

Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι επαφές από αμερικανικές εταιρείες που επιδιώκουν διείσδυση στην ελληνική αγορά, μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και fund ακόμη και εταιρείες από το Αbu Dhabi, οι οποίες επενδύουν στην πράσινη ενέργεια και οργώνουν την Αθήνα, αναζητώντας ευκαιρίες σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα ή στήνοντας δικά τους γραφεία. Yπολογίζεται ότι η αξία των διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 2.600 MW θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ έως το 2020.

Στη μάχη και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Ανάμεσα σε αυτούς που εκδηλώνουν, ισχυρό ενδιαφέρον συγκαταλέγεται –μεταξύ άλλων – και ο ενεργειακός κολοσσός της Νορβηγικής Statoil. Η εταιρεία η οποία πλέον έχει μετονομαστεί σε Equinor, έχει αναπτύξει τα πρώτα πλωτά αιολικά πάρκα σε όλο τον κόσμο και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, τον επόμενο μήνα προγραμματίζεται κοινή εκδήλωση της Νορβηγικής Πρεσβείας και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Για τα off shore αιολικά, η κουβέντα σε πολιτικό επίπεδο διακόπηκε στην αρχή της κρίσης από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Κλείσιμο
Η ΕΛΕΤΑΕΝ επιδιώκει να ανοίξει ξανά το θέμα, με την προοπτική τα θαλάσσια πάρκα να ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση των ΑΠΕ που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης