Προϋπολογισμός: Αστοχίες 900 εκατομμυρίων ευρώ από τον πρώτο μήνα του 2019

ypoik1

Τα κρατικά έσοδα τον Ιανουάριο ήταν μειωμένα κατά 152 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου, αλλά και οι δημόσιες δαπάνες κατά 767 εκατ. ευρώ λιγότερες από τις προβλεπόμενες

Με το αριστερό» μπήκε ο Ιανουάριος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους, ο προϋπολογισμός «ξώκειλε» κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ, σε σχέση με όσα υπολόγιζε τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση, όταν ψηφιζόταν στην Βουλή. Τα κρατικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 152 εκατομμύρια ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, αλλά και οι δημόσιες δαπάνες κατά 767 εκατ. ευρώ λιγότερες από τις προβλεπόμενες.Παρότι πρόλαβε μέσα σε ένα μήνα να πέσει έξω στις προβλέψεις του κατά 919 εκατ. ευρώ, ο κρατικός προ»υπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ, ενώ κανονικά προβλεπόταν ότι η χρονιά θα ξεκινούσε με πρωτογενές έλλειμα τον Ιανουάριο 103 εκατ. ευρώ. Εμφανίζει δηλαδή «υπερπλεόνασμα» (πέραν του αναγκαίου) κατά 706 εκατ. ευρώ, που οφείλεται αποκλειστικά στην υπερσυγκράτηση των κρατικών δαπανών.Όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία Ιανουαρίου που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση σωρεύει από τώρα πρωτογενές πλεόνασμα για να τα μοιράσει για άλλους σκοπούς και παροχές. Όχι όμως ως τον Δεκέμβριο όπως ως τώρα έκανε (αφού προηγούνται οι εκλογές και για φέτος ο ετήσιος προϋπολογισμός δεν προβλέπει καν ότι θα δημιουργηθεί ξανά φέτος «δημοσιονομικός χώρος» για μποναμάδες), αλλά για όποτε το κρίνει αναγκαίο και σκόπιμο.Σε κάθε περίπτωση όμως, τα έσοδα κάθε είδους σημειώνουν κάμψη και κινούνται χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου: από φόρους -65 εκατ. ευρώ (προϋπολογίζονταν 4,05 δισ. και δεν ξεπέρασαν τα 3,84 δισ. ευρώ), από κοινωνικές εισφορές -5 εκατ. ευρώ, από μεταβιβάσεις -59 εκατ. ευρώ και λοιπά τρέχοντα έσοδα -28 εκατ. ευρώ. Το μόνον «θετικό» -για το πρωτογενές πλεόνασμα του κράτους- ήταν ότι η ΑΑΔΕ επέστρεψε στους δικαιούχους 35 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα ανέμεναν οι ιδιώτες αλλά και το ίδιο το δημόσιο (243 αντί 278 εκατ. ευρώ).Παρόλα αυτά, το δημόσιο βρήκε και περιέκοψε σχεδόν όλα όσα είχε να πληρώσει τον μήνα Ιανουάριο. Εκτός από Κοινωνικές παροχές (βλ. β΄φάση διανομής Κοινωνικού Μερίσματος που πήρε παράταση για αιτήσεις ως τις 17 Ιανουαρίου 2019).Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο έπρεπε να δοθούν 5,315 δισ. αλλά δόθηκαν μόνον τα 4,548 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, το δημόσιο έδωσε τον Ιανουάριο 278 εκατομμύρια παραπάνω για παροχές σε εργαζόμενους στο δημόσιο, και άλλα 43 εκατομμύρια για Κοινωνικές Παροχές.Πού «πάγωσαν» πληρωμές κρατικών δαπανών;- 1,117 δισ. εμφανίζονται πως δεν δόθηκαν ακόμη, σαν «πιστώσεις υπό κατανομή» για αναδρομικά εφάπαξ σε δικαστικούς κλπ- δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων: -58 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογιζόταν να δοθούν 170 εκατ. ευρώ τον Γενάρη, αλλά τελικώς δόθηκαν 30% λιγότερα, δηλαδή μόλις 112 εκατ. ευρώ.- Καταναλωτικές δαπάνες για αγορές αγαθών και υπηρεσιών, αποκτήσεις περιουσιακών στοιχείων κλπ: πληρώθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα.Την ίδια στιγμή πάντως, το δημόσιο πλήρωσε και 91 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το αναμενόμενο για Τόκους, λόγου αύξησης του κόστους δανεισμού του δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Νέμεσις

Το κράτος να βρει χρήματα από εφοπλιστές, βιομηχάνους, εργολάβους, ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, ψυχολόγους, λογιστές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, τεχνίτες κλπ και από ιδιοκτήτες υπεραγορών, supermarket, ξενοδοχείων, βενζινάδικων, φούρνων, κομμωτηρίων, συνεργείων, φανοποιείων, ταβερνών, καφετεριών, μπουζουξίδικων, μπαρ κλπ. Λεφτά υπάρχουν πάρτε τα.

χαχα

Δεν μας έσωσαν οι εργατικοί ως καινοτόμοι νεοδημοκράτες;

ΝΙΚΟΣ

τι ταλαιπωρία τραβάτε κ. δημοσιογράφε να μας πείσετε ότι θα αποτύχει ο προϋπολογισμός. Στο τέλος πάλι υπερπλεονασματικός θα είναι, μην κουράζεστε..

Candyman

Ναι σιγά κομμούνι πρόσεχε μην σκίσεις το καλσόν. Τι νομίζεις, ότι θα μαζεύετε λεφτά με κατασχέσεις επ' άπειρον; Ναι καλά, το ξέρουμε οτι είστε ιδεοληπτικά κολλημένοι και πιστεύετε σε βλακείες, αλλά πάντως μάθε οτι λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Δεν το έχετε μάθει ακόμα ούτε το παραπάνω, ούτε το γνωστό απόφθεγμα (αλλά θα το μάθετε με τον άσχημο τρόπο): "Το βασικότερο πρόβλημα του σοσιαλισμού είναι ότι κάποτε τελειώνουν τα λεφτά των άλλων." Μάργκαρετ Θάτσερ.

Συνταξιούχος

Η χώρα έχει μειωμένα έσοδα λόγω φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, δανειοδιαφυγής επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Νευρομαντης

Αντε,για χαρη κ μονο της συζητησης,να δεχτουμε ως υποθεση εργασιας οτι αυτο ειναι αληθες.Ποιος ευθυνεται γι αυτο???Προφανως οι κρατικοι μηχανισμοι που ειναι επιφορτισμενοι να ελεγχουν ολα αυτα κ δεν κανουν σωστα τη δουλεια τους.Τοτε για ποιο λογο πληρωνονται και μαλιστα αδρα ενω απο περσυ μεχρι φετος εχει ανεβει το κοστος της μισθοδωσιας του δημοσιου κατα 1 δις ευρω?Για ποιο λογο δεν εχει εγκατασταθει ακομα το "ηλεκτρονικο συστημα παρακολουθησης πετρελαιοειδων" που θα απεφερε 600-700 εκ εσοδα το χρονο απ την παταξη του λαθρεμποριου καυσιμων κ μονο?Ειναι πολλες οι μιζουλες που λαμβανουν οι δημοσιοι ελεγκτικοι μηχανισμοι για να κανουν τα στραβα ματια...............

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης