LIVE

Κορωνοϊός

Financial Times: H Ελλάδα εξασφαλίζει πλεόνασμα «πατώντας φρένο» στις επενδύσεις

tddew

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει τον δημοσιονομικό στόχο, όμως οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για μακροπρόθεσμους κινδύνους στην οικονομία» αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το 2018 θα έχει επιφέρει ένα ακόμη ρεκόρ δημοσιονομικού πλεονάσματος, ενώ προσπαθεί να ικανοποιήσει τους επενδυτές - ωστόσο οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η υπερβολική πειθαρχία που επιδεικνύει η Ελλάδα μπορεί τελικά να μην είναι προς όφελός της.

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους με τίτλο «H Ελλάδα εξασφαλίζει πλεόνασμα πατώντας φρένο στις επενδύσεις».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο για τους πρώτους 11 μήνες του 2018 δείχνουν ότι η Ελλάδα θα υπερβεί τον ετήσιο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού - πριν από την καταβολή των τόκων και του κεφαλαίου που οφείλονται στο δημόσιο χρέος - με πολύ μεγαλύτερη διαφορά από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 7,6 δισ ευρώ τους πρώτους 11 μήνες του 2018, ποσό που αντιστοιχεί στο 4% περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, υπερβαίνοντας την επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών κατά 2,8 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε τον Δεκέμβριο σε ένα roadshow με αμερικανούς επενδυτές ότι η υπέρβαση των στόχων προϋπολογισμού αύξησε την αξιοπιστία της Ελλάδας. «Αποδεικνύει πως όταν η κυβέρνηση θέτει συγκεκριμένους στόχους μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην επίτευξή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, δεν είναι η καλύτερη στρατηγική να υπερβαίνει η κυβέρνηση τους στόχους κάθε χρόνο, αφού αυτό θα είχε (αρνητικές) συνέπειες για την οικονομία.

Όπως εξηγούν οι Financial Times, μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση, η Αθήνα έχει δεσμευτεί να επιτυγχάνει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, για το διάστημα 2018-2022.

Όταν προτάθηκε αρχικά από τους πιστωτές της χώρας, ο στόχος του πλεονάσματος απορρίφθηκε από τους Έλληνες οικονομολόγους ως «υπερβολικά υψηλός». «Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι τα ιδιαίτερα υψηλά πλεονάσματα που επιτεύχθηκαν τα έτη 2017 και 2018 μπορεί να υπονομεύουν ήδη τη δυνητική ανάπτυξη. Μεγάλο μέρος της υπεραπόδοσης προέρχεται από βαθιές περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες παίζουν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας».

«Οι περικοπές σημαίνουν ότι το περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο της Ελλάδας χαραμίζεται χάριν βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων εις βάρος της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και ευημερίας», εξηγεί η Μιράντα Ξαφά, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και μελετητής του think tank «Centre for International Governance Innovation».

«Τα επιδόματα σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα δεν πρέπει να υποκαθιστούν τις επενδύσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας, που δημιουργούν άφθονες θέσεις εργασίας», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.


Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, o Αλέξης Τσίπραςείχε δηλώσει επανειλημμένα ότι ένα σημαντικό μέρος του επιπλέον πλεονάσματος του τρέχοντος έτους θα δινόταν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ξεκινώντας με μια εφάπαξ επιδότηση τον Δεκέμβριο στους συνταξιούχους των οποίων τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά το ήμισυ κατά τη διάρκεια της κρίσης .


«Ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, οι παροχές αποσκοπούν επίσης στο να ξανακερδίσουν τους δυσαρεστημένους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δεν έχουν δει ακόμη κανένα όφελος από την επιστροφή της Ελλάδας στην θετική ανάπτυξη, έπειτα από τη μεγαλύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας» αναφέρει το άρθρο.

Και συνεχίζει: «Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα έκτακτα μέτρα μείωσης της φτώχειας, μαζί με τις επιδοτήσεις καυσίμων θέρμανσης και τις πληρωμές σε εργαζόμενους του δημόσιου τομέα που κέρδισαν ομαδικές αγωγές κατά της πολιτείας για την περικοπή των μισθών τους στο πλαίσιο των δύο πρώτων προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, μπορεί να ξεπεράσουν σε ύψος τα 2 δισ. ευρώ κατά τους προσεχείς μήνες. Ενώ οι παροχές θα εισάγουν ρευστότητα στην οικονομία, είναι μάλλον απίθανο να προωθήσουν την ανάπτυξη, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, αφού τα ελληνικά νοικοκυριά αναμένεται να ξοδέψουν τα επιπλέον χρήματα σε εισαγόμενα καύσιμα και ρούχα για τον χειμώνα, και όχι σε διασκέδαση σε τοπικά καφέ και εστιατόρια».

Ο περιορισμός των επενδύσεων και η επικέντρωση σε κοινωνικά μέτρα «θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη», εξηγεί ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Τα στοιχεία από το προηγούμενο έτος το καθιστούν αυτό πολύ ξεκάθαρο», προσθέτει ο καθηγητής.

Η Αθήνα σημείωσε ρεκόρ πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017, που ανερχόταν στο 4,2% του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον στόχο του 1,75%. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν μόλις 1,4% έναντι της δημοσιονομικής πρόβλεψης του 2,7%.

«Το ρεκόρ της δημοσιονομικής αυστηρότητας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακό σε μια χώρα που δεν κατάφερνε ποτέ να πετύχει το όριο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ΕΕ μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη και κατέφυγε στην παραποίηση των επίσημων στατιστικών προκειμένου να καλύψει τη διαφορά», αναφέρουν οι Financial Times.

Και προσθέτουν: «Τον Δεκέμβριο, το ανεξάρτητο γραφείο προϋπολογισμού του ελληνικού κοινοβουλίου προέβλεψε ότι το πλεόνασμα του 2018 θα έφτανε το 4,5% του ΑΕΠ. Εν τω μεταξύ, η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2018 μειώθηκε από 2,5%-2,7% του ΑΕΠ σε 1,8-2%».

«Έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με το 2017. Τα πρότζεκτ που χρηματοδοτούνται κυρίως από την ΕΕ δεν επηρεάζονται, όμως αυτά που χρηματοδοτούνται από τον εθνικό προϋπολογισμό επενδύσεων "παγώνουν", παρά το γεγονός ότι είναι εκείνα που δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας» επισημαίνει ο κ. Τσακλόγλου.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε από 20% σε 18% το περασμένο έτος, όμως περίπου οι μισές θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι θέσεις μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Περισσότερο από το 60% των ανέργων Ελλήνων είναι χωρίς εργασία για περισσότερο από 12 μήνες, και όλο και περισσότεροι επιλέγουν να εγκαταλείψουν εντελώς το εργατικό δυναμικό.
«Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Η Ελλάδα χρειάζεται να επιταχύνει την ανάκαμψή της για να επανορθώσει για μια δεκαετία χαμένης ανάπτυξης», τονίζει η κυρία Ξαφά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (123)

Μας βαλτώνετε καθημερινά αθλιοι

Η Ελλάδα του Τσίπρα μοιάζει με γεωργό που τρώει ακόμη και το σιτάρι που προόριζε για σπορά. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει ψωμί για ένα μικρό διάστημα, χάνει όμως ολοσχερώς το ψωμί απο εκεί και πέρα. Ο προνοητικός πρέπει να κρατήσει σιτάρι για σπορά, αλλά και για να συντηρηθεί μέχρι να βγεί η νέα παραγωγή.

George

Ποιος ασχολείται με επενδύσεις? Επιδόματα όλα μέχρι που στο τέλος θα τρώνε τις σάρκες τους γιατί θα τελειώσουν και τα δανεικά (πάλι) και έσοδα δεν θα υπάρχουν λόγω έλλειψης επενδύσεων.

Αντιλίτον

Εγώ βλέπω ότι πολλές γυναίκες είναι ερωτευμένες με τον 100%

Αντωνης

Ποιος ειναι αυτος ;;

1961

Για πάντα αλεκςις για πάντα πατσοκ.

ROBIN HOOD

4.312.395 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ξέρετε τι σημαίνει? Ότι αποτελούν ποσοστό πάνω από το 50% του συνόλου των φορολογουμένων. Αυτοί, είναι άνθρωποι, ζωντανοί - νεκροί, κάτι σαν ζόμπι. Τι σημαίνει αυτό? Ούτε αμάξι μπορούν να αγοράσουν, ούτε κατοικία, ούτε οικογένεια μπορούν να κάνουν (εάν δεν έχουν ήδη), ούτε να κάνουν γονική παροχή την οικία τους στα παιδιά τους, ούτε να σπουδάσουν τα παιδιά τους, ούτε να τα παντρέψουν, και στο τέλος να τους αποποιηθεί η κληρονομιά τους. Μιλάμε για τον μισό Ελληνικό πληθυσμό όπου μετατρέπεται σε ζόμπι, με κύριο μέλημα να βρει τροφή και ζέστη. Σε 30 χρόνια θα έχουμε μείνει οι μισοί και όχι 10 εκατομμύρια, όπως λένε οι μελέτες, με μεγαλύτερο ιδιοκτήτη το κράτος από τις αποποιήσεις ακινήτων!

Αστα αυτα...

Δοσεις πληρωνουν για να εχουν να κινουν αυτοκινητα να παρκαρουν στην Τσιμισκη, να γεμιζουν οι ταβερνες, τα καφε κλπ; Μην τα παραλες κι εσυ, 20 δις μετρητα εφυγαν μεσα σε 2 μηνες το 2015 απο τις τραπεζες, μη γραφεις φακε νιους, εβαλες ενα νουμερο 5 μυρια και ειπες κατι. Ας ψαξουν αυτα τα 20 δις, οχι τα 40 συνολικα δις μετρητα που εφυγαν μεταξυ Δεκεμβρη 2014-Απριλη 2015!

Δημόσιο λαμόγιο

Εμάς μας ενδιαφέρει, να περνάμε καλά εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του δημοσίου, και για εσάς τού ιδιωτικού τομέα ούτε που μας νοιάζει καθόλου..

Αστραπόγιαννος

Ο Γερμανός πρέσβης είπε, απορώ πως στην Ελλάδα δεν ξέσπασε ακόμα εμφύλιος ανάμεσα στους μικρομεσαίους που είναι τά θύματα, και τους κρατικοδιαιτους που είναι οι Δυνάστες!!!

ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ

ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑΝΘΕΛ. ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΖΟΚΑΜΜΕΝΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΨΑΝ.ΑΛΛΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥΣ,ΑΛΛΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΙΣ ΜΑΝΝΕΣ ΤΟΥΣ,ΑΛΛΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΑΣΥΛΑ,ΑΛΛΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ,ΑΛΛΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΛΑΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΟΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥΛΑΝΕ. ΥΓ: ΚΑΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΥΝΕΧΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Σ Ο Β Α Ρ Ο Σ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΘΑ ΡΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ Ε Μ Π Ρ Η Σ Τ Ω Ν ΤΗΣ ΜΑΡΦΙΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ;; ΣΤΗ ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΟΛΕΤΗΡΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ;; ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΡΩΝΕΣ ΤΗΣ 17Ν ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ;;;

100%

ΟΣΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΑΝ ΣΑΣ ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΠΟΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΒΡΕΊΤΕ ΣΤ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ... o tsipras to kserei afto poy lew polu kala

Ααααπαππαααα!

Και Παππαδοπουλος και Λαφαζανης; Δεν λεει, παω να πιω αγιασμο, απο το αγιο Ταμα του Εθνους!

100%

Δεν κανει κρυο στην Ελλαδα, κρυο δεν εκανε ποτεεε...λεει ενα τραγουδακι ευθυμο! Συνεχισε τις βαρυτατες οικονομικες αναλυσεις σου, ιδιως το φτιαξιμο του ανδριανταν στον χουντικο πρωην ταγματασφαλιτη Παππαδοπουλο! οσο για φριτσηδες κλπ, συμφωνω απολυτα! οι γερμανοι εχασαν 2 πολεμους, καταστραφηκαν τα σπιτια τους, εμειναν ορφανα, χηρες κλπ και κατορθωσαν να φτιαξουν, παραξουν ΠΑΛΙ και να ξαναφτιαξουν τις πολεις τους οπως και πριν-οσο γινοταν. Ομως ιδιοκτησια δεν ειχαν παλι ξανα, γι αυτο και 80% των γερμανων μενει στο νοικι, οχι σε ιδιοκτητο σπιτι. Λογικοκ λοιπον να μην ξοδευουν υπερογκα ποσα, καθως ξερουν, πως αν βγουν σε συνταξη θα ξοδευουν για νοικι και δεν εχουν μπαμπα, παππου κλπ να δουλευε στην ΕτΕ να βγηκε στα 50 σε συνταξη με παχυλοτατο εφαπαξ και συνταξη 4000 ευρω τουλαχιστο. Γι αυτο και ειναι ματζιρηδες. τελος σε οτι αφορα τα περι Πουτιν, Παππαδοπουλο κλπ, βρε αναλυτη, δεν κατανοησες ακομα πως ο Πουτιν κοιταει ΜΟΝΟ το συμφερον της Ρωσιας; Δινει με το Νορθστριμ 1 αεριο στη γερμανια (40% αεριο παιρνουν οι φριτσηδες απο Πουτιν, το υπολοιπο 60% απο Νορβηγια, Ολλανδια κλπ) και σχεδιαζουν και Νορθστριμ 2. Σιγα μην ο Πουτιν κοιταει Σταλιγκραντ, κοιταει εχθροτητες κλπ. Μια χαρα καταπιε την Κριμαια, εφτιαξε και κρεμμαστη γεφυρα σε 18 μηνες πατκιιουτ και ολοι στην ΕΕ...κουρευονται. Αστα λοιπον, πες μας εσυ, επι Παππαδοπουλου χειροκροτουσες κι εσυ στο Καλλιμαμαρμαρο τις αστειες φιεστες οπου ο Αχιλλεας, ο Κολοκοτρωνης και ο Λεωνιδας χορευαν τσαμικο με τον αρχιχουντοπατερα κατω απο το πουλι της Χουντας, μετα την εισοδο της "Μις Επανασταση 1970"; Αν ναι, σε κατανοω αδελφε.

100%

ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ ....

100%

ΤΕΡΜΑ Ο ΣΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΤΕΣΙΝΟΣ ΜΗΝ ΤΟΝ ΤΡΩΤΕ.. σας εχω πριτσολες χα α χα αχ πριτσολες .......Ενδεικτικό είναι το ότι η N. M. Rothschild & Sons ήταν μέχρι πρόσφατα σύμβουλος του Ελληνικού Κράτους για ιδιωτικοποιήσεις (της ΔΕΗ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου) καθώς και σύμβουλος δεκάδων τραπεζών και εταιρειών στην Ελλάδα (Cosmote, ΕΛΠΕ, Τράπεζα Εγνατία, Γενική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Eurobank κ.ά.) αντε τσιυυυυυυυυ

100%

αφου τα σενιαρανε senhores e senioritas «μην είδατε τον Παναγή»...

1000%

Τί είναι οι "πριτσόλες" ρε τραχανοπλαγιά; Μπριζόλες εννοείς;

Εξοριστος απο την αριστερα

Και ενω η χωρα βρισκεται στα τελευταια σταδια της αποσυνθεσης και του θανατου απο τον καρκινο της αριστερας, με ενα μεγαλο ποσοστο δημιουργικων και ικανων νεων να εχουν φυγει και να εχουν αντικατασταθει απο μη αφομοιωσιμους αλαχακμπαρηδες, με ενα γερικο πληθυσμο που διαρκως μειωνεται, και με μια οικονομια βαλτομενη και ξεπερασμενη, οι νεοελληνες χορευταραδες πυροβολουν τον αγγελιοφορο και κοιτανε ακομα το δαχτυλο αντι για το φεγγαρι και τρωνε τη σκονη του υπολοιπου πλανητη πεφτοντας ολο και χαμηλοτερα καθε χρονο σε οποιοδηποτε θετικο δεικτη οποιασδηποτε παγκοσμιας λιστας.

Λάθος φεγγάρι κοιτάς ....

Έχεις μπερδέψει το δάχτυλο με το φεγγάρι. Το δάχτυλο δεν είναι φεγγάρι ούτε το φεγγάρι δάχτυλο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης