Σπουδαία νίκη για την Ελλάδα: Τέλος η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία

yogurt_prague

Όλα ξεκίνησαν το 2016 όταν η Τσεχία θέσπισε νόμο, ο οποίος επέτρεπε στις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες της να παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα με τη χρήση των όρων ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι», καταστρατηγώντας την ενωσιακή νομοθεσία περί παραπλάνησης του καταναλωτή

Σπουδαία «νίκη» της Ελλάδας για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού αποτελεί το σχέδιο αλλαγής της εθνικής της νομοθεσίας που υπέβαλε η Τσεχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προς τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι».

Πιο συγκεκριμένα η Τσεχία κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίηση της εθνικής της νομοθεσίας, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».

Αυτό επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντρουκάιτις σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη στο υπουργείο, την περασμένη Τρίτη.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Αντρουκάιτις υπήρξε θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σε αυτή τη διαμάχη, και όπως είχε αναφέρει σε επιστολή του προς τον τότε, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου «η ονομασία "ελληνικό γιαούρτι" είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης» και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας «θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Τσεχίας να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκφράζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ενώ όπως είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Αραχωβίτης «η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι τα ονόματα και η χρήση των συμβόλων σε προϊόντα που βασίζουν τη φήμη τους στην Ελλάδα, θα προστατευθούν» και συμπλήρωσε «αυτό το έχει κατανοήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχής γενομένης από το γιαούρτι» ενώ θα γίνουν και τα πάντα για να «προστατευθεί η φήμη των ελληνικών προϊόντων και των Ελλήνων παραγωγών».

Τα επόμενα βήματα όπως σημείωσε είναι η κατοχύρωση της ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)». Ο φάκελος που θα κατατεθεί για κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει ανατεθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης, υπογράμμισε ότι όποιες διεθνείς συμβάσεις υπογραφούν από εδώ και στο εξής, όπως αυτές που υπεγράφησαν με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, θα γίνει σαφές «ότι εμείς θέλουμε πλήρη προστασία των εμπορικών μας σημάτων και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη φήμη των ελληνικών προϊόντων για να προστατεύσουμε και τους Έλληνες παραγωγούς».

Το ιστορικό της διαμάχης με την Πράγα

Όλα ξεκίνησαν το 2016 όταν η Τσεχία θέσπισε νόμο, ο οποίος επέτρεπε στις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες της να παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα με τη χρήση των όρων ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι», καταστρατηγώντας την ενωσιακή νομοθεσία περί παραπλάνησης του καταναλωτή.

Ελλάδα και ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) από την πλευρά τους υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Δημοκρατίας της Τσεχίας, με την Επιτροπή να εκφράζεται με σαφήνεια ως προς την ασυμβατότητα μεταξύ του ενωσιακού Δικαίου και της προτεινόμενης ρύθμισης για τη χρήση του όρου «ελληνικό».

Τέλη Νοέμβρη, και συγκεκριμένα στις 20 του μηνός, ο κ. Αραχωβίτης πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με τον Επίτροπο Υγείας στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να θέτει εκ νέου το ζήτημα, ζητώντας παράλληλα και ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα από την Επιτροπή.

Μάλιστα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν κινηθεί διαδικασίες επί παραβάσει εναντίων της Τσέχικής Δημοκρατίας για αυτή την υπόθεση, ωστόσο μετά την αποστολή της τροποποιητικής απόφασης για την εθνική νομοθεσία η Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει.

Έτσι, η Επιτροπή αναμένεται να αξιολογήσει το σχέδιο τροποποίησης της τσεχικής νομοθεσίας προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία της υπόθεσης.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Καλημερα

χαιρονται (δίκαια) με την προστασια του επιθετικου προσδιορισμου "ελληνικό" για το (ουσιαστικό ) γιαουρτι. Δεν θα τον χρησιμοποιουν οι Τσεχοι . Για το ουσιαστικό "Μακεδονια" και τα παραγωγά του γιατι χάρηκαν (μεχρι εκει πάνω) που θα τα χρησιμοποιουν άλλοι, άσχετοι;

GH

Στην Αυστραλία χρησιμοποιείται η φράση "Greek style", κι όχι "Greek".

George

Και το δικαίωμα του γιαουρτιού να αυτοπροσδιορίζεται δεν το σκέφτηκε κανείς?

Tsitsolinos

Ο εγκεφαλος σου παντως αυτοπροσδιοριζεται απο το χαμηλο σου IQ

Χαχαχα

Τώρα που στα Σκόπια θα βγάζουν μακεδονικό γιαούρτι να δω τι θα λέτε.

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

https://www.onfos.de/lmp-grekisk-yoghurt.html?___store=se&___from_store=se Το γιαούρτι που παράγεται και συσκευάζεται στη Σουηδία από γάλα εγχώριων αγελάδων πουλιέται στα σουπερ μαρκετς με την ονομασία "Ελληνικό γιαούρτι". Να σταματήσουν και και τους Σουηδούς να χρησιμοποιούν αυτή την ονομασία, όχι μόνο του Τσέχους

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Όπως φαίνεται στη σελίδα που έστειλα, οι Σουηδοι εξάγουν μάλιστα το Σουηδικό γιαούρτι με την ονομασία "Ελληνικό" και το πουλούν και στην Γερμανία

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Καιρός να απαγορευθεί και στους Σουηδούς να χρησιμοποιούν την λέξη "Ελληνικό γιαούρτι". Σουηδικά αγελαδινά γιαούρτια που παράγονται και συσκευάζονται εδώ στη Σουηδία γράφουν πάνω "Ελληνικό γιαούρτι", χωρίς να έχουν ουδεμία σχέση με τα γιαούρτια μας. https://www.onfos.de/lmp-grekisk-yoghurt.html?___store=se&___from_store=se Η εταιρεία που τα παράγει έχει Σουηδό ιδιοκτήτη, τον Lindahls. Μέχρι πριν δυο χρόνια χρησιμοποιούσαν μάλιστα την φωτογραφία του Ελληνα Θεσσαλονικιού του Σαλάκη στα γιαούρτια τους, χωρίς αυτός να το γνωρίζει, και αναγκάστηκαν να τον αποζημιώσουν όταν μαθεύτηκε http://salakis.se/produkter/

Υηξξ

Καταφερεσαι συνεχως κατα Σουηδιας. Αν εισαι οντως εκει, γιατι δεν φευγεις αφου δεν σου αρεσει?...θα βρεις και εδω δουλεια, το γκαρσονι ειναι σε ολες τις χωρες σε ζητηση...

Νικος

Γιατι θεωρειτε σπουδαια νικη με τον ορο Ελληνικο διαφημιζονταν η χωρα μας

Tsitsolinos

Γιατί είσαι μαψυλακας γιαυτο

βλακείες

Αφού όλοι το λέγαν ελληνικό γιαούρτι, τι θέλουμε τώρα εμείς; Έχουν το δικαίωμα να το ονομάζουν όπως αυτοί θέλουν. 140 χώρες το αναγνωριζουν ως ελληνικό γιαούρτι.

@@

Ναι αλλά πείτε και το σεβγαπ να σταματήσει να κάνει γιαουρτάκια με τσεχικο γαλα η ολλανδικό.

Flash

Τι σχέση έχει η πρώτη ύλη για να φτιάξεις το προϊόν αλλά η διαδικασία παραγωγής...δηλαδή Όλα τα προϊόντα που περιέχουν γάλα από το εξωτερικό να τα ομαζουμε από που προέρχεται το γάλα πχ...ας σοβαρευτούμε παρακαλω

@@@

Πες στους Γερμανούς ότι τα αυτοκίνητα που φτιάχνουν στη Γερμανία δεν είναι Γερμανικά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης