Πλήγμα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού

mishtos-new-1

Οι αυξήσεις κλείνουν τρύπες του ΕΦΚΑ και όχι της τσέπης των εργαζομένων - Κλειδωμένη η μείωση του αφορολογήτου για τους δανειστές

Παγίδα για τον εμπορικό κόσμο και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις στήνει η κυβέρνηση. Με το θετικό μέτρο της δια νόμου αύξησης του κατώτατου μισθού προκαλεί ένα «δημιουργικό χάος» στην αγορά, εξυπηρετώντας ιδιαίτερα τόσο τους δανειστές όσο και τους μεγάλους οικονομικούς ομίλους.

Ευρωπαϊκές πηγές που μας μίλησαν δήλωναν έκπληκτοι αλλά όχι ανήσυχοι από την απόφαση του Μαξίμου για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. «Δεν μας είχαν προϊδεάσει για κάτι τέτοιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά, «αλλά δεν είναι πρόβλημα». Και εξηγούν:

«Η απόφαση της κυβέρνησης υπερβαίνει και τις προτάσεις της επιτροπής των 5 καθηγητών που μιλούσαν για αυξήσεις 5%-10%. Βραχυπόθεσμα, πάντως, η αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ. Κι αυτό είναι χρήσιμο για το ασφαλιστικό σύστημα, ειδικά από τη στιγμή που δεν κόπηκαν οι συντάξεις».

Πράγματι, μια ψύχραιμη ανάγνωση δείχνει ότι το κέρδος των 140 ευρώ μεικτά μηνιαίως για νέους έως 25 ετών ή τα 64 ευρώ για τους άνω των 25 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δεν θα φτάσουν ολόκληρα στην τσέπη των εργαζομένων, αλλά τα 17-37 ευρώ από αυτά θα καταλήγουν στον ΕΦΚΑ.

Θεωρούν δηλαδή ότι το κράτος, αντί να επιβάλει μια νέα εισφορά στις επιχειρήσεις, προωθεί έναν νέο κοινωνικό πόρο υπέρ του ασφαλιστικού, της τάξεως των 200-450 ευρώ ανά εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό - ειδικά αν δικαιούται και έξτρα τριετίες ή οικογενειακά επιδόματα. Με αυτόν τον τρόπο θα καλύψει το ελλειμματικό ισοζύγιο υποαμειβόμενων εργαζομένων και συνταξιούχων χωρίς να αναμένει πότε θα αυξηθεί η απασχόληση για να επιτευχθεί μια υγιής σχέση. Παραβλέπουν, όμως, τον κίνδυνο έξαρσης στην ημιαπασχόληση και την υποκατάσταση (στα χαρτιά) της πλήρους εργασίας από τη μερική.

Απ’ όσα περισσεύουν για τους εργαζομένους, άλλα 8-15 ευρώ θα μπαίνουν αυτομάτως στα κρατικά ταμεία, ως ΦΠΑ, για όσα θα καταναλώνουν από την πρώτη κιόλας συναλλαγή, ενώ από τα υπόλοιπα 30-90 ευρώ που θα τους απομένουν κάθε μήνα το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει άμεσα έσοδα από πληρωμές παλαιών οφειλών ή για τρέχοντες φόρους που δεν θα τα εισέπραττε ποτέ αλλά θα κατέληγαν στα ληξιπρόθεσμα, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας, ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (6)

nik the greek

Ωραια,300 ευρω ο μισθος για να παρουν τα αφεντικα mercedes,ρε ουστ!!!!

Amerikanos

Χεστηκε ο τσιπρας και αχτιογλου αν θα κλεισουν μικρες επιχειρησεις και θα αυξηθει η ανεργια θα λενε παλι το εαμ σας εσωσε απο την πεινα εμεις θα απαλωτριοσουμε ολα και θα σας ριξουμε στην σκλαβια εκτος αν ειστε δημοσιοι υπαλληλοι

Αυτές είναι οι αντιφάσεις του καπιταλισμού...

όπου μονίμως κερδισμένοι βγαίνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από κάθε μέτρο που παίρνει η κάθε είδους καπιταλιστική κυβέρνηση. Μειώνεται ο μισθός; Κονομάνε! αυξάνεται ο μισθός, διαλύονται οι μικροί, ελευθερώνονται μερίδια στην αγορά; Κονομάνε. Ελαστική εργασία; Κονομάνε! Αυστηρό εργατικό κανονιστικό πλαίσιο σε ορισμένες ιστορικές στιγμές (ύπαρξη ΕΣΣΔ); Πάλι κονομάνε αφού μόνο αυτοί αντέχουν πάντα κάθε τέτοιου είδους αλλαγή. Κοινώς, δικαίωση του τιτάνα Μαρξ νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιορίζονται στα ψίχουλα αλλά να απαλλοτριώσουν ολόκληρο το άτιμο το Αρτοποιείο.-

Καμμία αντίφαση, δουλεύεις και τρώς. Το κράτος δεν είναι ο νταβατζής που θα σου δώσει αύξηση.

Τα ίδια έλεγαν και στο πρώην ανατολικό μπλοκ. Όταν απαλλοτρίωσαν εν τέλει ολόκληρο το αρτοποιείο κοίταξαν τα ράφια και ήταν τα ρημάδια ... άδεια. Στην συνέχεια, επειδή το στομάχι είναι κακός σύμβουλος, παρήγαγαν μόνο πουτάνες. Έτσι δημιουργήθηκε η γνωστή φράση που έμεινε στην ιστορία: "Ο κομμουνισμός βγάζει τις καλύτερες πουτάνες".

nikos

το πιο ξεφτιλισμένο άρθρο. ας πέσει ο βασικός μισθός στα 200€ ώστε να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς τους ο κόσμος για να είστε ευχαριστημένοι.

+1

+1821

Το άρθρο σου λέει ΗΛΙΘΙΟ ΤΡΟΛ ΟΤΙ...

Από την αύξηση που θα πάρει ο κάθε εργαζόμενος, μόνο η ΜΙΣΗ θα καταλήξει στις τσέπες του! Η άλλη ΜΙΣΗ θα πάει στην ΤΣΕΠΗ ΣΟΥ, σαν δημόσιο ΛΑΜΟΓΙΟ που ΕΙΣΑΙ...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης