Bloomberg: Τα κόκκινα δάνεια φρενάρουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

greece-europe_main01

Η Αθήνα θέλει να αναζωογονήσει ένα τραπεζικό σύστημα σημαδεμένο από το κακό χρέος με τις επιχειρήσεις να αναζητούν τρόπους ανεύρεσης κεφαλαίων - Οι δανειολήπτες δεν καταβάλλουν πληρωμές για σχεδόν το ήμισυ του χρέους που οφείλεται στις τράπεζες - Αυτές, πώλησαν 12,5 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς επενδυτές

Το «βουνό» του επισφαλούς ελληνικού χρέους φρενάρει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, οι επενδυτές που ειδικεύονται στην αγορά πολυετών δημοσίων χρεών με έκπτωση συγκεντρώνονται στην Αθήνα για να ακούσουν εάν υπάρχει κάτι που να αξίζει στα συντρίμμια που έχουν απομείνει από μία από τις πιο οξείες οικονομικές κρίσεις που θυμόμαστε.

Τα στελέχη που συμμετέχουν σε ετήσια διάσκεψη για τα ελληνικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια την Παρασκευή μπορούν να περιμένουν ένα θερμό καλωσόρισμα. Έχουν κεντρική θέση στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να αναζωογονήσουν ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο παραμένει σημαδεμένο από το κακό χρέος με τις επιχειρήσεις να αναζητούν τρόπους ανεύρεσης των πολύ αναγκαίων για τη λειτουργία τους κεφαλαίων.

Παρά το ότι η οικονομία μπήκε στην τρίτη χρονιά που καταγράφει θετική ανάπτυξη, οι πιστώσεις που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μειώνονται και υποχώρησαν κατά 1,4% τον Νοέμβριο σε σχέση με εκείνες που είχαν χορηγηθεί ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με άριστη τεχνογνωσία, σταθερές επιχειρηματικές προτάσεις και περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, έχουν μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης», δήλωσε ο Πέτρος Δούκας, πρόεδρος της συμβουλευτικής boutique Capital Partners SA και πρώην υφυπουργός Οικονομικών.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την παροχή αυτών των κεφαλαίων είναι η τωρινή κληρονομιά της κρίσης χρέους της χώρας που την ανάγκασε να επιδιώξει πολλαπλές διεθνείς διασώσεις. Οι δανειολήπτες δεν καταβάλλουν πληρωμές για σχεδόν το ήμισυ του χρέους που οφείλεται στις τράπεζες της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, υπάρχουν 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ (101 δισεκατομμύρια δολάρια) «κακών» δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, και τα οποία ισοδυναμούν με το ήμισυ περίπου της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας.

eikona-1


Οι τράπεζες άρχισαν να ξεπερνούν το πρόβλημα καθώς πώλησαν 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς επενδυτές το 2018, σύμφωνα με έκθεση της Evercore.

Αλλά η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό και θέλει τις πωλήσεις τέτοιων δανείων να γίνουν με ταχύτητα.

Μια πρόταση που επί του παρόντος σταθμίζεται από τις ρυθμιστικές αρχές είναι ένα ιταλικό μοντέλο με το οποίο το χρέος εκφορτώνεται σε οχήματα ειδικού σκοπού, τα οποία στη συνέχεια πωλούν ομόλογα στους επενδυτές. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης πιθανές κρατικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση της καταβολής των δόσεων χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει την έγκριση του σχεδίου από τις αρχές κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας εργάζεται επίσης για το δικό της σχέδιο ανασυγκρότησης του χρέους και πώλησης τέτοιων δανείων στους επενδυτές.

Πολλoί αναρωτιούνται κατά πόσον οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να πεισθούν να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες για να ανακουφίσουν τις τράπεζες και να διευκολύνουν τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια.

eikona-2


Οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες της Ελλάδας θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη διάθεση των επενδυτών που συμμετέχουν στη διάσκεψη των Αθηνών. Οι επενδυτές αυτοί με τη σειρά τους θα ζητήσουν διαβεβαιώσεις από αυτούς ότι το ελληνικό χρέος είναι μια αγορά που αξίζει της προσοχής τους.

"Η μείωση των επισφαλειών μειώνεται με δύο στοιχεία", δήλωσε ο Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, επικεφαλής του τμήματος κινδύνων της Attica Bank, ο οποίος τον Ιούλιο του 2017 εξασφάλισε ένα πακέτο ελληνικών δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ. "Πρώτον, μια λειτουργική αγορά εξυπηρέτησης και, δεύτερον, ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον".

Πηγή: newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (4)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Κατά τη γνώμη μου η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και υπάρχουν φυσικά περιθώρια ανάπτυξης! Εγώ δεν έχω παράπονο από τη ζωή μου και την περνάω ζάχαρη. Παίρνω ΚΕΑ 200ευρω κάθε μήνα συν ότι πήρα το Δεκέμβρη μέρισμα 300 συν ότι μου δίνει ο πατέρας μου συν ότι πιάνω από τα στοιχήματα στα προπατζιδικα που συχνάζω! Έτσι απολαμβάνω την ζωή μου όπως θέλω με τα γήπεδα, 7χ7 με φίλους, μπαράκια κλαμπακια γκομενάκια και φυσικά αραγμα και φραπεδιά με τα φιλαράκια σε καφετέριες! Παράδεισος η Ελλάδα από κάθε άποψη!!!!!

aaa

ok, υπαρχει πρόβλημα, αλλα γιατι τοση φουρια τις δυο τρεις τελευταίες μερες? Οσο διαρκουσε η 'ΛΥΣΗ' του Σκοπιανου κλπ, κανεις δεν εβγαζε μιλια. Τωρα που τελειωνει και η τελευταια πραξη με την σημερινη ψηφοφορια ΒΜ και ΝΑΤΟ, λενε, ας αρχισουμε να ξαναγλενταμε την Ελλαδα αγριως...μεσω τραπεζων τουτη τη φορα...ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ...να αγορασω Ασφαλιστρα Ενυπόθηκων Δανειων….αλλα θα τις σωσει παλι το κρατικοδιαιτο καθεστώς του Δημοκρατικου Τοξου….ετσι είναι...

ioannis

Πολύ κακώς δεχόμαστε οι πολίτες την πώληση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες που έχουμε αναχρηματοδοτήσει με 80 δις. Πώληση κόκκινων δανείων στο 6% της αξίας τους σημαίνει απώλεια 94% του κεφαλαίου που έχει δανειοδοτηθεί, δηλαδή καταθέσεων. Καλύτερα να εφαρμοστεί αναπτυξιακή πολιτική και να βελτιωθεί η οικονομία, τοκίζοντας αυτά τα δάνεια και να εξυπηρετηθούν πλήρως παρά να προστατεύονται οι δανειολήπτες, να πωλούνται στο 6% της αξίας τους για να 5πλασιάσουν κάποιοι το κέρδος τους με την αναμενόμενη μικρή βελτίωση της οικονομίας. Απαραίτητη προϋπόθεση οι απολύσεις στις τράπεζες άνω του 50% των υπαλλήλων και η πρόσληψη ικανότερων να διαχειριστούν τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

ΜΜ

Αυτα είναι τα αποτελέσματα του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ σε συνάρτηση βέβαια με τον υπέρμετρο δανεισμό των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια σε οτιδήποτε περπατούσε.... Οι τραπεζίτες έπαιρναν bonus για τα δάνεια που χορηγουνταν και τώρα πάλι θέλουν ανακεφαλαιοποιηση απο δημοσιο για να συνεχίσουν να τρώνε με χρυσά κουτάλια π.χ υψηλες μισθοδοσιες , εθελουσιες ,εφάπαξ ,λιμουζίνες και λοιπές παροχες....Ό λογαριασμός να παει στους μετόχους σας αλλιώς ας μείνουν κανα δυο τραπεζες , τι χρειάζονται 4.5 τραπεζες χώρια οι συνεταιριστικές σε πτωχευμενη χώρα ? Ή δουλειά τους είναι να χρησιμοποιούν τις καταθέσεις δίνοντας δανεια και όχι γκισέ εφορίας....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης