Bloomberg: Τα κόκκινα δάνεια φρενάρουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Bloomberg: Τα κόκκινα δάνεια φρενάρουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Η Αθήνα θέλει να αναζωογονήσει ένα τραπεζικό σύστημα σημαδεμένο από το κακό χρέος με τις επιχειρήσεις να αναζητούν τρόπους ανεύρεσης κεφαλαίων - Οι δανειολήπτες δεν καταβάλλουν πληρωμές για σχεδόν το ήμισυ του χρέους που οφείλεται στις τράπεζες - Αυτές, πώλησαν 12,5 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς επενδυτές

greece-europe_main01
Το «βουνό» του επισφαλούς ελληνικού χρέους φρενάρει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, οι επενδυτές που ειδικεύονται στην αγορά πολυετών δημοσίων χρεών με έκπτωση συγκεντρώνονται στην Αθήνα για να ακούσουν εάν υπάρχει κάτι που να αξίζει στα συντρίμμια που έχουν απομείνει από μία από τις πιο οξείες οικονομικές κρίσεις που θυμόμαστε.

Τα στελέχη που συμμετέχουν σε ετήσια διάσκεψη για τα ελληνικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια την Παρασκευή μπορούν να περιμένουν ένα θερμό καλωσόρισμα. Έχουν κεντρική θέση στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να αναζωογονήσουν ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο παραμένει σημαδεμένο από το κακό χρέος με τις επιχειρήσεις να αναζητούν τρόπους ανεύρεσης των πολύ αναγκαίων για τη λειτουργία τους κεφαλαίων.

Παρά το ότι η οικονομία μπήκε στην τρίτη χρονιά που καταγράφει θετική ανάπτυξη, οι πιστώσεις που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μειώνονται και υποχώρησαν κατά 1,4% τον Νοέμβριο σε σχέση με εκείνες που είχαν χορηγηθεί ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με άριστη τεχνογνωσία, σταθερές επιχειρηματικές προτάσεις και περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, έχουν μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης», δήλωσε ο Πέτρος Δούκας, πρόεδρος της συμβουλευτικής boutique Capital Partners SA και πρώην υφυπουργός Οικονομικών.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την παροχή αυτών των κεφαλαίων είναι η τωρινή κληρονομιά της κρίσης χρέους της χώρας που την ανάγκασε να επιδιώξει πολλαπλές διεθνείς διασώσεις. Οι δανειολήπτες δεν καταβάλλουν πληρωμές για σχεδόν το ήμισυ του χρέους που οφείλεται στις τράπεζες της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, υπάρχουν 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ (101 δισεκατομμύρια δολάρια) «κακών» δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, και τα οποία ισοδυναμούν με το ήμισυ περίπου της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Κλείσιμο
eikona-1


Οι τράπεζες άρχισαν να ξεπερνούν το πρόβλημα καθώς πώλησαν 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς επενδυτές το 2018, σύμφωνα με έκθεση της Evercore.

Αλλά η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό και θέλει τις πωλήσεις τέτοιων δανείων να γίνουν με ταχύτητα.

Μια πρόταση που επί του παρόντος σταθμίζεται από τις ρυθμιστικές αρχές είναι ένα ιταλικό μοντέλο με το οποίο το χρέος εκφορτώνεται σε οχήματα ειδικού σκοπού, τα οποία στη συνέχεια πωλούν ομόλογα στους επενδυτές. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης πιθανές κρατικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση της καταβολής των δόσεων χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει την έγκριση του σχεδίου από τις αρχές κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας εργάζεται επίσης για το δικό της σχέδιο ανασυγκρότησης του χρέους και πώλησης τέτοιων δανείων στους επενδυτές.

Πολλoί αναρωτιούνται κατά πόσον οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να πεισθούν να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες για να ανακουφίσουν τις τράπεζες και να διευκολύνουν τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια.

eikona-2


Οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες της Ελλάδας θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη διάθεση των επενδυτών που συμμετέχουν στη διάσκεψη των Αθηνών. Οι επενδυτές αυτοί με τη σειρά τους θα ζητήσουν διαβεβαιώσεις από αυτούς ότι το ελληνικό χρέος είναι μια αγορά που αξίζει της προσοχής τους.

"Η μείωση των επισφαλειών μειώνεται με δύο στοιχεία", δήλωσε ο Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, επικεφαλής του τμήματος κινδύνων της Attica Bank, ο οποίος τον Ιούλιο του 2017 εξασφάλισε ένα πακέτο ελληνικών δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ. "Πρώτον, μια λειτουργική αγορά εξυπηρέτησης και, δεύτερον, ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον".

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης