Σε ύφεση και επίσημα η Ιταλία - Η μόνη χώρα των G7 και της ΕΕ

Σε ύφεση και επίσημα η Ιταλία - Η μόνη χώρα των G7 και της ΕΕ

Οι επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι επιδείνωσε την κατάσταση πολεμώντας τις Βρυξέλλες σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, δημιουργώντας απώλεια εμπιστοσύνης στην αγορά

italia-new1
Σε ύφεση και επίσημα βρίσκεται η Ιταλία μετά τη νέα υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας το δ΄ τρίμηνο του 2018.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) υποχώρησε κατά 0,2% στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου το 2018, μετά από μείωση 0,1% το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ΙSTAT).

Όπως παρατηρεί το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Ιταλία έγινε έτσι η μοναδική χώρα-μέλος των επτά πιο ανεπτυγμένα οικονομικά χωρών (G7) αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την εξέλιξη αυτή είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι «παρά το ότι τους πρώτους μήνες του 2019 μπορεί να υποφέρουμε, υπάρχουν όλα τα αναγκαία στοιχεία για να ελπίζουμε σε μια ανάκαμψη, με ενθουσιασμό, ιδίως από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως λέει και το ΔΝΤ».

Οι επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιδείνωσαν την κατάσταση πολεμώντας τις Βρυξέλλες σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, δημιουργώντας απώλεια εμπιστοσύνης στην αγορά, η οποία ώθησε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και έβλαψε την οικονομία.

Η ISTAT ανέφερε ότι η τριμηνιαία συρρίκνωση στο τέλος του έτους οφειλόταν σε πτώση της εγχώριας ζήτησης, η οποία υπερέβαινε τη θετική συμβολή των εμπορικών ροών.

Κλείσιμο
Η είσοδος της Ιταλίας σε ύφεση κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια της κυβέρνησης της Ρώμης να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με τους οποίους συμφώνησε με την Κομισιόν μετά από διαπραγματεύσεις, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία έχει δεσμευτεί να περιορίσει το έλλειμμά της, το 2019, στο 2,04% του ΑΕΠ με το σχέδιό της, όμως, να βασίζεται στο ότι η οικονομία της θα «τρέξει» με ανάπτυξη 1% για όλη τη χρονιά.

Ήδη η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, πριν από δύο εβδομάδες, αναθεώρησε προς τα κάτω - από το 1% στο 0,6% - την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2019.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης