Παραδοχή Τσακαλώτου: Δεν ήταν όλοι οι φόροι που μπήκαν δίκαιοι και σωστοί

tsakalotos-capital-link

«Θα έθετα στόχο την αλλαγή του φορολογικού συστήματος αν έμενα 3-4 χρόνια στη θέση του υπουργού Οικονομικών» είπε στη Νέα Υόρκη

«Αν παρέμενα υπουργός Οικονομικών για τα επόμενα 3-4 χρόνια, εκτός της συνέχισης της σταθερότητας, θα έθετα ως προσωπικό στόχο ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο θα ήταν πολύ πιο απλό, πολύ πιο σταθερό και δίκαιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ομιλία του στο 20ό επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα της Capital Link, στη Νέα Υόρκη.

Στο ερώτημα αν το νέο φορολογικό σύστημα θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ο πρωθυπουργός ήδη έχει ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη ότι ο φόρος επί των κερδών των επιχειρήσεων θα μειώνεται κατά 1% ετησίως για τα επόμενα 4 χρόνια.

«Εγώ σκεφτόμουν περισσότερο όταν μιλούσα για τον προσωπικό μου στόχο, τον φόρο εισοδήματος παρά τα κέρδη των επιχειρήσεων. Όμως ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, όπως και σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν τελειώνει ποτέ. Είναι μια μάχη πολλές φορές άνιση, γιατί οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες έχουν πολλά εργαλεία και πολλούς δικηγόρους και λογιστές για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ρυθμιστική πρωτοβουλία μιας κυβέρνησης».

Πάντως, παραδέχθηκε ότι, καθώς δεν ήταν όλοι οι φόροι που η Ελλάδα υποχρεώθηκε να επιβάλει στη διάρκεια της κρίσης δίκαιοι και σωστοί, χρειάζεται σταδιακά, με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι για το 2018 θα αντιμετωπιστεί το θέμα του επιδόματος θέρμανσης, καθώς λόγω του υπερπλεονάσματος και του αποθεματικού υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.

Για τον νόμο Κατσέλη είπε πως το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορες πολιτικές και σύντομα θα είναι έτοιμες οι ανακοινώσεις. «Θέλουμε μία ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της λαϊκής κατοικίας, χωρίς όμως να προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η ισορροπία αυτή είναι δύσκολη γι' χρειάζεται ακόμη λίγη δουλειά» σημείωσε.

Για το θέμα της εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, είπε πως θα υπάρξουν εξελίξεις.

Σε άλλο ερώτημα για το πότε αναμένει την έλευση των θεσμών στην Ελλάδα, υπολόγισε περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε τη Δευτέρα σειρά συναντήσεων με επενδυτές στο πλαίσιο του συνεδρίου και θα συνεχίσει και σήμερα τις συναντήσεις.

«Δεν με ρωτούν πλέον για τα πράγματα που γράφουν οι εφημερίδες. Έχουν προεξοφλήσει πλήρως ότι η σχέση μας με τους Ευρωπαίους πάει καλά και γνωρίζουν πως θα πάει η επιτήρηση. Έχουν κάποιες ανησυχίες για τις τράπεζες και συζητούν για τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση και παίρνει ο ιδιωτικός τομέας. Το ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον το αντιλαμβάνομαι από το γεγονός ότι με ρωτούν περισσότερο για την Ιταλία και το Brexit, παρά για την Ελλάδα».

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν διαπίστωσε από τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί και να τηρούν στάση αναμονής μέχρι τις εκλογές.

«Δεν έχω διαπιστώσει καμία τέτοια τάση. Καταλαβαίνουν ακόμη και πως το χρηματιστήριο που δεν πάει τόσο καλά, έχει να κάνει με το ότι η αγορά είναι μικρή και 1-2 παίκτες μπορούν να το αλλάξουν. Αλλά αυτοί που ανησυχούν για τις τράπεζες βλέπουν ότι συνεχώς πιάνουν τους στόχους, μειώνουν τον ELA και υπάρχει επιστροφή καταθέσεων. Επίσης μας ρωτούν για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα κόκκινα δάνεια και τι στρατηγική θα ακολουθήσουμε».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε πως θα ολοκληρωθούν αυτές που είναι στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ανέφερε ότι το «υπερταμείο» έχει ένα σχέδιο αύξησης της αξίας των ΔΕΚΟ και της περιουσίας του Δημοσίου όπου δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει ιδιωτικοποιήσεις, αλλά μπορεί να προχωρήσει με άλλους τρόπους για να αυξήσει την αξία και για το καλό του ελληνικού δημοσίου, της αναπτυξιακής πολιτικής αλλά και τους πιστωτές (παραχωρήσεις, joint ventures κλπ). Διαβεβαίωσε επίσης για την επένδυση του Ελληνικού ότι σύντομα θα βγει η προκήρυξη, αφού το τελευταίο εμπόδιο ήταν η άδεια για το Καζίνο.

Είπε πως στον τομέα των δημοσιονομικών δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπλήξεις, καθώς η χρονιά ήταν πολύ καλή.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Zoro

Τι λες?

ΑΝΤΕ

ΑΝΤΕ ΠΑΡΑΤΑ ΜΑΣ ΠΙΑ. ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ.

@

Τί θέλει να μας πει το ποιητή; Ότι η ΥΠΕΡφορολόγηση και ο στραγγαλισμός της οικονομίας επιβλήθηκε από τους δανειστές; Τους είπαν να τσακίσουν την μεσαία τάξη σε φόρους κατάσχοντας εκατ. τραπ λογαριασμούς, για να το παίξουν στη συνέχεια Ρομπέν των Ζαβών μοιράζοντας χρήματα μεταξύ άλλων σε αλλοδαπά και λαμόγια;

Κρίτων

Ακριβώς αυτό. Οι υπερβολικοί φόροι επιβάλλονται από τις δάνειες κατοχικές δυνάμεις για την αποπληρωμή του επαχθούς τεχνητού χρέους. Για αυτή την κατάσταση ευθύνονται όλα τα κόμματα της Μεταπολιτεύσεως. Πρόδοσαν τον Ελληνικό Λαό.

τα βλέπετε αυτά ρε παρτάλια;;;

τι είπε πάλι το πολύχρωμο αγόρι κι εξέθεσε τα συριζόνια τα χαηβάνια

αυτός είναι καφές

Κάθε ήμερα τέτοια ήμερα να γιορτάζουμε την ήμερα του τιμίου τσακαλωτου γεια σου τσακαλωτε με τις πορτοκαλοπιτες σου

kostasv

O μοναδικός υπουργός οικονομικών με όραμα και αυτοκριτική. Είναι ο μόνος υπουργός οικονομικών με μετρήσιμα αποτελέσματα. Έξοδος από το μνημόνιο. Έχει να απασχολήσει την επικαιρότητα από τον Αύγουστο, άρα τα πάει περίφημα.

Ηρώ

Χορτάσαμε από αυταπάτες . Φτάνει . Σπίτι σας .

ANTISYRIZA

ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ παλιοκαραγκιόζη ! Ανίκανοι και για κλεφτοκοτάδες....

Αλλος

Go home Tsakalotos. To England. where you belong. Αρκετά έκανες στο Ellada.

TT

Απλό, αφου ήταν λάθος και άδικοι τότε γιατί δεν τους ακυρωνεις και να βάλεις δίκαιους; Άμεσα, άυριο, σε μία νύκτα όπως περάσατε τους άδικους, αλλιώς παραιτηση. Βαρεθήκαμε το μπλα μπλα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dei_main01

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την είσπραξη χρεών, κι ενώ η εταιρεία κινδυνεύει με χρεοκοπία – Ποιοι καταναλωτές είναι στο στόχαστρο της επιχείρησης – Στα 2,7 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί

24