Μιας χρήσης και μόνο για το 2019 η μείωση του ΕΝΦΙΑ που υποσχέθηκε ο Τσίπρας

tsipras_main01

Η φοροελάφρυνση θα μειώσει το χαράτσι για περίπου €60 το χρόνο, κυρίως για περιουσίες μέχρι €60.000 - Καμία ελάφρυνση για τη μεσαία περιουσία -  Υπό όρους οι μειώσεις και στις επιχειρήσεις

Φτηνό «σόου» σε βάρος εξαθλιωμένων πολιτών στήνει η κυβέρνηση, με την μείωση ΕΝΦΙΑ που προωθεί για ψήφιση (αντί της κατάργησης που υποσχόταν). Η πολυδιαφημισμένη φοροελάφρυνση δεν αξίζει παραπάνω από 60 ή 90 ευρώ το χρόνο συνολικά για όσους πολίτες θα τη δικαιούνται –λιγότερα δηλαδή και από όσα μοιράζουν οι τράπεζες με τα προγράμματα ανταμοιβής για τους χρήστες πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Το φτηνό παιχνίδι εντυπωσιασμού με τις παροχές και «μποναμάδες» Τσίπρα αποκαλύπτεται και από μία φράση της ίδιας της Τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα ισχύει «ειδικά για το έτος 2019», χωρίς να προβλέπει ότι θα συνεχιστεί ή θα αυξηθεί από το 2020 και μετά.

Δηλαδή η μείωση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι «μιας χρήσης» και αφορά μόνον στο 2019 αλλά όχι για το 2020! Με άλλα λόγια έχει «ορίζοντα» ως τις εκλογές αφού, όπως κατατέθηκε η διάταξη, για το 2020 η έκπτωση έως 30% δεν θα ισχύει πια εάν δεν ανανεωθεί με νέο νόμο το 2019, οπότε και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με εκείνον του 2018.

Και αυτό ακόμα όμως, ο Πρωθυπουργός το αξιοποίησε για εμπόριο ελπίδας των απελπισμένων πολιτών, λέγοντας στη Βουλή πως θα φέρει «του χρόνου» και άλλο νόμο, που θα προβλέπει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020, αλλά αφού περάσουν οι εκλογές και εφόσον βγει κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή όμως, στο ίδιο νομοσχέδιο, φέρνει διάταξη για μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις (που επιβαρύνει το 2020 και όχι το 2019) αλλά αποφύγει να κάνει το ίδιο με τον ΕΝΦΙΑ του 2020, πιθανώς για να μην ομολογήσει (και για δεύτερη φορά μάλιστα μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο) ότι παρά την έξοδο από τα Μνημόνια, όλα αυτά τα μέτρα «τελούν υπό την προϋπόθεση επίτευξης» υπερπλεονασμάτων πάνω και από το 3,5% του ΑΕΠ –όπως αναγράφεται στην ειδική Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι τίποτα δεν θα ισχύσει, εάν και εφόσον αποδειχθεί ότι ο προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση δεν είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος, σε μια χρονιά τετραπλών εκλογών μάλιστα όπως είναι το 2019.

«Καθρεφτάκια» οι μειώσεις

Ακόμα μια φορά όμως η κυβέρνηση χάθηκε και στον ορισμό της «μεσαίας τάξης», την οποία μονίμως «διασώζει» ενώ πλήττει διαρκώς.

Ενώ πριν 3 χρόνια, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έθεταν τα όρια της «μεσαίας ιδιοκτησίας» στα περίπου 300.000 ή 400.000 ευρώ, η κυβέρνηση αποκλείει και πάλι την  εξαθλιωμένη πλέον «μεσαία τάξη» από τις ελαφρυνσεις, μειώνοντας κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ μόνον για τα ακίνητα που η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες αξίες η έκπτωση μειώνεται ή μηδενίζεται πλήρως.

Με βάση την ίδια διάταξη πάλι, μείωση ΕΝΦΙΑ έως 30% θα δουν μόνον τα νοικοκυριά και όχι οι επιχειρήσεις.

Και τι όφελος που τελικά θα έχουν από το μέτρο αυτό; Η απάντηση αποκαλύπτεται ανάγλυφα στα παραδείγματα που έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός:

- Σε σπίτι στο Κερατσίνι αξίας 60.000 ευρώ ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ. Το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ.

Δηλαδή όφελος το 2019 μόλις 67 ευρώ το χρόνο

- Σε σπίτι στο Αιγάλεω που ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα 203 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 142 ευρώ.

Ετήσιο όφελος: 61 ευρώ τον χρόνο

- Σε σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης που ο φορολογούμενος το 2018 πληρώνει 232 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 162 ευρώ.


Ετήσιο όφελος: 69 ευρώ το χρόνο

Που σημαίνει ετήσιο όφελος ούτε 6 ευρώ το μήνα –ή κάτω και από 15 λεπτά την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ (152)

Candyman

60 ευρώ το χρόνο είναι 5 ευρώ το μήνα. Δοξάστε τον.

@

100 πρωτες μερες διακυβερνησης. Παρτε σανο προβατα.

Τσιπρα....

Ο ΕΝΦΙΑ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ !!!!! ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ !!!!!!!...........

Θωμάς

Μεγαλο λαμογιο ο Αλέξιος

gio

Ψέμματα ο αλέξης; Ε όχι δεν το πιστεύω , πρώτα λαθρεμπόριο ο ριχάρδος, τώρα ψέμματα ο τσιπράκος έχουμε πέσει από τα σύνεφα

Σε...

...χορεύει χαρτζηλαμά ο κύριος ¨ θα ψηφίζετε ναι σε όλα και μάλιστα ένα ναι κάθε φορα¨ !!!

Ερνέστο

Και τώρα πρωθυπουργάρα !!! Κατέστρεψες το εγχώριο real estate, και άρχισες να δωροδοκείς με 50 και 100 ευρώ τους κατόχους της μικρής ακίνητης περιουσίας. Αυτοί, "οι μικροί", έχουν ήδη χάσει τα 100πλάσια με την σοβιετική πολιτική σου: πούλαγαν κάποτε μία εξοχική κατοικία και πάντρευαν 2 παιδιά. Έλα, και σε περιμένει δικαστική εξόντωση και φυλάκιση πολυετή προς παραδειγματισμό των νεώτερων αριστερών του τόπου!

EΛΛΗΝΑΣ1821

Ρε φιλούρα, τώρα τα παιδιά του Έλληνα ή φεύγουν ή δεν γεννιούνται. Πλήρωνε ΕΝΦΙΑ λοιπόν γιατί δεν θα παντρέψεις κανέναν. Αλλά όπως ο ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ δεν ήταν μη κερδοσκοπικό σωματείο έτσι και ο Έλληνας Τσε δεν είναι Αριστερός. Πολύ ΑΥΓΗ διαβάζεις για το τίποτα. Μόνο αυτή ισχυρίζεται ακόμη την αριστεροσύνη του Τσίπρα. Είναι μηδέν Αριστερός απλά άλλος ένας από εσάς.

Πηγε για μαλλί και βγηκε κουρεμένος....

Πήγε ο Τσίπρας για μαλλί στην Βουλή και βγήκε γουλί.... Τοσες φάπες ουτε ο Βεγγος δεν έχει φάει..... Του έριξαν πολύ ξύλο....

VfV

Χθες γιατι δεν πηγε στη Βουλη ο Κουλης? Λες να φταίει που την προηγούμενη φορά ο Αλεξης τον έκανε με τσ κρεμμυδάκια?

60

να είναι οι ώρες σας. Τσόκαρα αρσενικά, θηλυκά, ουδέτερα και αρσενικοθήλυκα. Μαζέψτε κι άλλα για τα gay pride και για την βελτίωση της ζωής των τετράποδων. Ελεεινά κορμιά. Πασόκοι με τα ΕΚΤΑΚΤΑ χαράτσια και ΣυριζοΝουδίτες με τα μόνιμα ΕΝΦΙΑ. Θα τα πούμε σύντομα

Τελικα

Ούτε η δεκαοχτουρα δεν θα σε ψηφίσει,άθλιε κοπριτολεχριτη Πινοκιο.Οτι και να κάνεις είσαι πολιτικό ζομπι.

Εκλογες

Θα τα πουμε στις εκλογες τσιπρα, για ολα οσα δεν εκανες, αλλα κυριως για ολα οσα εκανες!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

logo

Η Westnet, μέλος του ομίλου εταιρειών Olympia, ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με την Check Point, τον κορυφαίο πάροχο λύσεων κυβερνοασφάλειας για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η νέα αυτή συνεργασία περιλαμβάνει τη διάθεση των διακεκριμένων λύσεων ασφαλείας της Check Point από την Westnet, προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς, με σκοπό την προστασία από τους διαδικτυακούς κινδύνους.

f1-1

Μεγαλοεπενδυτές και ιδιώτες ρίχνουν στην αγορά βίλες εκατομμυρίων ευρώ σε Μεσσηνία, Πόρτο Χέλι, Μύκονο και Τζια με στόχο να προσελκύσουν «χοντρά πορτοφόλια», που θέλουν να επενδύσουν σε πολυτελή ακίνητα.

SYSTEMA-PLUS-1

Σημάδια ανάκαμψης καταγράφει ο κατασκευαστικός κλάδος, με επιμέρους τομείς, όπως αυτός του εξοπλισμού επαγγελματικών χώρων, να «συμπαρασύρονται» και να ακολουθούν με γοργά βήματα την τάση

eurocertlogo

Το 2019 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την EUROCERT, κυρίως λόγω της έναρξης της δραστηριοποίησής της στην Λατινική Αμερική, με πρώτη χώρα το Περού αλλά και εξαιτίας της εισόδου της στην τρίτη δεκαετία από την ίδρυσή της.