Και όμως στα μνημόνια κάποιοι έπαιρναν αυξήσεις: Πόσο ανέβηκε ο μισθός μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ

dhmosioi_arthrot

Τι δείχνουν τα στοιχεία της τριετίας 2014-2017 - Αύξηση 16,7% εν μέσω κρίσης στους μισθούς των μετακλητών και των συμβασιούχων  - Την ίδια ώρα που ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησε κατά 2,9%

Σημαντική αύξηση που φτάνει στο 16,7% είδαν στους μισθούς τους μετακλητοί υπάλληλοι και συμβασιούχοι την περίοδο 2014-2017 σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που έδωσε το υπουργείο Εργασίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την ΤτΕ να δίνει στη συνέχεια τα στοιχεία στους κοινωνικούς εταίρους για να τα επεξεργαστούν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΣΕΒ, την υπό εξέταση τριετία ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδωιτικού δικαίου διαμορφώθηκε το 2017 στα 1.502 ευρώ από 1.286,6 ευρώ το 2014.

Στον αντίποδα ο μέσος μισθός στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα από τα 1.011,2 ευρώ του 2014, μειώθηκε στα 982,4 ευρώ το 2017, μια μείωση, δηλαδή, της τάξης του 2,9%.

Βάσει της ίδιας εξπεργασίας προέκυψε επίσης ότι περίπου ένας στους τέσσερις απασχολουμένους το 2017 αμείβεται με ποσό μέχρι 500 ευρώ. Οι κλάδοι που βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις απασχόλησης με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό (εστίαση με 25,5% των απασχολούμενων με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό, χονδρικό και λιανικό εμπόριο 22,71%) είναι οι κλάδοι που εμφανίζονται και στην πρώτη δεκάδα των κλάδων με την μεγαλύτερη μεταβολή της συνολικής απασχόλησης και αντιπροσωπεύουν το 52% (89 χιλιάδες περίπου) των νέων θέσεων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό την περίοδο 2014-2017 (171.000 νέες θέσεις εργασίας).

Καρκατσούλης στο ΘΕΜΑ 104,6: Συνειδητή επιλογή η αύξηση μισθών και θέσεων μετακλητών

Για το φαινόμενο αυτό μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Καρκατσούλης, κάνοντας λόγο για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης.Όπως εξήγησε μια πρώτη πράξη της κυβέρνησης ήταν να αυξήσει τον αριθμό των μετακλητών και έτσι ενώ το 2014 ήταν 1.900, να αριθμούν πλέον τους 3.000 με το συνολικό κόστος για την αμοιβή τους να εκτιμάται σε 54 εκατ. ευρώ ενώ όπως κατήγγειλε υπάρχουν και σύμβουλοι του Μαξίμου που «παίρνουν 2 εκατ. ευρώ υπερωρίες».

«Ένας που είναι 30 ετών και έχει μεταπτυχιακό αν μπει κανονικά στο δημόσιο θα πάρει 900 ευρώ, ο άλλος θα φτάσει τα 1800 ευρώ γιατί είναι μετακλητός» πρόσθεσε ο κ. Καρκατσούλης εξηγώντας ότι η κυβέρνηση «βλέποντας ότι έχει απαγόρευση προσλήψεων εκεί που μπορούσε να κάνει είναι με τους συμβασιούχους και τους μετακλητούς».

Όσον αφορά τον αριθμό των συμβασιούχων το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι έχει διπλασιαστεί και από τους 40.000 που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν φτάσει τους 100.000.


Αναλυτικά, η επισκόπηση της ειδικής έκθεσης του ΣΕΒ αναφέρει:

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ (2014-2017) για τις θέσεις εργασίας και τον κατώτατο μισθό

Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψιν τον τελευταίο χρόνο ότι, εν μέσω διεθνών τεχνολογικών και παραγωγικών ανακατατάξεων, ο σημαντικότερος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ο εγκλωβισμός και η καθήλωση της οικονομίας στις χώρες περιορισμένης παραγωγικής βάσης, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, χαμηλών ειδικοτήτων και χαμηλών μισθών. Έναντι αυτού του κινδύνου έχουμε υπογραμμίσει επίσης την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στους κλάδους των διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών και υπηρεσιών και ειδικότερα στην μεταποίηση και τις υπηρεσίες τεχνολογίας ώστε να αποκτήσει νόημα η αδήριττη ανάγκη για τον παραγωγικό μετασχηματισμό. Τα στοιχεία που αναλύονται στην παρούσα Ειδική Έκθεση επιβεβαιώνουν ότι την περίοδο 2014-2017 η ελληνική αγορά εργασίας εμφανίζει τα συμπτώματα αυτής της καθήλωσης καθώς η πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας που έχει δημιουργηθεί εντοπίζεται σε χαμηλά αμειβόμενη απασχόληση στο εμπόριο και την εστίαση.

Η ΤτΕ στα πλαίσια της διαδικασίας που έχει εκκινηθεί για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού ζήτησε από το Υπουργείο Εργασίας αναλυτικά στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (τα οποία θα έπρεπε ούτως ή άλλως να αποτελούν δημόσια δεδομένα). Αυτά τα στοιχεία τέθηκαν στην διάθεση και των φορέων που συμμετέχουν στη θεσμοθετημένη διαδικασία διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό. Ο τομέας Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ προχώρησε (αναμένοντας από το Υπουργείο Εργασίας και τα στοιχεία για το 2018) σε ανάλυση των στοιχείων αυτών, από τα οποία προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Περίπου ένας στους τέσσερις απασχολουμένους το 2017 αμείβεται με ποσό μέχρι 500 ευρώ. Οι κλάδοι που βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις απασχόλησης με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό (εστίαση με 25,5% των απασχολούμενων με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό, χονδρικό και λιανικό εμπόριο 22,71%) είναι οι κλάδοι που εμφανίζονται και στην πρώτη δεκάδα των κλάδων με την μεγαλύτερη μεταβολή της συνολικής απασχόλησης και αντιπροσωπεύουν το 52% (89 χιλιάδες περίπου) των νέων θέσεων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό την περίοδο 2014-2017 (171 χιλ. νέες θέσεις εργασίας).

Συνολικά, το 77,14% των εργαζόμενων με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό απασχολούνται σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Στις μεσαίες επιχειρήσεις ο λόγος αυτός γίνεται 1 στους 2 και στις μεγάλες επιχειρήσεις 1 στους 10 εργαζόμενους.
Παρατηρείται τάση μείωσης τόσο του μέσου (€982,4 το 2017 αντί €1.011,2 το 2014) όσο και του διάμεσου μισθού (€812,4 το 2017 αντί €854,7 το 2014) για την περίοδο 2014-2017. Δηλαδή η ψαλίδα μεταξύ κατώτατου και διάμεσου μισθού μειώνεται (κατώτατος ως ποσοστό 72% του διάμεσου) γεγονός που φέρνει πιο κοντά το μέσο εργαζόμενο στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, που σημαίνει ότι μεταβολές στον κατώτατο μισθό επηρεάζουν άμεσα μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του μέσου (€1.502 το 2017 αντί €1.286,6 το 2014) αλλά και του διάμεσου μισθού (€1.092 το 2017 αντί €887 το 2014) την εξεταζόμενη περίοδο στον κλάδο της δημόσιας διοίκησης, για τον οποίο το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ καταγράφει κυρίως τους συμβασιούχους και μετακλητούς υπαλλήλους.

Οι μισθοί στη μεταποίηση (€1.111,4 έναντι μέσου μισθού €982,4 στο σύνολο των κλάδων) είναι υψηλότεροι κατά 13% του μέσου όρου του συνόλου των κλάδων, ενώ στην εστίαση (€366,8) είναι χαμηλότεροι κατά 63% και στο λιανικό εμπόριο (€757,1) χαμηλότεροι κατά 23% του μέσου όρου. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στην περίπτωση του διαμέσου μισθού για την περίοδο 2014-2017.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των απασχολουμένων (60% περίπου) συγκεντρώνεται στις ηλικίες 25-44 ετών, μερίδιο που όμως φαίνεται υποχωρεί. Αυτό προκύπτει καθώς παρουσιάζεται υψηλότερος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στις ηλικίες 44+ αλλά και στις ηλικίες κάτω των 24. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις συνέπειες του brain drain στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας και κυρίως στις ηλικίες 25-44 ετών.

Ο κύριος όγκος των θέσεων εργασίας που καταγράφει το ΕΡΓΑΝΗ αφορά το καθεστώς πλήρους απασχόλησης (67,7%), μέγεθος που όμως υποχωρεί ελαφρά τα τελευταία δύο χρόνια (2016-2017) ενώ το μερίδιο των θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης αυξάνεται ελαφρά και πλέον διαμορφώνεται στο 28,4%.
Κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται δεν ταυτίζεται με έναν μοναδικό απασχολούμενο, καθώς ενδεικτικά ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει σε 2 ή και 3 θέσεις μερικής απασχόλησης. Έτσι διατηρείται χαμηλός ο εθνικός δείκτης απασχόλησης (55% έναντι 69% στην Ε.Ε., Q2 2018). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παρά την αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας συνολικά ο αριθμός των εργαζόμενων σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ παραμένει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα .
Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης σημείωσαν αύξηση (9,11%) στην μεταποίηση κατά την εξεταζόμενη περίοδο ενώ στους κλάδους εστίαση-καταλύματα εμφάνισαν μικρή μονοψήφια μείωση. Αντιθέτως, οι θέσεις μερικής απασχόλησης σημείωσαν μεγάλη αύξηση στο εμπόριο (18,3%) και την εστίαση (29,6%).

Το 2014-2017 καταγράφεται υψηλή ποσοστιαία μεταβολή (+48,7%) στις θέσεις εργασίας που αμείβονται με 501-600 ευρώ, μισθολογική κλάση που περιλαμβάνει και τους αμειβόμενους στον κατώτατο και υποκατώτατο μισθό. Σε απόλυτα μεγέθη την μεγαλύτερη μεταβολή (28,51%, αύξηση κατά 108.227 εργαζόμενους) σημειώνουν οι θέσεις εργασίας στο μισθολογικό κλιμάκιο 0-500 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει και τις θέσεις εργασίας μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Τα στοιχεία αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού, καθώς καταγράφουν μια πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία η απασχόληση σε χαμηλούς μισθούς, περιλαμβανομένου του κατώτατου και του υποκατώτατου, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πλέον αγγίζει το 25% των θέσεων εργασίας που καταγράφονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Μάλιστα, αυτή η αύξηση επικεντρώνεται σε συντριπτικό βαθμό σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σε κλάδους που έχουν αυξημένη ένταση χρήσης και μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αλλά και μια παράδοση καταβολής χαμηλών αποδοχών (εμπόριο, εστίαση).

Προκύπτει συνεπώς ότι μια αύξηση του κατώτατου μισθού, ειδικά αν είναι μεγάλη, θα επηρεάσει σημαντικό μέρος της αγοράς εργασίας, και μάλιστα σε επιχειρήσεις που λόγω της εντατικής προσφυγής σε θέσεις εργασίας μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης βρίσκονται σε θέση να προχωρήσουν σε εύκολη υποκατάσταση πλήρους με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση ή και ημιδηλωμένη απασχόληση. Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει σε αυτό το εργασιακό και μισθολογικό περιβάλλον αποτελεί μείζονα προτεραιότητα η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Θα περιμέναμε συνεπώς να προστεθεί ακόμη ένα άρθρο στο ν/σ που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, με αντικείμενο τη μείωση εισφορών και των μισθωτών!

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την έκθεση του ΣΕΒ

sev_infographic

ΣΧΟΛΙΑ (42)

Καρανικαίοι όλου του κόσμο ενωθείτε

Ψηφίστε Αλέξη Τσίπρα, έτσι κάνετε προσοδοφόρα επένδυση με υψηλό βαθμό απόδοσης.

Δημοσιος Σφραγιδοκρουστης

ειναι δικαιο κιαυτο θα γινεται πραξη τη στιγμη που εμεις αποφασιζουμε ποιος θα ειναι κυβερνηση χρονια τωρα...............

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Δε βλέπω κάτι το μεμπτό στο να παίρνουν οι δ.υ περισσότερα χρήματα. Ίσα ίσα που αυτό είναι σωστό πρώτον γιατί εργάζονται υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο και δεύτερον παίρνοντας καλύτερο μισθό ρίχνουν περισσότερα χρήματα στην στην αγορά, ξοδεύουν περισσότερα, κινείται η οικονομία και δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

Κarletos

Ο κομματικος στρατος πρεπει να καλοπληρωνεται.....για να ειναι πιστος....στην εξουσια ! Ο ΣΥΡΙΖΑ ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ! ( για να μη ξεχνιωμαστε....)

Ellinas Eksoterikou

Alli mia elliniki patenta...se olo ton kosmo oi dimosioi ypalliloi vgazoun ligotera apo tous idiotikous ypallilous! Patrida, patrida isoun atyxi apo anthropous na se kyvernisoun!

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ : Το σαπιο δημοσιο να ειναι καλα. Και ολη η υπολοιπη κοινωνια ΑΝΤΕ ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΤΕ, φυσικα αφου σας γδαρω ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.. Α για ξεκαρφωμα σας δινουμε κατι ξεροκομματα, τυπου ΚΕΑ, κοινωνικου μερισματος, κατι μπουρδες "κοινωφελης εργασιας" του ΟΑΕΔ, γαι να μην σκουζετε πολυ..ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ..και θα υπαρξει ΑΝΘΡΩΠΟς που η εργαζεται στον ιδιωτικο τομεα με οποιαδηποτε μορφη εργασιας, εργαζομενος , μικροεπιχειρηματιας, αγροτης κ.λ,.π η ΑΝΕΡΓΟΣ που θα ψηφισει ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Ε τοτε Η ΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΜΟΓΙΟ..δεν υπαρχει τριτη εκδοχη! Α να προσθεσω και τους σοβαρους και αξιοπρεπεις δημοσιους υπαλληλους που φυσικα ΔΕΝ τους ψηφιζουν, υπαρχουν και αυτοι να ειμαστε δικαιοι..εστω και μειοψηφια.

Aaamanuel

Δηλαδή ο ΣΕΒ μας λέει ότι είναι δίκαιο πια να αυξηθεί επιτέλους και ο κατώτατος μισθός στον Ιδιωτικό Τομέα; Ε ας μη στεναχωριέται αφού είναι δίκαιο θα γίνει πράξη σύντομα.

..

Ε ενταξει αυτοι που πηραν αυξηση ειναι η ελιτ της χωρας Εξερτζόγλου, Νοτοπουλου και λοιποι..

Αυτος

Πάντα οι μισθοί στο δημόσιο ήταν μεγαλύτεροι από τον ιδιωτικό τομέα.Απλώς τώρα έχει μεγαλώσει πολύ η διαφορά.Πόση αύξηση έχουν πάρει φέτος στα υπουργεία,στις ΔΕΚΟ,στους δήμους?Και όσο πλησιάζουν εκλογές να επιδόματα,να αυξήσεις.Και εσύ συνέχισε να πληρώνεις φόρους.Να αγοράζεις και τις σακούλες των 0,04 λεπτών και αυτές στο κρατος πάνε για τους ΔΥ.

Ο τρελός πόντιος

Από αρχαιοτάτων χρόνον, όταν ο στρατός δυσανασχετεί, τότε δεν ήταν και πολύ πρόθυμη για εκτέλεση εντολών! Ο τσιπρας έχει κάνει στρατό και ξέρει. Ξεκινάνε από πενταημερες κτλ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

asfalistiko-arthro

Το νέο ασφαλιστικό προβλέπει σημαντικές αυξήσεις σε συνταξιούχους με ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών και μισθό πάνω από €1500 - «Ανάσα» για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς με μπλοκάκια και συνταξιούχους που εργάζονται

911-GT3

Με αύξηση 10,4% και πάνω από 114.000 αυτοκίνητα έκλεισαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων της χώρας μας το 2019. Ποια όμως ήταν τα ακριβότερα και πιο ισχυρά μοντέλα που επέλεξαν οι Έλληνες;

makis_voridis_main_kalliergeies

Ο Μάκης Βορίδης προχωρά στην αξιοποίηση της δυνατότητας υπερδέσμευσης για την κατανομή πόρων ύψους €600 εκατομμυρίων, γεγονός που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους ύψους €1,2 δισ. - Δείτε αναλυτικά τις χρηματοδοτήσεις ανά περιφέρεια

lagard

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκαρντ ανακοίνωσε κι επίσημα την έναρξη της “στρατηγικής αναθεώρησης” της νομισματικής πολιτικής του ευρώ - Δείτε video με τις απαντήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στο newmoney