Κατατίθεται ο «προεκλογικός» προϋπολογισμός: Τι αναμένεται για συντάξεις και παροχές

tsakalotos-vouli1

Θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στα επίπεδα του 4% του ΑΕΠ φέτος και του 3,6% την προσεχή χρονιά – Κατατίθεται εν μέσω καταιγισμού εκθέσεων από ευρωπαϊκούς θεσμούς, Κομισιόν και ΟΟΣΑ

Έντονο προεκλογικό «άρωμα» αναδίδει το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019, που καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς δεν θα περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, ενώ θα προβλέπει θετικά μέτρα ύψους 910 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα ανεβάζει τον πήχη για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,9%-4% (έναντι 3,74% στο προσχέδιο προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα), ανοίγοντας τον δρόμο για να δοθούν αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια και έκτακτες εφάπαξ παροχές ως «κοινωνικό μέρισμα» τον Δεκέμβριο.

Όλα αυτά θα αποτυπωθούν λεπτομερώς στα κείμενα του προϋπολογισμού, που θα δοθούν στη δημοσιότητα εν μέσω «ομοβροντίας» από εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, της Κομισιόν και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι οποίες επίσης παρουσιάζονται σήμερα και αφορούν τη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2019 θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτογενές πλεόνασμα περί το 3,6% του ΑΕΠ για την προσεχή χρονιά και ανάπτυξη 2,5% (από 2% φέτος), η οποία θα υποβοηθηθεί από δύο παραμέτρους:

1. Την ακύρωση των νομοθετημένων περικοπών (ύψους 2,065 δισ. ευρώ) στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου 2019 και

2. Τα θετικά μέτρα, συνολικού ύψους 910 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του επιδόματος στέγασης, 260 εκατ. ευρώ για τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% (έναντι πρόβλεψης για 263 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019), 177 εκατ. ευρώ για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, 51 εκατ. ευρώ για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 103 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού) και 22 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής.

Ωστόσο, για να διασωθούν οι συντάξεις και να εφαρμοστούν όλες οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, θα θυσιαστούν τόσο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2019, που θα χάσει 550 εκατ. ευρώ (θα περιοριστεί στα 6,75 δισ. ευρώ συνολικά, αντί να φθάσει τα 7,3 δισ. ευρώ) σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2019, όσο και προνομοθετημένα μέτρα πρόνοιας. Επιπροσθέτως, για να υπάρξουν οι έκτακτες παροχές του 2018, έμεινε φέτος «στα χαρτιά» η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (άγγιζαν τα 3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο) και υποεκτελέστηκε το φετινό ΠΔΕ (1,35 δισ. ευρώ κάτω από τον στόχο στο 10μηνο του τρέχοντος έτους).

Για το 2019, επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη να δοθούν αναδρομικά των συντάξεων που επιδικάζουν σωρηδόν πλέον τα δικαστήρια για περικοπές συντάξεων που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το 2015, αλλά συνεχίστηκαν (ύψους 4,5 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου), όπως συνεχίζονται και οι κρατήσεις εισφορών «στα τυφλά» (καθώς αναβάλλεται διαρκώς η τελική εκκαθάριση) για συντάξεις και κλάδο Υγείας από τον ΕΦΚΑ.

Καταιγισμός εκθέσεων

Σε αυτό το θολό τοπίο για την οικονομία, σήμερα έχουμε μπαράζ εκθέσεων: οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα δημοσιοποιήσουν την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την αξιολόγηση των προϋπολογισμών της ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού), ενώ ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε πριν από λίγο τις οικονομικές προβλέψεις του για τη χώρα μας, σύμφωνα με τις οποίες η ανάπτυξη θα είναι αναιμική έως το 2020 (2,2% το 2019 και 2,1% το 2020).

Σε αντίθεση με την έκθεση της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς της ευρωζώνης, η οποία δεν θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για την Ελλάδα, όπως προανήγγειλε προχθές ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να δείξει αρκετές «κίτρινες κάρτες» στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, ιδίως στα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων και της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Στην αναμονή για τα κέρδη των ομολόγων

Με βάση αυτές τις επισημάνσεις, η εκταμίευση περίπου 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), δεν πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση τον Δεκέμβριο (όπως αναμενόταν με βάση την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους), αλλά θα μετατεθεί για τον Φεβρουάριο, όπως ανέφερε χθες το πρακτορείο Reuters, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» την περασμένη Κυριακή. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικύρωσε λίγες ώρες αργότερα τη σύνδεση της εκταμίευσης με τη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο. «Η επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου», ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα «κλωτσάει το τενεκεδάκι» της επίσπευσης των ιδιωτικοποιήσεων και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων κρατικών χρεών για το 2019, ποντάροντας στην ελαστικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τους σχεδιασμούς της για εκλογές και «αλλαγή φρουράς» από το Β΄ τρίμηνο του 2019 και μετά.

Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε ουσιαστικά χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, λέγοντας, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πως «η δημοσιονομική απόδοση ήταν εξαιρετική, καθώς η χώρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υπερκαλύπτει τους στόχους, περιλαμβανομένου του φετινού», χωρίς να σταθεί στις αστοχίες των προβλέψεων για την ανάπτυξη, την υπερβάλλουσα λιτότητα (περικοπές ΠΔΕ και άλλων πληρωμών), το μείζον θέμα των αναδρομικών αξιώσεων για παράνομες μειώσεις στις συντάξεις μετά τον Ιούνιο του 2015 και την επικείμενη για τον Δεκέμβριο ή τις αρχές του 2019 κρίση της τύχης του νόμου Κατρούγκαλου.

ΣΧΟΛΙΑ (54)

Aaamanuel

Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης 2018 θα εφαρμοστεί όλο και με το παραπάνω όσες τρικλοποδιές και να προσπαθείτε να βάζετε. Αλήθεια δεν είναι ώρα να μας πει ο κ. Σόιμπλε τι είχε συζητήσει την ημέρα των ερωτευμένων στις 14/2/2017 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για κάποιο πρόγραμμα που είχε δεσμευτεί μάλιστα ο Κυριάκος να τηρήσει αλλά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες.

Εμπύρετος

Συριζίλα εμπύρετη.Θα περάσει.

ψιτ

για λεπτομέρειες ρώτα στη κουμουνδούρου --- 10 παιρνω δεν δινω τιποτα --- δίνω 500 ευρω και τα φορολογω για χιλια -- βαζω οτι θέλω χρεωσεις στα τιμολογια της ΔΕΗ (βλέπε αίτηση χορήγησης κλπ) -- ριχνω το αφορολογητο στις πεντε χιλιαδες για να πληρωνουνε και οι ανεργοι ... (ακου ανεργοι τα τεμπελχανεια -- να πα να δουλεψουνε) και αλλοιωνω τα χαρακτηριστικα του κρατους (Εθνους???) -- οποτε και του χρονου παω καλεσμένος για λέσχη μπιλντεμπεργκ

ChrisAK

Θαύμα-θαύμα, μόλις είπε ο Τσίμπλας οτι δεν θα κοπούν περεταίρω οι συντάξεις,, γέμισαν παράδες οι τσέπες μου. Όμωςτα κομμένα κομμένα. Άλλη μούφα που θα κυκλοφορεί, για τους σανοφάγους είναι:...προϋπολογισμός χωρίς περικοπές στις συντάξεις... ακούγεται σαν χαβιάρι αλλά είναι σανό. Τελικά σε ποιές συντάξεις, στις μέλλουσες ή στις προηγούμενες; Ψάχνω να βρώ το "πόστο" ( 738973/76 που λέι ο Ζαμπέτας ), με κωδικό*< δεν κόβοντε οι συντάξεις >, βρήκα κωδικούς για την Υγεία-Παιδεία κ.α. αλλά πουθενά αυτό, υπάρχει άραγε τέτοιος κωδικός;;; Ήθελα να δώ αυτόν τον κωδικό, σίγουρα όμως είναι ευφέυρεση Τσίμπλα... όπως, ...από δω και πέρα και καραβιές από ΘΑ ΘΑ ΘΑ αέρα

Λούλης

Ναι. Λίγα έφαγες τόσα χρόνια με το ΠΑΣΟΚ. Έφαγες τα λεφτά των άλλων λαών της Ευρώπης, τώρα θέλεις να φας και τα λεφτά των νέων εργαζόμενων, αλλά και των μεταναστών; Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από άτομα σας κι εσάς αγαπητέ. Το αντίθετο θα έλεγα!

fil

Ο λαός δυσφορεί με το ΣΥΡΙΖΑ και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Οι επενδυτές έχουν εγκαταλείψει το ΣΥΡΙΖΑ και το δείχνει ο Γενικός Δείκτης.

Φοβού τους αριστερούς και παροχές φέροντας

Η λαϊκή κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς έχει πάνω απ' όλα τον μετανάστη, αλλά και για τον Έλληνα κάτι θα κάνει (θέλουμε και από κει ψήφους, καλή η ψήφος του Αχμέτ αλλά δεν φτάνει). Με τις λαϊκές αυτές παροχές και με την μνήμη RAM του Έλληνα, η νέα τετραετία είναι εξασφαλισμένη. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς τους αριστερούς της προόδου είναι πάνω απ' όλα η Κουτάλα, συγνώμη η Ελλάδα ήθελα να πω! Πάντα μας ενδιέφερε η κουτάλα, συγνώμη η Ελλάδα ήθελα πάλι να πω. Αριστερά σημαίνει ενδιαφέρον για την Κουτάλα και ΤΙΠΟΤΑ παραπάνω. Βρε τι έπαθα σήμερα, για την Ελλάδα ήθελα να ξαναξαναπώ!

Λούλης

Ε φτάνει πια με τον Έλληνα. 500 δις έχει φάει μέχρι τώρα. Αφήστε και κάνα ψίχουλο να φάνε και οι μετανάστες.

ΠΩ ΠΩ

και με τετοια υφεση βγαινει υπερπλεονασμα... ειδες αν δεν κλεβουν ? αλλα στην ελλαδαρα αν δεν κλεβεις δεν ξαναβγαινεις ... εμπρος λοιπον ξανα πασοκονεοδημοκρατια για γερα σαγονια

Τι λες ρε?

3,5 δις χρωσταει το κρατος σε ιδιωτες. Αμα τα δωσει αυτα ποσο πλεονασμα μενει απο τα 2,9 δις που λενε οτι εχουν πλεονασμα? -600 εκ? Απο αυτα παρε τωρα τα 0,60 σου (την ωρα που αλλα τρολ στην στην ΕΡΤ βγαζουν χιλιαρικα). Κανεις δεν ειπε οτι πριν ηταν καλα και οτι οι αλλοι τα κανανε ολα σωστα. Απλα τωρα εγιναν χειροτερα για τους περισσότερους. Αυτο ειναι το θεμα. (Θα μας ελεγες και για τον Χριστοφορακο μαλλον αλλα τωρα που "ξεφυγε" ο Οστβαλντ κρατιέσαι).

fil

Όταν ο Τσίπρας ειρωνευόταν το success story του Σαμαρά την άνοιξη του 2014, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 1365 μονάδες! Τώρα που ο ίδιος κομπάζει για το δικό του success story, ο Γενικός Δείκτης έχει πέσει κάτω από τις 600 μονάδες! Τα συμπεράσματα δικά σας

Άγγελος

Κανείς δεν γνωρίζει τα ανταλλάγματα που έδωσε η Ελλάδα για να πείσει τους Γερμανούς κυρίως. Δεν ξύπνησε ξαφνικά το Βερολίνο λιγότερο σκληρό, κι όπως ξέρουν ακόμη και οι πέτρες «συναίνεση τζάμπα δεν υπάρχει». Οι δανειστές πήραν κάτι από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα γραφτεί στην Ιστορία. Π.χ. η Γερμανία λένε ότι πήρε τη σιωπή της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Η Ευρώπη (και οι ΗΠΑ) πέτυχε να βρει μια κυβέρνηση που θα της έλυνε το ένα από τα δύο κορυφαία προβλήματα στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό (έπεται αυτό του Κοσόβου). Η ελληνική κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να λύσει το θέμα του ονόματος και η συμφωνία των Πρεσπών εντάσσεται σ’ αυτά τα ανταλλάγματα. Τέλος, η τρόικα συνολικά πέτυχε να δεσμεύσει την Ελλάδα για πολλά – πολλά χρόνια, με ένα ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα. Πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, μεγάλα πλεονάσματα μέχρι το 2060, δέσμευση δημόσιας περιουσίας για άλλα 98 χρόνια, σύνδεση των μέτρων απομείωσης του χρέους με την ανάπτυξη, στόχους – φωτιά για τα κόκκινα δάνεια κ.λπ. Επομένως αυτό που κάνουν οι δανειστές με το να συναινούν στο «ξήλωμα» ήδη ψηφισμένων μέτρων είναι απλά να αφήνουν την Ελλάδα να τρώει μόνη της τις σάρκες της. Εφόσον οι ίδιοι έχουν δεσμεύσεις για τήρηση των στόχων τους είναι αδιάφορο αν η κυβέρνηση δεν πληρώνει τις συντάξεις χιλιάδων που έχουν καταθέσει αιτήσεις. Ή αν έχει πετσοκόψει το ΠΔΕ ή αν δεν πληρώνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προκειμένου να εμφανίσει πλεονάσματα. Και φυσικά εν αναμονή διευκρίνησης αν πρόκειτε για αναστολή ή κατάργηση του νόμου για την μείωση των συντάξεων.

Γιάννης

Πες μας την πηγή απ΄ όπου τα είδες εσύ αυτά που μας τα ...ξεφουρνίζεις, Ή τα είδες στον ύπνο σου;

Τελικά...

...δεν θα κοπούν οι συντάξεις?

fil

κε υπουργέ οικονομικών (τρομάρα μας) τα μάθατε τα νέα ? Χθες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών «διέσπασε πτωτικά» το φράγμα των 600 μονάδων. Εχετε φέρει την καταστροφή παντού Σε τράπεζες στο ΧΑΑ σε επιχειρήσεις που αλλες κλείνουν και άλλες φεύγουν απο την χώρα ( ΤΙΤΑΝΑΣ ΑΕ ) στα πανεπιστήμια, στα σχολεια, στο κεντρο των πολεων θέλω ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ γιατί ΤΕΤΟΙΟ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ δεν καταλαβαίνω

Το Μάτι μου

Τις τράπεζες εδω και χρόνια τις κάνουν κουμάντο οι εγκάθετοι της ΕΚΤ. Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να παρεμβαίνει στο ελάχιστο. Όσο για την χθεσινή πτώση για δες και τα διεθνή χρηματιστήρια?

Αγύριγο κεφάλι

Oι χαζο-ΔΕΞΙΟΙ όλη την 4ετία τα έχουν και τα βάζουν με την Οικογενειο-ΚΡΑΤΙΑ και τα "Μεγάλα Πολιτικά Τζάκια" και όταν έρχονται ΕΚΛΟΓΕΣ πηγαίνουν σαν ...Βοϊδάκια και αυτούς πάλι ψηφίζουν!_________Πως εκείνοι βγαίνουν; ________Οι ΔΕΞΙΟΙ μωρέ είναι χαζοί! Τι να λέμε τώρα; Όσο τους βαράς τόσο ...καθαρίζουν!..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης