Η ΕΕ ετοιμάζει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των ξένων επενδύσεων από τρίτες χώρες

ee1

Στον δυτικό κόσμο υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια που συνδέονται με ξένες επενδύσεις, ιδίως από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε στους πρώτους κανόνες του μπλοκ, οι οποίοι θα εμποδίσουν τις ξένες επενδύσεις να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια, καθώς οι κινεζικές εξαγορές έχουν προκαλέσει πολιτική ανησυχία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg

Οι διαπραγματευτές που εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ίσως συμφωνήσουν σε νομοσχέδιο για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στις 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Franck Proust, διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit.

Και οι δύο πλευρές έχουν διευθετήσει το 95% του νομοσχεδίου και ο στόχος στη συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές στο υπόλοιπο 5%, το οποίο περιλαμβάνει το πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα του βαθμού στον οποίο τα μέλη της ΕΕ μπορούν να προωθήσουν τις ανησυχίες τους για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Όλοι επιθυμούν να δουλέψουν προς την ίδια κατεύθυνση», δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ο Προυστ.

Στον δυτικό κόσμο υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια που συνδέονται με ξένες επενδύσεις, ιδίως από την Κίνα.

Πέρυσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ απέτρεψε έναν επενδυτή που υποστηριζόταν από την Κίνα από το να εξαγοράσει την Lattice Semiconductor Corp., ανησυχώντας για την εθνική ασφάλεια και η Γερμανία κινήθηκε για να προστατεύσει τις πρωτοπόρες τεχνολογίες της, όταν η προσφορά της κινεζικής εταιρείας Midea Group Co. για τη βιομηχανία ρομπότ Kuka AG προκάλεσε εθνική κατακραυγή. Νωρίτερα φέτος, η γερμανική κυβέρνηση σταμάτησε για πρώτη φορά μια κινεζική προσφορά, θέτωντας βέτο κατά της πιθανής αγοράς του κατασκευαστή μηχανών Leifeld Metal Spinning AG.

«Θα επανορθώσουμε για τον χαμένο χρόνο», είπε ο Proust. «Όλες οι άλλες δυνάμεις του κόσμου έχουν τα δικά τους συστήματα για τις επενδύσεις. Μόνο η Ευρώπη δεν διαθέτει ένα τέτοιο εργαλείο», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ρυθμιστικό σκέλος της ΕΕ, πρότεινε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους έναν «μηχανισμό συνεργασίας» για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, μέσω ενός συνδυασμού συλλογής δεδομένων, ανταλλαγής πληροφοριών και πίεσης από ομότιμους.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό προειδοποίησης για τις μελλοντικές ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη και μια κεντρική βάση δεδομένων για εκέινες που θα προκύψουν. Παρόλο που παραχώρησαν εξουσία για τις νομισματικές, ανταγωνιστικές και εμπορικές πολιτικές στην ΕΕ, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να διαφυλάσσουν την κυριαρχία τους σε τομείς όπως οι επενδύσεις και η ασφάλεια.

Ο στόχος του προτεινόμενου ευρωπαϊκού σχεδίου ελέγχου των επενδύσεων, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι να περιορίσει τις ξένες απειλές σε «κρίσιμες υποδομές», συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ενέργειας, των μεταφορών, των επικοινωνιών, των δεδομένων, του διαστήματος και της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας,τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη.

Υποστηρίζοντας αυτές τις διατάξεις, οι διαπραγματευτές των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Κοινοβουλίου συμφώνησαν να προστεθούν στο πεδίο εφαρμογής τομείς όπως το νερό, η υγεία, η άμυνα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η βιοτεχνολογία και η ασφάλεια.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν πληροφορίες και να παρέχουν σχόλια σχετικά με μια ξένη επένδυση σε μια συγκεκριμένη χώρα μέλος. Επιπλέον, η Επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει πληροφορίες και να διατυπώσει τη γνώμη της.

Το έθνος στο οποίο σχεδιάστηκε η επένδυση θα έπρεπε να «λάβει δεόντως υπόψη» οποιεσδήποτε παρατηρήσεις και απόψεις, καθώς και να λάβει «απόλυτα υπόψη» οποιαδήποτε άποψη της Επιτροπής σχετικά με μια ξένη επένδυση που θεωρείται ότι επηρεάζει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ή πρόγραμμα.

Για περισσότερα οικονομικά νέα διαβάστε newmoney

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Νίκη

Αλέξη Τσίπρα μας κοροϊδεψες, μας έταξες επενδύσεις απο τα Σκόπια και την Αλβανία και τώρα αποδεικνύεται άνθρακας ο θησαυρός. Τσάμπα δώσαμε όνομα, εθνότητα και γλώσσα στα Σκόπια και ΑΟΖ στην Αλβανία. Άσε που περιμέναμε και τεχνογνωσία για την κάναβι απο τον φίλο σας τον Ράμα και τον νέο υπουργό δημόσιας τάξης, λέω για εκείνον που έδωσε εντολή για τη δολοφονία του Κατσίφα.

Και μη χειρότερα!!

Δηλαδή τώρα θα μπλοκάρουμε και το κεφάλαιο να έρχεται; Έχουμε σαλτάρει τελείως σε αυτή την ένωση;; Ξηλώστε τη Μέρκελ πριν να είναι πολύ αργά!!

Σωτήρης

Δηλαδή εαν θέλουν επενδυτές απο ΗΠΑ ή Κίνα να επενδύσουν στην Ελλάδα, εμείς θα πρέπει να τους διώξουμε για να μην πάμε κόντρα στα συμφέροντα της Γερμανίας προφανώς, η οποία αφού στέλνει τις επιχειρήσεις της σε τρίτες χώρες, δεν θέλει να χάσει το μονοπώλιο στην Ευρώπη

Plop

Μονο επενδυτες απο νιγηρια πακισταν και μαροκο δεχομαστε.

Last

Τελικα και ο αγιος φοβερα θελει .Καιρος ηταν να αρχισει κατι να κινειται δραστικα προς τη σωστη κατευθυνση στην ΕΕ .Αρκει να υπαρξει συνεχεια ,συνεπεια και αλματα γιατι εχουν αργησει .Αντε να πουμε καποια στιγμη * πατριδα μας η ευρωπη , σπιτι μας η χωρα μας * αμην

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης