EuroWorking Group σήμερα για συντάξεις: Mάχη με «ματωμένο» υπερπλεόνασμα

eurogroup_main01

«Πάγωσαν» πρωτογενείς κρατικές δαπάνες, έκοψαν 1,3 δισ. για δημόσιες επενδύσεις, όπως σχεδιαζόταν, έδωσαν 770 εκατ. λιγότερα σε επιστροφές φόρων και έβγαλαν το «όπλο» του υπερπλεονάσματος των 2,9 δισ.

Να βγει «λευκός καπνός» για την αποφυγή των περικοπών στις συντάξεις το 2019 και για την εφαρμογή του πακέτου θετικών μέτρων περιμένει η κυβέρνηση στο σημερινό EuroWorking Group.

Η ειδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα προβλέπεται να ξεκινήσει γύρω στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος). Εφόσον επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα μηνύματα του τελευταίου εικοσιτετραώρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα με μια θετική εισήγηση προς το Eurogroup σχετικά με την ακύρωση ή, έστω, την αναστολή των μειώσεων στις συντάξεις και την υλοποίηση των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης.

Η εισήγηση αυτή αναμένεται να συζητηθεί εν τάχει στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να προχωρήσει με «καθαρό ορίζοντα» στην κατάθεση του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού για το 2019 την ερχόμενη Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή. Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης και η πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας μας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο σημερινό EuroWorking Group έχοντας στα χέρια του δύο δυνατά χαρτιά:

1. Τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποφυγή των περικοπών στις συντάξεις και την εφαρμογή θετικών μέτρων. Το τελικό πακέτο μέτρων μπορεί να περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε σύγκριση με το προσχέδιο προϋπολογισμού που συνέταξε η κυβέρνηση για το 2019, αλλά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αλλαγές θα αφορούν κυρίως την αναπροσαρμογή κονδυλίων, ενώ το συνολικό ύψος του πακέτου αναμένεται να κυμανθεί περί τα 900 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 135 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο (765 εκατ. ευρώ). Το επιπλέον ποσό αναμένεται να διατεθεί για να διευρυνθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης και να ενταχθούν σε αυτούς όχι μόνο ενοικιαστές, αλλά και δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

2. Το σχεδόν διπλάσιο από τις προβλέψεις πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο της φετινής χρονιάς (6,46 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 3,584 δισ. ευρώ).

Το υπερπλεόνασμα επιτεύχθηκε μόνον και μόνον επειδή η κυβέρνηση εφαρμόζει ακάθεκτη - παρά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ - τις «αντισυνταγματικές περικοπές συντάξεων του 2012» που υποσχόταν να καταργήσει (υποσχόμενη ως αντιπολίτευση 13η και 14 σύναξη κλπ) και τα οποία η υπουργός Εργασίας αποκάλυψε πριν μια εβδομάδα μόλις ότι ανέρχονται σε 4,5 δισκατομμύρια ευρώ τον χρόνο! Επιπλέον αυτών όμως, από το 2016 κατέκοψε τις νέες συντάξεις, ενώ επέβαλε και νέους φόρους (ΦΠΑ 24% παντού) και ασφαλιστικές εισφορές που τις πληρώνουν αδιακρίτως συνταξιούχοι και εν ενεργεία ασφαλισμένοι.

Το υπερπλεόνασμα, δεν είναι πραγματικά υπερπλεόνασμα. Είναι ανύπαρκτο και δεν οφείλεται στην Ανάπτυξη και στην «υπεραπόδοση της Οικονομίας» (όπως λένε στην Κυβέρνηση) αλλά στο ότι κόπηκαν 2 δισ. ευρώ από κρατικές δαπάνες στο 10μηνο, ενώ εισπράχθηκαν αντίστοιχα 800 εκατομμύρια επιπλέον φόροι.

Πώς γίνεται αυτό;

- «Κόπηκαν» ή «πάγωσαν» 700 εκατ. ευρώ πρωτογενείς κρατικές δαπάνες, Το από πού ακριβώς θα αποτυπωθείσε λίγες μέρες, στα οριστιά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

- Άλλα 1,3 δισ. ευρώ δαπάνες (σύνολο 2 δισ. ευρώ) δεν δόθηκαν για δημόσιες επενδύσεις, όπως σχεδιαζόταν.

- δόθηκαν όμως και 770 εκατομμύρια λιγότερα για επιστροφές φόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Χωρίς τις περικοπές αυτές, που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ, δεν θα υπήρχε πρωτογενές υπερπλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ στο 10μηνο στον Κρατικό Προϋπολογισμό!

Ερώτημα αν θα υπάρξει ρήτρα

Όπως ανέφερε από χθες το πρωί το protothema.gr, τόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο και κύκλοι των δανειστών θεωρούν δεδομένη την ακύρωση των διατάξεων που καταργούν την προσωπική διαφορά. Αυτό που απομένει να αποσαφηνιστεί είναι αν θα δοθεί το «Ο.Κ.» για την πλήρη ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις ή θα υπάρξει κάποιου είδους ρήτρα, που θα ορίζει ότι το μέτρο αναστέλλεται, π.χ. για όσο διάστημα η Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όσον αφορά στα θετικά μέτρα που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση την προσεχή χρονιά, ο δρόμος για την υιοθέτησή τους φαίνεται πως ανοίγει μετά από σχεδόν δίμηνο μπρα-ντε-φερ με τους τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών. Ο κ. Χουλιαράκης και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει τον πρώτο λόγο στις διαβουλεύσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό, θα προσέλθουν σήμερα στο Euro Working Group έχοντας γεφυρώσει την απόσταση που χώριζε μέχρι πρότινος τις προβλέψεις τους για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019.

Ευρωπαϊκή πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων εξήγησε από χθες στο protothema.gr ότι το «κλειδί» για να καλυφθούν οι διαφορές προβλέψεων ήταν μια εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων που θα διατεθούν για κάθε θετικό μέτρο το 2019, με γνώμονα την αναπτυξιακή επίδρασή του. Για παράδειγμα, μπορεί να δοθούν περισσότερα χρήματα για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων (103 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού) και να κοπεί αντίστοιχο ποσό από κάποιο άλλο μέτρο (π.χ. τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, για την οποία έχουν προβλεφθεί στο προσχέδιο 263 εκατ. ευρώ).

Επίσης εξετάστηκε η αναπροσαρμογή και άλλων δαπανών του προϋπολογισμού, με τελικό στόχο να ενισχυθούν μέτρα με μεγαλύτερη αναπτυξιακή επίδραση και να περιοριστούν οι πόροι για μέτρα χαμηλότερης αναπτυξιακής δυναμικής. Η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας θεωρείται ότι δημιουργεί τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο, ώστε και οι συντάξεις να διασωθούν και τα θετικά μέτρα να προχωρήσουν.

Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών (για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή), και οι μειώσεις στον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων (με ρυθμό μείωσης 1% ετησίως από το 2019 έως το 2022) και στον φόρο των μερισμάτων (από 15% σε 10%) έχουν προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους, σε σχέση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Καθοριστικό ρόλο για να συγκλίνουν οι θέσεις Ελλάδας-ευρωπαϊκών θεσμών τις τελευταίες ημέρες έπαιξαν, πάντως, και οι εξελίξεις στην Ιταλία. «Κανείς δεν θέλει άλλο ένα ανοιχτό θέμα», σχολίασε χαρακτηριστικά στο protothema.gr έμπειρη ευρωπαϊκή πηγή. Η κατάσταση στη γειτονική χώρα προβλέπεται να απασχολήσει εκτενώς το Eurogroup της Δευτέρας.

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Θα μας το πουλήσουν και για χάρη τώρα !!!!!!!

Εβγαλαν ματωμένο υπερπλεόνασμα ξεζουμίζοντας όλους τους Ελληνες, για να μην περικόψουν τελικά τις συντάξεις (προσωρινά ;;), που αυτοί οι ίδιοι αποφάσισαν στο πρόσφατο παρελθόν , να προτείνουν την περικοπή τους και τώρα θέλουν να τους πούμε και ευχαριστώ και να τους δώσουμε και πάλι την ψήφο μας (φυσικά με ανοιχτές παλάμες) !! Ρε σεις αυτοί θα τρελάνουν όλον τον κόσμο !!!

Θ Ε Α Τ Ρ Ο !!!!!!

Μάχη και πράσινα άλογα! Δεν υπάρχει καμία ...μάχη. Υπάρχει μόνο μια ακόμη πράξη μιας κακοπαιγμένης παράστασης. Η μη περικοπή των συντάξεων έχει αποφασιστεί εδώ και μήνες. Απλά η συμμορία ΣΥΡΙΖΑ θέλει να το παρουσιάσει ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, μάχης. Εκτός από τη λάσπη στον ανεμιστήρα και τη σκανδαλολογία για να μας πείσει για τη δήθεν πάταξη της διαφθοράς, βρήκε και αυτή την απάτη (τι άλλο είναι ικανή να κάνει;) στην προσπάθειά της να υποκλέψει πάλι την ψήφο μας. Και οι δανειστές συμφώνησαν να συμμετέχουν στο θέατρο. Τόσα έκαναν τα delivery boys για αυτούς. Να μη τους το ανταποδώσουν;

Πόπη

Πονάς κακόμοιρε δεξιέ, γιατί δεν ρωτάς τον Κούλη τι φάρμακα παίρνει να τα πάρεις και εσύ;

Η αριστερή

προπαγάνδα είναι αποτελεσματική. Πως εξηγείται ότι ενώ τα ΜΜΕ επέβαλαν όρους όπως Τρόικα κλπ, στη συνέχεια όχι μόνο τους εγκατέλειψαν αλλά υιοθέτησαν και αδόκιμους όρους όπως "υπερπλεονάσμα". Δεν υπάρχει υπερπλεόνασμα. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, και πλεόνασμα που στο μέλλον θα γίνει έλλειμμα γιατί θα χτυπάνε οι καμπάνες των δόσεων του χρέους.

Θ Ε Α Τ Ρ Ο !!!!!!

Μάχη και πράσινα άλογα! Δεν υπάρχει καμία ...μάχη. Υπάρχει μόνο μια ακόμη πράξη μιας κακοπαιγμένης παράστασης. Η μη περικοπή των συντάξεων έχει αποφασιστεί εδώ και μήνες. Απλά η συμμορία ΣΥΡΙΖΑ θέλει να το παρουσιάσει ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, μάχης. Εκτός από τη λάσπη στον ανεμιστήρα και τη σκανδαλολογία για να μας πείσει για τη δήθεν πάταξη της διαφθοράς, βρήκε και αυτή την απάτη (τι άλλο είναι ικανή να κάνει;) στην προσπάθειά της να υποκλέψει πάλι την ψήφο μας. Και οι δανειστές συμφώνησαν να συμμετέχουν στο θέατρο. Τόσα έκαναν τα delivery boys για αυτούς. Να μη τους το ανταποδώσουν;

Να τελειώνουμε οριστικά με το παλιό

Ο Σύριζα συμμαζεύει το πρωτόγονο πελατειακό κράτος της ΝΔ. Αυτό όχι μόνο δεν είναι αντίθετο στις αριστερές αξίες αλλά και απόλυτα αναγκαίο. Πάμε δυνατά.

Πέτρος

Μας ήπιανε το αίμα και μεις τους κοιτάζουμε...βρεεε ουσττττ λαμόγια Συριζανελ!

Λούλης

"βρεεε ουσττττ", τους είπε ο Πέτρος από τον καναπέ του.

δυστυχώς

Μας έγδυσαν κανονικά οι συριζοανελητες.

Λούλης

Δεν σας έγδυσαν. Σας προσγείωσαν στα φυσιολογικά σας επίπεδα, εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεστε πριν το 1981. Αφού δεν παράγετε τίποτα και οι συντάξεις τόσα χρόνια δίνονταν από τα δανεικά των κουτόφραγκων. Το ευχάριστο (για μένα) είναι ότι καταχρεώσατε τα παιδιά σας και τρέχουν εκείνα σήμερα να πληρώνουν τα σπασμένα σας. Πάντα τέτοια.

Μπουλης

Μου αρεσει που εσυ επι χρονια γραφεις προκλητικα σχολια βγαζοντας χολη-ειρωνια για ολα. Λες και ολοι που σχολιαζουν εδω μεσα ειναι κυβερντηικοι παραγοντες ή πολιτευομενοι της αξιωματικης αντιπολιτευσης και τους την λες με αυτο τον τροπο (του στυλ: αχ καλα να παθετε). Απλα εισαι ενας ανωριμος και παρωχημενος που καθεσαι στην ακρη της ελλ. κοινωνιας.

Λούλης

Μα εμένα το χόμπι μου είναι να περιπαίζω τους αποτυχημένους. Λυπάμαι αλλά εγώ δεν χαϊδεύω αυτιά.

Αν

γίνει απογραφή συνταξιούχων δεν θα χρειαστεί να κοπούν οι συντάξεις

Καθηγητης

Επειδη εδω μεσα μπαινουν ασχετοι και ηλιθιοι και γραφουν να βαλουμε σε σειρα τα πραγματα....... καθηγητης με 35 χρονια παιρνει συνταξη με ολα τα ταμεια γυρω στα 1300 καθηγτηης που βγαινει σημερα μετα ιδια χρονια παιρνει γυρω στα 1000-1100 περιπου για τι ιδιο εργο τι λεει η καραγκιοζοκυβερνηση συριζα καποιοι τυχεροι να παιρνουν παραπανω και καποιοι αλλοι ατυχοι λιγοτερα?????αμα εχετε κακαλα καταργηστε νομο κατρουγκαυλο αυτου του πανυβλακα που παριστανει τον υπουργο και ολοι ιδια απλα πραγματαολοι ισοι απεναντι στο νομο τελος

ΑΙΑΣ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΘΕΙ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

platforma-axtsioglou-dyo

Η ηλεκτρονική αίτηση θα γίνεται αρχικώς στον ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς, όπου λαμβάνει χώρα ο εθελοντικός επανυπολογισμός, και ακολούθως η διαδικασία θα συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την επιλογή των δόσεων

1