Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ γονάτισαν τους πολίτες το 3ο τρίμηνο του έτους

oures_main01

Στα 103,09 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν οι βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στο τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς δημιουργήθηκαν νέες υποχρεώσεις ύψους 7,84 δισ. ευρώ - Αυξήθηκαν κατά 312.812 οι φορολογούμενοι που χρωστούν έως 500 ευρώ στην Εφορία

Ακόμα περισσότεροι πολίτες λύγισαν το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, εξαιτίας της ταυτόχρονης επιβάρυνσης από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που επεξεργάστηκε και συμπεριέλαβε στη χθεσινή τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.Σύμφωνα με αυτά, οι φορολογούμενοι με χρέη ύψους έως 500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 312.812 άτομα (+14,21%) μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2017 και του τρίτου τριμήνου του 2018, ενώ ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 243.538 άτομα (+5,99%). Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, το σύνολο των πολιτών με χρέη προς την εφορία αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 584.979 άτομα.

Όπως παρατηρεί το Γραφείο Προϋπολογισμού, η εξέλιξη αυτή «ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό (για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο) από την επίδραση της εποχικότητας, δηλαδή τη λήξη δόσεων ορισμένων κατηγοριών φόρων, στις οποίες ένα μέρος των φορολογουμένων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί. Ενδεικτικό είναι ότι τον Αύγουστο, κατά τον οποίο δεν υπήρχαν προγραμματισμένες λήξεις δόσεων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ, ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 131.661 άτομα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση μείωσης που παρατηρήθηκε και το προηγούμενο τρίμηνο».

Οι βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο «φούσκωσαν» κατά 1,73 δισ ευρώ από το τέλος Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, φθάνοντας έτσι συνολικά τα 103,09 δισ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, που ανέρχονται σε άλλα 80 δισ. ευρώ περίπου). Οι νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, που δημιουργήθηκαν την περίοδο 1/12/2017-31/8/2018, ανέρχονται σε 7,84 δισ. ευρώ, αλλά τουλάχιστον είναι μειωμένες κατά 1,42 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πιο αναλυτικά, το 3ο τρίμηνο του 2018:

Το σύνολο των οφειλετών του Δημοσίου έφθασε τα 4.312.395 άτομα, από 4.068.857 στο τέλος του 2017
Οι φορολογούμενοι που χρωστούν λιγότερα από 500 ευρώ αυξήθηκαν σε 2.514.722 άτομα, από 2.201.910 άτομα στο 4ο τρίμηνο του 2017
Οι οφειλέτες με υποχρεώσεις που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ αυξήθηκαν κατά 1.228 άτομα (+3,03%), σε 41.742 άτομα από 40.514
Οι οφειλέτες με χρέη από 500 έως 100.000 ευρώ μειώθηκαν κατά 70.502 άτομα (-3,87%), σε 1.755.931 άτομα από 1.826.433
Το συνολικό ύψος των βασικών ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία αυξήθηκε σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2017, κατά 4,72 δισ. ευρώ.

Όπως παρατηρεί το Γραφείο Προϋπολογισμού, στη διάρκεια του 3ου τριμήνου του τρέχοντος έτους οι εισπράξεις και διαγραφές ληξιπρόθεσμων οφειλών (1,62 δισ. ευρώ) ήταν λιγότερες από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν (2,64 δισ. ευρώ).

Η εικόνα μήνα-μήνα

Η αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών να σηκώσουν το διπλό βάρος του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνεται και από τη μηνιαία πορεία του συνολικού ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο τον Ιούλιο (στοιχεία κατά την 1η/8/2018) αυξήθηκε κατά 345,82 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επιβάρυνση από τη λήξη της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ακολούθησε τον Σεπτέμβριο (στοιχεία κατά την 1/10/2018) νέα αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου στοκ κατά 449,92 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η οποία οφείλεται στην ταυτόχρονη λήξη της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, η αύξηση αυτή «δικαιολογείται στο πλαίσιο της εποχικής διακύμανσης του συγκεκριμένου υπολοίπου».

Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορολογούμενων (σε εκατ. ευρώ) από το 4ο τρίμηνο του 2016 έως το 3ο τρίμηνο του 2018

xrei-pinaka1
xrei-pinaka2


Εισπράξεις-διαγραφές και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο (σε εκατ. ευρώ) το 3ο τρίμηνο των ετών 2014-2018

xrei-pinaka3


Οι ασφαλιστικές εισφορές

Η χθεσινή έκθεση σημειώνει ότι αυξημένες κατά 493 εκατ. ευρώ ήταν το 3ο τρίμηνο του 2018 και οι συνολικές ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του έτους. Το σύνολο των εν λόγω οφειλών διαμορφώθηκε στο τέλος του 3ου τριμήνου στα 34,354 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, που επικαλείται τα στοιχεία της 3ης Τριμηνιαίας Έκθεσης Προόδου Έτους 2018 του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), η ανωτέρω αύξηση «οφείλεται, αφενός, στην ένταξη νέων οφειλών και στην αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ και, αφετέρου, στην εισαγωγή 38.648 νέων οφειλετών με συνολικές οφειλές ύψους 192 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός των οφειλετών διαμορφώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου στους 1.400.091, αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 7.953 οφειλέτες».

ΣΧΟΛΙΑ (58)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Ακούω συνέχεια βνα διαμαρτύρονται κάποιοι για την δήθεν υψηλή φορολογία. Τρίχες!!! Η φοροδιαφυγή είναι τεράστια. Στο κάτω κάτω δεν είναι κακό να δίνονται βασικά επιδόματα και να γίνονται προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Εγώ ας πούμε κάνω αιτήσεις για να μπω στο δημόσιο, τώρα είμαι άνεργος και η κυβέρνηση μου δίνει ΚΕΑ 200 το μήνα + μέρισμα περίπου 300. Μου παρέχει μια οικονομική βοήθεια ο πατέρας μου, κερδίζω και κάποια στοιχήματα στα προπατζιδικα και όλα μέλι γάλα

naso

Το ελληνικό δημόσιο επιβιώνει παρά φύσιν έχοντας επιτεθεί στους Έλληνες με το πιο βάναυσο άγριο τρόπο και συνεχίζει την παγκόσμια παρακμή και φτωχοποιηση. Όσο παρακμάζει η Ελλάδα τόσο λιγότερες υπηρεσίες πρέπει να παρέχει το δημόσιο άρα πρέπει να συρρικνωθεί δραστικά έτσι για παράδειγμα όταν μειώνονται τα εισοδήματα μειώνεις τις βόλτες μειώνοντας τα έξοδα δεν βγαίνεις να κλέψεις τους φορολογούμενους σε ένα φαύλο κύκλο μεγαλύτερης φτωχοποιησης ως οι κλεμμένοι γίνονται φτωχότεροι και μειώνονται οι δυνατότητες τους να καταναλώσουν να συντηρήσουν και να επενδύσουν. Μέγιστη αυστηρή λιτότητα με υψηλή φορολογία και υπερελάχιστη προσφορά χρήματος λόγο ευρώ και παρατεταμένα να αποπληρώνουν 2-3 γενιές τα υπερχρεη 40 ετών και του έγκληματος πριν 10 χρόνια του δημοσίου είναι παγκόσμιος οικονομικός παραλογισμός χωρίς προηγούμενο. Φυσικά στην επερχόμενη νέα οικονομική κρίση ούτε το ελληνικό δημόσιο ούτε οι σκλάβοι Έλληνες θα επιβιώσουν οπότε υποφέρουν χωρίς λόγο εφόσον επιβιώνουν άθλια τρώγοντας τις σάρκες τους χωρίς καμία πιθανότητα για δυνατότητα παραγωγής. Παγκόσμια όταν ο πραγματικός πληθωρισμός αυξάνεται η ελληνική προσφορά χρήματος μειώνεται αναλογικά υπάρχει αποεπενδυση ως οι εταιρείες φεύγουν η πραγματική ανεργία είναι τριτοκοσμικού επιπέδου και ενώ τα ελληνικά εισοδήματα αντίθετα με τα παγκόσμια αυξανόμενα είναι επιπέδου φτώχιας και από πάνω την μεγάλη πλειοψηφία αυτών τά εισπράττουν η εφορία και τράπεζες και αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομική κατάσταση είναι παγκόσμια δραματική και ως σύνολο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων παγκόσμια άθλιο. Οι συμφωνίες που έκλεισε η κυβέρνηση Τσίπρα με το οικονομικά αδιανόητο να παραμείνει σε σκληρό νόμισμα με οποιοδήποτε κόστος έσωσε τους ξένους μερικούς συγκεκριμένους επιχειρηματίες και μέγιστα το ανίκανο διεφθαρμένο αντιπαραγωγικό επικίνδυνο παραδιογκομενο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο σκλαβονοντας τους πολίτες της χώρας και καταδικάζοντας την χώρα στην παρακμή όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Φυσικά στην επόμενη οικονομική κρίση δεν θα υπάρξει παρόμοια δυνατότητα τέτοιας άθλιας λυπητερης αντιπατριωτικής επιλογής εσωτερικής αποφυγής κατάρρευσης!

takis

ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ..ολα ειναι καλα....ΛΟΑΤΚΙ και ξερο ψωμι

JOY

Το είπε ο Σόρος, όσο οι Έλληνες πληρώνουν τους φόρους τους ο Τσίπρας δεν πέφτει, αν ήμασταν σοβαροί θα κάναμε στάση καταθέσεων φορολογικών δηλώσεων, και στάση πληρωμών προς το κράτος, τότε να έβλεπα τη θα έκαναν οι γελοίοι.....

Ομορφα ομορφα

Ζηστε το ονειρο σας στην Ελλαδα !

Ναπολέων

Από την ώρα που η ελλαδική εκκλησία αναγνώρισε τις αιρέσεις ως εκκλησίες, η χώρα δεν έχει την προστασία του Αγίου πνεύματος Και έχει πέσει στα νύχια των δαιμόνων. Έρχονται ακόμα χειρότερες ημέρες όσο η ελλαδική εκκλησία δεν καταδικάζει την αιρετική σύνοδο.

Σίγουρα....γονάτισαν.....

Σίγουρα ...."γονάτισαν"οι επανωτοί χαρατσοφόροι ..άν όχι τους Ελληνες τουλάχιστον τις ταβέρνες...χασαποταβέρνες...ψαροταβέρνες...ψησταριές...σουβλαντζερί...μπάρ και καφετέριες...που δεν υπάρχει κάν κάθισμα ειδικά με λιακάδα!!!!!!!

nikolios

Εχασε το ΠΘ το αφηγημα της περικοπης των συνταξεων και αμεσως ετρεξε να βρει κατι αλλο

khan

ψέματα ότι γονάτισαν οι πολίτες. όλοι όρθιοι είναι στη φωτό. και ένας καθιστός. και μία παίζει με το κινητό της.

ΠΟΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.

@

Ενω ο δημοσιος ειναι αγγελουδι. Ε ρε τι ακουμε και τους ταΐζουμε κι ολας ....

Μαυρογιαλουρος

Πόσο βλακας είσαι. Εμείς του ιδιωτικού πληρώνουμε τους άχρηστους του δημοσίου. Όχι όλους υπάρχουν και άνθρωποι που εργάζονται για να κάθονται τα υπόλοιπα κομματοσκυλα.

Δημοσιος Σφραγιδοκρουστης

εμεις με το βυσμα τρωμε και πινουμε και οι αλλοι χωρις το βυσμα τον πινουνε......40χρονια κερδαμε και συνεχιζουμε................

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης