Υστέρηση μισό δισ. στο 9μηνο από τρέχοντες φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

FOROLOGIKES_DILWSEIS_1

Ρυθμίσεις και κατασχέσεις για χρέη περασμένων ετών διασώζουν τα έσοδα

«Βουτιά» μισό δισ. ευρώ έναντι των στόχων καταγράφει η είσπραξη των άμεσων φόρων στο εννιάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού ως τον μήνα Σεπτέμβριο. Ωστόσο τα συνολικά κρατικά έσοδα «διέσωσαν» τα έσοδα από ρυθμίσεις και κατασχέσεις για χρέη περασμένων ετών, αλλά και ο ΦΠΑ που «άντεξε» τελικά (με το κυνηγητό στα νησιά το καλοκαίρι) διαψεύδοντας τις αρχικές ανησυχίες και ενδείξεις για πτωτική τάση

Ειδικότερα, τον μήνα Σεπτέμβριο 2018 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,345 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένο κατά 360 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις εισπράξεις άμεσων φόρων, όπως

α) Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων που πληρώνουν σε δόσεις τα νοικοκυριά: - 177 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα και ο ΕΦΚΑ καθυστερεί να αποδώσει τους φόρους εισοδήματος που παρακρατά από συντάξεις.

β) Φόροι στην περιουσία (ΕΝΦΙΑ): - 69 εκατ. ευρώ

γ) Λοιποί άμεσοι φόροι: - 56 εκατ. ευρώ

δ) Τέλος ταξινόμησης οχημάτων: - 14 εκατ. ευρώ

ε) Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα): 22 εκατ. ευρώ

στ) Λοιποί Ε.Φ.Κ. (καπνού, κλπ): - 26 εκατ. ευρώ

ζ) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 57 εκατ. ευρώ

η) Έσοδα αποκρατικοποιήσεων: -16 εκατ. ευρώ.


Αντιθέτως, πήγαν καλύτερα από τους στόχους τελικά οι εισπράξεις από:


α) Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων (επιχειρήσεων): + 137 εκατ. ευρώ,

β) ΦΠΑ πετρελαιοειδών: +13 εκατ. ευρώ,

γ) ΦΠΑ λοιπών: + 43 εκατ. ευρώ,

δ) Φόρος ασφαλίστρων: +13 εκατ. ευρώ,

ε) Εισπράξεις οφειλών από Έμμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών: + 26 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά και στα έσοδα του 9μήνου. Από άμεσους φόρους εισπράχθηκαν 13,8 δισ. ενώ προϋπολογίζονταν 14,2 δισ. ευρώ. Η υστέρηση φτάνει στα 383 εκατ. ευρώ και, αν δεν υπήρχε υπέρβαση στόχου κατά 115 εκατ. ευρώ από απλήρωτους άμεσους φόρους περασμένων ετών (ρυθμίσεις, κατασχέσεις κλπ) η υστέρηση στους τρέχοντες φόρους φτάνει συνολικά στα 498 εκατ. ευρώ. Και συγκεκριμένα:

- Άμεσοι φόροι εισοδήματος: -381 εκατ. ευρώ

- Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: -207 εκατ. ευρώ

- Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: - 209 εκατ. ευρώ

- Φόροι στην Περιουσία (ΕΝΦΙΑ): -22 εκατ. ευρώ

- Λοιποί άμεσοι φόροι: -95 εκατ. ευρώ


Αντιθέτως οι έμμεσοι φόροι (που τους πληρώνουν αδιακρίτως όμως φτωχοί και πλούσιοι) «υπεραποδίδουν» καθώς στο εννιάμηνο καταγράφεται:


- Έμμεσοι φόροι: +616 εκατ. ευρώ

- Φόροι Συναλλαγών: +375 εκατ. ευρώ

- ΦΠΑ: +350 εκατ. ευρώ

- ΦΠΑ πετρελαιοειδών: +120 εκατ. ευρώ

- ΦΠΑ καπνού: +120 εκατ. ευρώ

- ΦΠΑ λοιπών: -1 εκατ. ευρώ

- Φόροι Κατανάλωσης: +14 εκατ. ευρώ

- ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων: -42 εκατ. ευρώ

- Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κλπ): -10 εκατ. ευρώ

- Λοιποί Φόροι Κατανάλωσης: +44 εκατ. ευρώ

Όπως είχε ανακοινωθεί από την περασμένη εβδομάδα ήδη, την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 278 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1.841 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2019-2022, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και ελλείμματος 327 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.795 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.521 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4.542 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.

Στην πράξη πάντως, η «καθίζηση» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 134 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 267 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Αλλά και οι επιστροφές εσόδων του Σεπτεμβρίου 2018 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 387 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 105 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (492 εκατ. ευρώ).

Αντιθέτως, χοντρό «ψαλίδι» έχει πέσει στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού που για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018 ανήλθαν στα 36,936 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,543 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (38,479 δισ. ευρώ).

Σε σχέση με πέρυσι πάντως, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες κατά 582 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 223 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 435 εκατ. ευρώ για οικογενειακά επιδόματα.

Αντιθέτως οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,672 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 1,238 δισ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,847 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 316 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,652 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε μόλις 195 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 315 εκατ. ευρώ )-61,7%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Αδιόριστος Δημόσιος

Ο βασικός μισθός πρέπει να εκκινεί στα 3.500 (για τελειόφοιτο βρεφονηπιακού) με γενναίες προσαυξήσεις για εργαζόμενους ανώτερης εκπαίδευσης. Οι συντάξεις οφείλουν να δουν μια μικρή αύξηση της τάξεως του 400% και φυσικά να δοθούν και αναδρομικά. Μόνο με φυγή προς τα εμπρός θα δούμε βελτίωση της οικονομίας και ανάπτυξη. Μόνος ενδοιασμός αλλά ήσσονος σημασίας είναι να βρεθούν κορόιδα να μας δανείσουν...

Στάση πληρωμών...

... αντίσταση και πάλη απέναντι στη φοροΛηστεια του Κυρίτση και τού Καρανικα !!

Άρης

Φυσικό είναι να μην πληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες-επιχειρηματίες, εφόσον δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα κινητά-ακίνητα περιουσιακά στοιχεία για εξόφληση των οφειλών, προς εφαρμογή της έννομης τάξης και ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

...

Μαύρη προπαγάνδα κάνεις ρε τεμπέλη δημοσιοΚηφηνα ???

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΣΟ ΔΙΣ. ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ .ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΗΝ ΒΛΕΠΩ ΣΙΓΟΥΡΗ.. ΚΑΙ ΤΟ 2019 Η ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ,ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΑ..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης