Πήρε στα χέρια του τη ζωή του… και μισό δισ. ευρώ

Πήρε στα χέρια του τη ζωή του… και μισό δισ. ευρώ

Ο λόγος για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος γράφει ιστορία ως ο επιχειρηματίας που εξαγοράζει επιχειρήσεις και πουλάει όταν καταγράφονται υπεραξίες

Πριν από λίγες ώρες πούλησε τη ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ, το δημιούργημα που του άφησε ο πατέρας του. Πήρε μισό δισ. ευρώ και σχεδιάζει να καθετοποιήσει την Alapis, καθώς συμμετέχει με τη Hutscinson στην κοινοπραξία για το λιμάνι του Πειραιά.

Και, παρ’ όλο που πριν από ένα, δυο χρόνια τα δάνεια της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ είχαν φτάσει στα 300 εκατ. ευρώ,

Πήρε στα χέρια του τη ζωή του… και μισό δισ. ευρώ

Ο λόγος για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος γράφει ιστορία ως ο επιχειρηματίας που εξαγοράζει επιχειρήσεις και πουλάει όταν καταγράφονται υπεραξίες

Πριν από λίγες ώρες πούλησε τη ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ, το δημιούργημα που του άφησε ο πατέρας του. Πήρε μισό δισ. ευρώ και σχεδιάζει να καθετοποιήσει την Alapis, καθώς συμμετέχει με τη Hutscinson στην κοινοπραξία για το λιμάνι του Πειραιά.

Και, παρ’ όλο που πριν από ένα, δυο χρόνια τα δάνεια της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ είχαν φτάσει στα 300 εκατ. ευρώ, ο κ. Λαυρεντιάδης έφτασε να εισπράξει μισό δισ. από την πώλησή της.

Τον επιχειρηματία, όμως, θα τον θυμούνται οι επενδυτές διότι από το 2003 μοιράζει υπεραξίες. Θα τον θυμούνται και οι ξένοι θεσμικοί, καθώς είναι ένας από τους μοναδικούς Ελληνες επιχειρηματίες που συνεχίζει τις

παρουσιάσεις της εταιρείας του στο Λονδίνο, όταν οι υπόλοιποι κάνουν διάλειμμα. Απλός στην παρέα, περνά απαρατήρητος στις επίσημες εκδηλώσεις. Βλέπετε, η διαδρομή από το Αιγάλεω δεν ξεχνιέται...

Το χαρακτηριστικό του, όμως, είναι ότι διάλεξε καλούς συνεταίρους.

Η γερμανική Henkel τον βοήθησε, όπως και οι γερμανικές τράπεζες.

Πιθανότατα το νέο βήμα να γίνει πάλι με τη Henkel, η οποία διαθέτει τη Rilken στην Ελλάδα.

Πουλάει όταν πρέπει

Κλείσιμο

Γεννημένος το 1972, έμαθε από νωρίς να λαμβάνει αποφάσεις. Οι κινήσεις του επιχειρηματία αλλά και των εταιρειών του στηρίζονται στο δίπτυχο εξαγορές επιχειρήσεων και πωλήσεις μετοχών, όταν ανέβουν οι τιμές, σε θεσμικούς επενδυτές, με στόχο την καταγραφή υπεραξιών τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο.

Ενδεικτικό είναι ότι από τα 97 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη που πέτυχε η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ το 2006, το μεγαλύτερο μέρος αυτών ήταν από την πώληση μετοχών της Lamda Detergent, με αποτέλεσμα η συμμετοχή της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ στη Lamda Detergent να κατέβει από 95% που ήταν πριν από περίπου έναν χρόνο στο 34% στο τέλος του 2006.

Από την Esso Πάππας

Πατέρας του ήταν ο Βασίλης Λαυρεντιάδης. Με στενές σχέσεις με την εταιρεία-σταθμό τη δεκαετίας του ’70 Esso Πάππας, ο Βασίλης Λαυρεντιάδης ιδρύει τη Χημική ΑΒΕΕ στον χώρο της παραγωγής και διανομής απορρυπαντικών.

Με τον θάνατο του πατέρα του, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μόλις στα 19 του ανέλαβε να διαχειριστεί την πατρική εταιρεία. Σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή σύμμαχό του είχε τη μητέρα του και την αδελφή του.

Την κύρια, όμως, δουλειά την ανέλαβε ο ίδιος και τη συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Η σημαντικότερη σχέση της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ ήταν αυτή με τη Henkel. Ο κολοσσός των καταναλωτικών προϊόντων, με την απόφαση διακοπής των εν Ελλάδι παραγωγικών του δραστηριοτήτων, ουσιαστικά υιοθετεί τη ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ. Η τελευταία, με τη βοήθεια μάλιστα των τραπεζών, αγόρασε τις εγκαταστάσεις της Hoechst Hellas στο Βαθύ Αυλίδος.

Αργότερα αγοράζει και το εργοστάσιο της Henkel στην Αταλάντη. Η στήριξη εκ μέρους των πολυεθνικών από εκεί κι έπειτα στον νεαρό επιχειρηματία ήταν συνεχής. Henkel, Unilever, Sara Lee, Ecolab και άλλες μεγάλες εταιρείες δεν δίστασαν να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Το ίδιο έγινε και με τις Carrefour, ΑΒ Βασιλόπουλος, Βερόπουλος, Μετρό, Μάκρο και άλλους που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό του. Τέλος, συνεργασίες ανέπτυξε η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ και με τις Shell και BP.

Μετά το 2000 η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ διευρύνει τις δραστηριότητές της στη Βόρεια Ελλάδα, προετοιμάζοντας την είσοδό της στις βαλκανικές αγορές. Το 2001 ιδρύονται τρεις θυγατρικές: οι Spedimet S.A. στις μεταφορές χημικών, Lamda Lamda και Lamda Polymers.

Το 2003 η εταιρεία είναι έτοιμη για το νέο άλμα της: την εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Κατόπιν ακολουθεί η εξαγορά ενός ακόμη εργοστασίου ρυτίνης και η ίδρυση τριών νέων θυγατρικών. Το 2004 η εταιρεία φτάνει να διαθέτει παρουσία σε Σερβία, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία. Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η δημιουργία θυγατρικής στην Ουκρανία. 

Η Alapis

Η Alapis είναι η μετεξέλιξη της Veterin, η οποία ύστερα από μετοχικές υπεραξίες συγχωνεύθηκε με μη εισηγμένες εταιρείες συμφερόντων του.

Η μετοχή έτρεχε και τελικά όλοι έλαβαν την απάντηση. Αύξηση κεφαλαίου 325 εκατ. ευρώ και συνέχεια στις εξαγορές.

Η εταιρεία συνεχίζει τις παρουσιάσεις και, όπως λέει ο ίδιος, «βιάζεται».

Την ίδια μάλιστα μέρα που έγινε και επίσημα η πώληση της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ, ο κ.Λαυρεντιάδης πούλησε σε ξένους θεσμικούς το 14% της Alapis για 260 εκατ. ευρώ. Και έχει ακόμη ο σύγχρονος Μίδας το 15% της εταιρείας…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης