LIVE

Κορωνοϊός

Αναδρομικά για 53 μήνες σε πανεπιστημιακούς, ενστόλους, γιατρούς

euros-many-hand

H σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί πιθανότατα αύριο στη Βουλή - Τα χρήματα θα καταβληθούν με τον μισθό του Δεκεμβρίου, εφάπαξ, σε μια δόση

Αναδρομικά μόνο για την περίοδο από 1ης-8-2012 έως 31-12-2016, δηλαδή για 53 μήνες, θα καταβληθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί πιθανότατα αύριο στη Βουλή.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες εν ενεργεία λειτουργών του Δημοσίου (πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ κ.λπ.) οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή προβλέπουν ότι τα αναδρομικά θα περιορίζονται σε ακόμη μικρότερες περιόδους, οι οποίες σε όλες τις περιπτώσεις θα έχουν καταληκτική ημερομηνία την 31η-12-2016.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναμένεται να δοθούν με τον μισθό του Δεκεμβρίου, ενώ, όπως διευκρίνισε χθες και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, θα καταβληθούν εφάπαξ, σε μια δόση.

Πάντως, από το συνολικό ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το ποσό που θα λάβουν αναδρομικά οι δικαιούχοι μειώνεται στα 800.000 ευρώ λόγω της παρακράτησης φόρου 20%.
Παράλληλα, το κράτος με βάση το άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, έχει τη δυνατότητα συμψηφισμού. Έτσι ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ και δικαστικοί που περιμένουν αναδρομικά θα πρέπει να αφαιρέσουν από το ποσό που περιμένουν εκτός από τον φόρο και όλες τις πιθανές οφειλές που έχουν προς τα δημόσια ταμεία, ληξιπρόθεσμες και μη.

Σε κάθε περίπτωση, με τις ρυθμίσεις η κυβέρνηση προχωρεί στην αποκατάσταση των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων λειτουργών του Δημοσίου, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012, με τον νόμο 4093/2012, σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν βάσει ειδικών μισθολογίων.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις υπό κατάθεση νομοθετικές ρυθμίσεις, η αποκατάσταση των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, καθηγητών ΑΕΙ και λοιπών δημοσίων λειτουργών θα γίνει μέχρι την ημερομηνία ισχύος των προηγούμενων ειδικών μισθολογίων, ενώ στις αποδοχές που καταβλήθηκαν για την περίοδο από την 1η-1-2017 μέχρι και σήμερα δεν θα γίνει αναδρομική προσαρμογή, με το αιτιολογικό ότι από τις αρχές του 2017 ισχύουν, για όλες αυτές τις κατηγορίες, νέα εντελώς διαφορετικά ειδικά μισθολόγια, τα οποία καθορίστηκαν με βάση τις διατάξεις των άρθρων 123-162 του ν. 4472/2017.

Ωστόσο, τα νέα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν από την 1η-1-2017 δεν εφαρμόστηκαν άμεσα από την ημερομηνία αυτήν, αλλά έναν χρόνο μετά.

Ολόκληρο το 2017 οι λειτουργοί του Δημοσίου αμείβονταν με βάση τα προηγούμενα ειδικά μισθολόγια. Αλλά και τα νέα ειδικά μισθολόγια, τα οποία καθορίστηκαν με βάση τις διατάξεις των άρθρων 123-162 του ν. 4472/2017, εφαρμόστηκαν με ρήτρα διασφάλισης των αποδοχών που καταβάλλονταν μέχρι 31-12-2016.

Η νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικών στους ενστόλους, την οποία αποκαλύπτει η «Ναυτεμπορική», περιλαμβάνει μία παράγραφο που ορίζει ότι οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής,όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την 1η-1-2017 με βάση τις διατάξεις του άρθρου 155 του ν. 4472/2017 για τις «προσωπικές διαφορές» δεν επηρεάζονται από την καταβολή των αναδρομικών.

Αυτό σημαίνει ότι οι αναδρομικές αυξήσεις αποδοχών που προκύπτουν από την 1η-8-2012 δεν μπορούν να επεκταθούν και στις αποδοχές που καταβάλλονται από την 1η-1-2017 μέχρι σήμερα, με βάση το νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων που προβλέπει ο ν. 4472/2017, αλλά περιορίζονται μόνο στις αποδοχές που καταβάλλονταν μέχρι 31-12-2016 βάσει του προηγούμενου ειδικού μισθολογίου.

Παρόμοιες παραγράφους, οι οποίες αποκλείουν την επέκταση των αναδρομικών και στην περίοδο από 1ης-1-2017 έως σήμερα, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες και οι υπό κατάθεση νομοθετικές ρυθμίσεις για την καταβολή των αναδρομικών και στους πανεπιστημιακούς και σε άλλες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών.

Πηγή: Newmoney.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Πόπη

Αγαπητά δεξιά τρολ, δεν είναι μόνο το 20% που επιστρέφει ως φόρος στο Δημόσιο αλλά και τα υπόλοιπα 850 εκατ. σχεδόν στο σύνολο θα μπουν στην πραγματική οικονομία ή στην αποταμίευση. Και δεν είναι μόνο ότι επιστρέφονται τα αναδρομικά αλλά οι άνθρωποι αυτοί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες θα ψηφίσουν όσο πιο μαζικά γίνεται τη σημερινή κυβέρνηση γιατί καταλαβαίνουν ότι αν ήταν ο Κούλης ή οι Σαμαροβενιζέλοι θα έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να τους αρπάξουν και άλλα. Άντε λοιπόν, καλημέρα και καλές δημοσκοπήσεις................

@@

Ο Αλέξης και όλο το σουργελο που είναι γύρω του, βλέπω να καταλήγουν στη φυλακή !!!!

Τόσο απλά.

Τι κράζετε μωρέ;Είναι δυνατόν να πειράξει κανείς την ιερή αγελάδα που λέγεται δημόσιο;Είστε με τα καλά σας;Αυτοί κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.Και οι βλάκες.Και τα γεροντια.Ναι.(Δε σωνομαστε.Το σκέφτομαι από δω,το σκέφτομαι από κει...μπα,δε...Άστο!)

ELENA

Με τους υπόλοιπους του ιδιωτικού τομέα τι θα γίνει ? Πότε θα πάρουν αυτά που δικαιούνται ???

gps

εμεις οι υπολοιποι μαλλον δεν πρεπει να ζουμε καν γιατι δεν εχουμε διαπραγματευτικη δυναμη οπως τα λαμογια του δ.υ...

Τι ωραία που ζούμε στη φούσκα μας

Οι εκλογές είναι σα τα πανηγύρια!

VRILAKIS

ΟΤΑΝ ΚΛΕΒΕΙΣ ΤΟΝ ΜΙΣΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΜΙΣΟΥ. ΤΙ ΓΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΥΣ....

aris

ΕΙΣΤΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΛΗΤΑΜΠΟΥΡΕΣ. ΑΛΛΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ. ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙΤΕ.

Τίνα

Ο Εφιάλτης Τσίπρας καίει τις εξαγγελίες Μητσοτάκη εξαντλώντας τον προϋπολογισμό.

LAMOGIA

Λεφτα υπαρχουν!!!!!

aris

«..από το ποσό των 1,2 δις ευρώ θα καταβάλουν μόνο 800 χιλιάδες ευρώ λόγο παρακράτησης φόρου 20%...» , για ξαναδείτε σας παρακαλώ τα νούμερα πριν διμιουργησουμε λάθος εντυπώσεις

Ηνταξ..

Απλως εννοει την διαφορα θα την φανε τα λαμογια...160 μυρια ζεστα ευρωπουλα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης