Ο Ντράγκι δηλώνει αισιόδοξος για την κρίση στην Ιταλία

Ο Ντράγκι δηλώνει αισιόδοξος για την κρίση στην Ιταλία

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες – Υποστήριξε ότι η κρίση δεν θα επεκταθεί εκτός Ιταλίας 

draghi
Αισιόδοξος για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στην Ιταλία και την Κομισιόν, για το ύψος του ελλείμματος, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Ντράγκι εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης και εκτός Ιταλίας. «Το περιθώριο μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ομολόγων περιορίζεται όλο αυτό το διάστημα, παρόλο που η ΕΚΤ αγοράζει Ιταλικά και όχι Ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι η Ιταλία θα βοηθήσει τις τράπεζες της, καταθέτοντας έναν προϋπολογισμό που θα συμβάλει στη μείωση των αποδόσεών των κρατικών ομολόγων.

«Τι μπορεί κανείς να κάνει σε ό, τι αφορά τις τράπεζες, δεδομένης της διεύρυνσης των σπρέντς που παρατηρήθηκε τους τελευταίους πέντε έως έξι μήνες; Μπορεί να υπάρχουν και άλλες απαντήσεις, αλλά η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό είναι να ρίξουμε τους τόνους και να μην αμφισβητήσουμε το συνταγματικό υπαρξιακό πλαίσιο του ευρώ» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.

Προειδοποίησε για τους κινδύνους ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Πάντως, ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι υπάρχουν κίνδυνοι στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Διαπιστώνοντας ότι η ημερομηνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πλησιάζει, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι σε περίπτωση αποτυχίας στην ύπαρξη συμφωνίας, «ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα σκληρό Brexit», γεγονός που θα προκαλούσε «ανησυχία» στις αγορές και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Κλείσιμο
Τέλος, όσον αφορά στο μέτωπο της ανάπτυξης, τα μηνύματα που λαμβάνει η ΕΚΤ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι πιο αδύναμος. Τούτο όμως - όπως διευκρίνισε ο ίδιος - δεν σημαίνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει περιέλθει σε φάση ύφεσης. Ωστόσο ήδη οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ, στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της Συμβουλίου, θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης