ΕΛΣΤΑΤ: Στο 176,1% του ΑΕΠ το χρέος της Ελλάδας

elsta

Με βάση τους όρους του 3ου Μνημονίου, το πρωτογενές πλεόνασμα είχε υπολογιστεί τον Απρίλιο στο 4,24% του ΑΕΠ - Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία είναι στο  3,9% 

Στο 3,9% του ΑΕΠ, έναντι 4% του ΑΕΠ τον περασμένο Απρίλιο, αναθεώρησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Σε απόλυτους αριθμούς, το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζεται έτσι 70 εκατ. ευρώ μικρότερο, σε σύγκριση με την εκτίμηση του Απριλίου, αλλά παραμένει υπερδιπλάσιο από τον περυσινό μνημονιακό στόχο (1,75% του ΑΕΠ, με βάση τον μνημονιακό τρόπο υπολογισμού). Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έγιναν δεκτά από τη Eurostat χωρίς αστερίσκους.

Υπενθυμίζεται ότι η Στατιστική Αρχή υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τους κανονισμούς της Εurostat. Ο τρόπος υπολογισμού είναι διαφορετικός από εκείνον που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στο πλαίσιο του Μνημονίου (και πλέον στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας). Έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 είχε υπολογιστεί τον Απρίλιο από την ΕΛΣΤΑΤ στο 4%, ενώ οι δανειστές το είχαν υπολογίσει στο 4,24% του ΑΕΠ. Μετά τα σημερινά στοιχεία, αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί οριακά χαμηλότερα, χωρίς να δημιουργηθεί όμως πρόβλημα στις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 και του 2019.

Στη σημερινή, 2η κοινοποίηση δημοσιονομικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2014-2017 αναθεωρήθηκε επίσης προς τα κάτω, κατά 0,2% του ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 (3,7% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,9%). Πρόκειται για τη δεύτερη επί τα χείρω αναθεώρηση της επίδοσης του 2016, καθώς ήδη πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είχε «κοντύνει» κατά 0,4% του ΑΕΠ, σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση.

Από τη σημερινή ανακοίνωση προκύπτει ακόμα ότι το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 180,218 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται σε  317,4 δισ. ευρώ (176,1% του ΑΕΠ).

Πρόκειται για το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη (δεύτερη η Ιταλία με 131,2% του ΑΕΠ και τρίτη η Πορτογαλία με 124,8%). Σε σύγκριση με την 1η κοινοποίηση (Απρίλιος 2018), το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εμφανίζεται μειωμένο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2017.

Επίσης, συγκριτικά με τον Απρίλιο, καταγράφεται μείωση της τάξεως των 2,3 ποσοστιαίων μονάδων για το χρέος του 2016 (178,5% του ΑΕΠ από 180,8%), ενώ μειωμένο κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες εμφανίζεται και το χρέος του 2015 (175,9% του ΑΕΠ από 176,8%). Οριακές έως μηδενικές είναι οι μεταβολές στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης των ετών 2014-2017, σε σχέση με την 1η κοινοποίηση.

Το 2017 το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται στα 1,391 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), έναντι πλεονάσματος 932 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) το 2016, ελλείμματος 9,941 δισ. ευρώ (5,6% του ΑΕΠ) το 2015 και ελλείμματος 6,355 δισ. ευρώ (3,6% του ΑΕΠ) το 2014. Την περυσινή χρονιά οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης εμφανίζονται περιορισμένες σε σχέση με το 2016 (85,277 δισ. ευρώ ή 47,32% του ΑΕΠ το 2017, έναντι 86,344 δισ. ευρώ ή 48,92% του ΑΕΠ το 2016), αλλά πτώση καταγράφεται και στα έσοδα (86,668 δισ. ευρώ ή 48,09% του ΑΕΠ πέρυσι, έναντι 87,276 δισ. ευρώ ή 49,45% του ΑΕΠ το 2016).

Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι «οι αναθεωρήσεις στο αποτέλεσμα των ετών 2015-2017 οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών και στην αναθεώρηση του ΑΕΠ».

Όπως διευκρινίζει η Στατιστική Αρχή αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, «κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ). Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 η υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχε θετική επίπτωση ύψους 51 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δεδουλευμένες αμοιβές που προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και του συστήματος ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, ήταν υψηλότερα από τις δεδουλευμένες δαπάνες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τα σημερινά στοιχεία θα τεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για τα δημοσιονομικά μεγέθη την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Δείτε τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 2014-2017
xxrios

ΣΧΟΛΙΑ (16)

@@

Όταν σε μια χώρα υπάρχει τόση πολύ σαπιλα στο δημόσιο, τότε υπάρχει και δημόσιο χρέος υψηλότατο !!! Όνειδος η ΑΔΕΔΥ χωριανοί οιοιοιιιιιιι ι !!!!!!!!!

Ουάου

ΤΕΛΕΙΑ, Μυρίζει ανάπτυξη.

Φίλιππος

Χρήματα και περιουσίες έχουν οι οφειλέτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για χρέη αναφορικά με εισφορές, δάνεια, φόρους, τέλη, πρόστιμα, λογαριασμούς, μισθούς, ημερομίσθια, οπότε η χώρα μπορεί να τα πάρει ώστε να διασωθεί η εθνική οικονομία και να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

ioannisdimitriou

Γιατί ο Τσίπρας και το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι συνεπείς και πετυχημένοι στό "έργο τους". Τό 2008 όταν ο καθυστερημένος γυιός του Αρχιπράκτορα Αντρέα , ο πράκτορας ΓΑΠ έγινε πρωθυπουργός το Χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ της Χώρας ήταν 112,8 % , μεσα σε λίγους μήνες κινδυνολογόντας και υπονοιμεύοντας την οικονομία της Ελλάδας ώς Πρωθυπουργός και αναθεωρώντας 4 φορές το χρέος κατάφερε με πλαστά στοιχεία να ανεβάσει το χρέος στο 128% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι "επιθυμητές" συνθήκες ώστε να μάς βάλει στο θανατηφόρο σπιράλ των μνημονίων με Χρέος στο 129,7% το 2009 ! Το 2015 μετά από μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού βγαίναμε απο τον εγκλωβισμό των μνημονίων κάτι όμως που δεν ήταν στα σχέδια τής Αμερικής,των Σόρος και των Γερμανών με αποτέλεσμα να φυτέψουν στην εξουσία τον Τσίπρα με τις πρακτοροσυνιστώσες του που υπόσχονταν να μάς σώσει και να μας βγάλει απο τα μνημόνια, το σημερινό Καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με στήριξη κι απο Ποτάμι και άλλους αργυρώνυτους απο τα άλλα κόμματα βουλευτές 4 χρόνια μετά αφού κατάφερε να υποθηκεύσει όλη τη Κρατική περιουσία ( κάτι που σημαίνει απώλεια της Εθνικής ανεξαρτησίας) για τα επόμενα 99 χρόνια μάς έβγαλε ? απο τα μνημόνια που αχρείαστα δημιούργησε και ο ΓΑΠ και ξαναδημιούργησε τεχνικά το 3ο (και 4ο μόνιμο μνημόνιο) το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σκόπιμα με αποτελεσμα το Χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ να βρίσκεται στο 176,1% ! Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ του Καθεστώτος δεν επιδέχεται καμμίας αμφισβήτησης αρκεί να τούς κρίνεις απο την θέση των συμφερόντων των Εργοδοτών τους πού αποσκοπούσαν στην αυξανόμενη Εξαθλίωση των Ελλήνων και τον Αφελληνισμο της Χώρας.

Θρασυβουλας Πασοκ

Εγω 88 ετων εφτασα Οπου ναναι σας αφηνω πεδια μου...Παω να βρω τον συντροφο Αντρεα Την ευχη μου να χετε

ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ 2015 ΠΟΥ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙ. (Πλεύση Ελευθερίας)

@

Άστο, 80 σελίδες μαθήματα για νταούλι είναι. Αρλουμπολογίες για αφελείς σαν εσένα

Candyman

τρολλάρεις; 2013: 178,9 2014: 175,6 2015: 178,5 2016: 176,1 Όσο και το 2015. Γιατί ακριβώς χαίρεσε ρε ζώο; Πάμε τώρα.. ΑΕΠ: 182 ΔΙΣ (και πέφτει συνεχώς). ΧΡΕΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: 200 ΔΙΣ ΧΡΕΗ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 300 ΔΙΣ ΣΥΝΟΛΟ: 500 ΔΙΣ ΑΕΠ.. ΠΑΜΕ ΞΑΝΑ 182 ΔΙΣ. Εχεις χρέος ΤΡΕΙΣ φορές το ΑΕΠ σου.. και χαίρεσε ρε ΗΛ@Θ@Ε για το οτι έχεις χρέος όσο το 2015; Α ρε ζώα νεοέλληνες!

μπαμπης

Αυτα τα χρεη δεν αθροιζονται να αφαιρουνται πρεπει.

bull

Το ΑΕΠ ανεβαίνει δεν πέφτει και το ποσοστό προς το χρέος πέφτει απλά δεν ξέρεις να διαβάζεις.

Ανδρέας

Η χώρα δεν χρειάζεται δανεικά από το εξωτερικό και μπορεί να εξοφλήσει το διεθνές χρέος της, εφόσον το κράτος εισπράξει τις οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ των επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών σε τράπεζες, ασφαλιστικούς φορείς, εφορίες, δημόσια ταμεία, οργανισμούς, δήμους κλπ, μέσω ρευστοποίησης κινητών-ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων της πραγματικής οικονομίας της αγοράς

john

Ολη την χωρα να πουλησεις τοσα λεφτα δεν θα βρεις.Βασικα δεν θα βρεις ουτε αγοραστες ακομα κι αν τα πουλας σε εξευτελιστικες τιμες.Ειναι τελειως διαφορετικο να υπαρχουν πχ 10χιλ σπιτια προς πωληση με το να υπαρχουν 100χιλ σπιτια προς πωληση. Οσο για τις οφειλες δις των επιχειρηματιων ? Εκει πχ η πιο μεγαλη οφειλη ειναι της πειραικης πατραικης που κραταει απο το '80.Αν δεις εστω ενα ευρω απο αυτα θα ειναι επιτυχία.

KX

Η χώρα δεν χρειάζεται δανεικά από το εξωτερικό γιατί θα τα εισπράξει από εσένα!

Μπραβο

στην κυβερνηση

Αλέξανδρος

0.60

ψιτ

τα ξεσκίσαμε τα μνημόνια... με ΕΝΑ ΝΟΜΟ και ΕΝΑ!!! ΑΡΘΡΟ ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης