Σπάνε μέχρι και τον «κουμπάρα» των συντάξεων των επόμενων γενιών για να φτιάξουν «μαξιλαράκι» για αγορές και παροχές

tsakalotos_main01

Ο ΕΦΚΑ ζήτά 395 εκατ. ευρώ από ΑΚΑΓΕ  - Κράτος «δεν πληρώνω» 3 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σε «ανορθόδοξο πόλεμο», με τακτικές αιφνιδιασμού και παραπλάνησης, καταφεύγει η κυβέρνηση, για να στηρίξει το αφήγημα των «γεμάτων ταμείων» και τις εξαγγελίες Τσίπρα για παροχές, έξοδο στις αγορές και μη περικοπή των συντάξεων. Καθώς η χώρα παραμένει αποκομμένη από τις αγορές και τα «κούφια» πλεονάσματα δεν αρκούν για παροχολογίες, η κυβέρνηση στρέφεται σε αναγκαστικό «εσωτερικό δανεισμό».

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr, ακόμα και ο ΕΦΚΑ -με τα πολυδιαφημισμένα «πλεονάσματα» τα οποία η κυβέρνηση διατυμπανίζει διεθνώς για να πείσει ότι επί των ημερών της δεν θα κοπούν ξανά οι συντάξεις- σπεύδει να ζητήσει 395 εκατ. ευρώ από τα χρήματα του ΑΚΑΓΕ (του «κουμπαρά ασφαλείας» δηλαδή της επόμενης γενιάς των συνταξιούχων) που όμως, κανονικά, απαγορεύεται να αγγίξει, παρά μόνον σε έσχατη ανάγκη κάλυψης ελλειμμάτων για τρέχουσες συντάξεις, για αναξιοπαθούντες συνταξιούχους και μόνον!

eggrafo-efka1Αφαιμάζουν… ό,τι σώζουν

Για να ωραιοποιήσει καταστάσεις, η κυβέρνηση στερεί δισεκατομμύρια ευρώ από την πραγματική οικονομία, σωρεύοντας χρέη στο δημόσιο που έπρεπε να είχαν εξοφληθεί χρόνια πριν.

Παρά τα "υπερ-πλεονάσματα", τα νέα δάνεια και τις «γραβάτες» για το τέλος των Μνημονίων, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκαλύπτουν πως μετά τον Απρίλιο του 2018 το «εσωτερικό χρέος» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξάνεται αντί να μειώνεται, από 2,978 δισ. ευρώ τον Μάιο σε 3,036 δισ. τον Αύγουστο. Και ενώ το Κράτος χρωστούσε 3 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τον Αύγουστο η κυβέρνηση ενέκρινε να πληρωθούν μόλις 922,6 εκατ. ευρώ. Και από αυτά, στους δικαιούχους έφθασαν τελικά μόλις 185,4 εκατ. ευρώ!

Τα 3 δισ. ληξιπρόθεσμα είναι μόνον η κορυφή του «παγόβουνου» όμως. Η «φάμπρικα πλεονασμάτων» της κυβέρνησης, προκειμένου να μιλά για «γεμάτα ταμεία» και «πλεονασματικό» ασφαλιστικό σύστημα, κοστίζει πολλαπλώς και πανάκριβα στην αγορά και στους πολίτες. Το Κράτος στερεί από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους «τα δικά τους λεφτά», δηλαδή επιστροφές χρημάτων που πλήρωσαν εν μέσω ύφεσης, για φόρους που δεν όφειλαν.

Βαρύτερο τίμημα πληρώνουν όμως οι συνταξιούχοι, τους οποίους η κυβέρνηση υποβάλλει σε κανονική «αφαίμαξη»: 2.675 ευρώ –κατά μέσο όρο- χρωστάει σε κάθε νέο συνταξιούχο (ή 300 ευρώ στον κάθε Έλληνα) που περιμένει μήνες ή χρόνια να για πάρει τα λεφτά του από το Κράτος!

Και αυτό διότι στα στοιχεία αυτά δεν καταγράφονται και όσα πρέπει να επιστρέψει το δημόσιο για παράνομες κρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις που συνεχίζονται, αλλά δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα! Ούτε καν όμως οι απαιτήσεις για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, που τον Αύγουστο υπολογίζονταν από το υπουργείο Εργασίας (σαν "εκτιμώμενη δαπάνη" επειδή δεν έχουν εκδοθεί) σε 242,5 εκατ. ευρώ, για περίπου 90.672 αιτήσεις κύριας σύνταξης. Δηλαδή τα χρέη 2.675 ευρώ για κάθε συνταξιούχο σε αναμονή, αναλογούσαν μόνον σε κύρια σύνταξη και όχι επικουρικές, εφάπαξ ή μερίσματα.

Πέφτουν οι μάσκες

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου επιβεβαιώνουν και τις αποκαλύψεις (προ μηνός) από το ΘΕΜΑ, για το "colpo grosso" με τους … έντεκα (11) συνολικά προϋπολογισμούς που έχει αλλάξει ως τώρα o ΕΦΚΑ, για το έτος 2018: όσο ο ΕΦΚΑ καθυστερούσε να εκδώσει νέες συντάξεις (με πρόσχημα την έλλειψη «ειδικού λογισμικού» των Ταμείων κ.λπ.) το υπουργείο Οικονομικών ερχόταν εκ των υστέρων να καλύψει το κόστος, καταβάλλοντας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό «έκτακτες επιχορηγήσεις» (ύψους 517 εκατ. ευρώ σε 3 δόσεις ως τώρα φέτος) «για την καταβολή εκκρεμών συντάξεων», που έπρεπε όμως να πληρώνει εξ αρχής (και από τα «πλεονάσματα») μόνος του ο ΕΦΚΑ!

Οι λόγοι που η κυβέρνηση «φουσκώνει» τα πλεονάσματα αλλά δεν πληρώνει τα χρέη της, είναι πολλοί:

1. Διατηρεί «ρευστά» ταμειακά διαθέσιμα για να υπόσχεται ο Πρωθυπουργός νέο «μποναμά» στα τέλη του 2018, ο οποίος είναι ότι …θα εξοφλήσει άλλα χρέη του Κράτους, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, για αναδρομικά που με αποφάσεις του ΣτΕ τα οφείλει από το 2015 σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς.
2. Τα "κραδαίνει" διαπραγματευτικά, για να πείσει ότι έτσι δεν θα κοπούν οι συντάξεις –προς ώρας τουλάχιστον.

3. «Φουσκώνει» το cash buffer ("μαξιλαράκι" ρευστότητας), για να παίρνουν θάρρος οι υποψήφιοι αγοραστές ελληνικών ομολόγων.

Οι αριθμοί εκθέτουν την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της: ενώ έλαβε συνολικά 7 δισ. ευρώ από τον ESM, στο πλαίσιο του δανείου του 3ου Μνημονίου, με τη δέσμευση να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους (προ του 2016), τα χρέη παραμένουν σήμερα σχεδόν στο ίδιο ύψος με το 2014! Δηλαδή, ανέρχονταν στα 3,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, έναντι 3,8 δισ. πριν από 4 χρόνια.

eggrafo-efka2


Ακύρωση μνημονιακών δεσμεύσεων

Σαν να μην έφτανε ότι από το 2016 η χρεωκοπημένη Ελλάδα είναι η πρώτη και η μόνη χώρα ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, με τόσο υψηλή φορολογία και τόσο μεγάλες περικοπές κρατικών δαπανών (ο συνδυασμός που "σκοτώνει"), η κυβέρνηση κήρυξε και πάλι εσωτερική «στάση πληρωμών», στραγγίζοντας την πραγματική οικονομία από «ρευστό» 3 δισ. ευρώ (πάνω από 1,5% του ΑΕΠ) που θα έδιναν «ανάσα», δουλειές και εισόδημα σε όλους.

Οι δανειστές είχαν προβλέψει πως θα το κάνει και έθεσαν όρο στο 3ο Μνημόνιο ότι το Κράτος θα πληρώνει στην ώρα του (με το νέο δάνειο και "πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων"). Η κυβέρνηση όμως, με την ανοχή των δανειστών, αθέτησε την δέσμευση να εξοφλήσει τα χρέη που συσσώρευσε το δημόσιο, ιδίως στη διετία 2015-2016.

Αρχικά, με βάση το 3ο Μνημόνιο, η αποπληρωμή τους θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του 2016. Στη συνέχεια, με τις επικαιροποιήσεις του Μνημονίου, η διορία μετατέθηκε για Ιούνιο του 2017 και κατόπιν για το τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου 2018. Ούτε όμως αυτή η δέσμευση υλοποιήθηκε. Και το προσχέδιο για το 2019 λέει πως «προτεραιότητα» είναι τα χρέη να μειωθούν ως το τέλος του 2018, αλλά όχι να μηδενιστούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (18)

50ρης σνταξιούχος

Κάψτε τα όλα. Μόνο τις συντάξεις εμάς των 50ρηδων παππούδων μην τολμήσετε να πειράξετε.

Πάνος

Χρειάστηκε το κουμπαρά η Φωτίου για να φτιάξει τα γεμιστά που μοιράζει κάθε μήνα σε γυφτους, αλλοδαπούς και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τους φοροφυγάδες δηλαδή και τους τεμπέληδες της χώρας.

Αντώνης

Τα λειτουργικά έξοδα του κράτους για συντάξεις, νοσοκομεία, σχολεία, επιδόματα ανεργίας, οικονομικά βοηθήματα αναξιοπαθούντων κλπ, χρειάζονται χρήματα από αύξηση των φόρων και εισφορών των επιχειρηματιών-επαγγελματιών.

Bill

Δουλεύω σε εταιρεία με καθαρισμούς στο Δημόσιο.εχουν 6 μήνες να πληρώσουν τον εργολάβο,αν διορίσουν τα κοπρόσκυλα τα πληρώνουν όμως!αν θες πλεόνασμα Τσίπρα κάνε το με υγιείς τρόπους και όχι με κομπινες

Παππους

Οι επόμενες γενιές δεν θα έχουν πρόβλημα γιατί η οικονομία θα βελτιωθεί. Να μη κοπούν οι συντάξεις μας και να δανειστεί το κράτος για να μας φέρει τις συντάξεις εκεί που ήταν πριν τα μνημόνια.

Jimmy

Συμφωνώ μαζί σου, ότι οι επόμενες γενιές δεν θα έχουν πρόβλημα αφού δεν θα παίρνουν καμία σύνταξη.

fil

τρεις διαφορετικές version «προϋπολογισμών»

Bill

Καλά, παλιότερα τα χρεωστούμενα του κράτους προς ιδιώτες, άγγιζαν τα 8 δις ευρώ...για ψαχτείτε. Επίσης, η απόφαση των δικαστηρίων για παράνομες περικοπές, είναι αν δεν κάνω λάθος απόφαση, επί εποχή Στουρνάρα, που του εξασφάλισε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ. Εντάξει, ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι, αλλά και οι άλλοι δεν είναι καλύτεροι, ούτε εθνοσωτήρες...τους φάγαμε στη μάπα για τα καλά...

Cris

Ο κακός Σαμαράς τα κατέβασε από 8 στα 2,5 και συνέχιζε να τα κατεβάζει. Επίσης με τον κακό Σαμαρά επέστρεψαν στις τράπεζες 20 δισ. Εσύ όμως που μας το παίζεις όχι ΣΥΡΙΖΑ(τελευταία ένα περίεργο πράγμα, όποιον και να ρωτήσεις δεν τον έχει ψηφίσει), ήθελες ζουρνάδες και χορούς, ήθελες τον Μπαρούφα για να μας παρακαλάνε να μας δανείσουν.

Ακομα τους υποστηριζετε;

Bill,απάντησε μου,τι έλλειμμα είχε η χώρα όταν την παρέλαβε ο Σαμαράς και τι ο Τσιπρας;Τι ύφεση παρέλαβε ο Σαμαράς και τι ο Τσιπρας;Τι έκανε ο ένας και τι ο άλλος;Για το φέσι του Τσιπρα το 2015 θα πεις κάτι;Για το ότι βάζουν το κόμμα πάνω από την χώρα;Δεν έχουν αφήσει θεσμό και ταμείο που να μην έχουν πειράξει.Για το υπερταμειο;Για τα πλεονάσματα;Για τις τράπεζες που επί Τσιπρα έχασαν το 97% της αξίας τους;Όσοι τους ψηφίσατε βάλατε την χώρα στον βάλτο με τα σ...α ...

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Η κυβέρνηση διαχειρίζεται όσο καλύτερα γίνεται τα οικονομικά της χώρας. Η ΝΔ ας κάνει εντιμη αντιπολίτευση και όχι λασπολογία. Σε λίγο θα υπόσχεται συντάξεις 5.000 ευρώ και από μια βίλα στον κάθε συνταξιούχο!

Μόνο ο Τζίμερος λέει την Αλήθεια!

Οι συντάξεις έπρεπε να είναι 400 ευρώ και τέλος. Και για παλιούς και για νέους και για όλους. Αλλα όποιος πει την αληθεια, δεν τον ψηφιζει κανείς! Ας μην έλεγε αυτά που λέει για τους γκει και την Εκκλησια ο Τζιμερος και εγω θα τον ψήφιζα

Τσιράκια της τραπεζοκρατιας η Αριστερά

Για να καταλάβετε για τι εγκαθετα τσιράκια μιλάμε ακούστε σε τι σημείο εφτσδαυπου αυτό ονομάζετε αλητεια. Για να στηρίξει ο Τσίπρας και η αριστερά τις τράπεζες και να ταισει τους αστούς πληρώνει λεφτά στο λεγόμενο υπερταμειο από ενοίκια που βαζει παρανομα σε κτίρια και περιουσία που ανήκει στο δημόσιο!!! Αντί να βρει τροπους να ενισχύσει τους φτωχούς βρίσκει τρόπους να ενισχύσει τράπεζες και πλουσιους.

Los Bomboneros

"Ανάπτυξη" (που ΔΕΝ έχουμε δει ΟΥΤΕ ΜΙΑ επένδυση από το 2015) με δέσμευση χρημάτων και από τους επόμενους...Φοβερό οικονομικό πλάνο...Μελετημένο, αποδοτικό, αξιοκρατικό, δίκαιο. Πώς αλλιώς θα δικαιολογηθούν οι άπειρες προσλήψεις που έχουν προκυρηχθεί...

Βασικές γνώσεις

Οι τράπεζες έχουν τα λεφτά των καταθετών, δηλαδή τον κόπο των εργαζομένων. Η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος εξασφαλίζει τη στοιχειώδη αξιοπιστία της οικονομίας. Γενικά, η προστασία των καταθετών σε όλην την Ευρώπη είναι έως τις 100.000, οπότε οι πολύ πλούσιοι δεν προστατεύονται. Χωρίς τράπεζες και (τουλάχιστον σχετικά) σταθερό νόμισμα, ουσιαστικά δεν υπάρχει οικονομία.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης