Πάνω από τα 3 δισ. ευρώ τα «φέσια» του δημοσίου σε ιδιώτες

Πάνω από τα 3 δισ. ευρώ τα «φέσια» του δημοσίου σε ιδιώτες

300 εκατομμύρια αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Αύγουστο

ypoik
Δεν έγινε πράξη τελικά η δέσμευση της κυβέρνηση ότι ως τον Αύγουστο που θα τέλειωναν τα Μνημόνια, το δημόσιο θα είχε μηδενίσει τα απλήρωτα ληξιπρόθεσμα χρέη του σε ιδιώτες. Αντί για «γραβάτα» μάλιστα, τον Αύγουστο το δημόσιο φόρεσε νέο «φέσι» στους ιδιώτες, ύψους 300 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη:

- Ξεπέρασαν και πάλι τα 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες. Τον Αύγουστο οι κρατικοί φορείς χρωστούσαν συνολικά 3,036 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,974 δισ. αφορούσαν ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων, ενώ εκκρεμούσε να δοθούν και άλλα 1,062 δισ. ευρώ για επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.


- Σε έναν μόλις μήνα, τον Αύγουστο, οι οφειλές του κράτους αυξήθηκαν κατά 11%. Τον Ιούλιο χρωστούσε 2,730 δισ. ευρώ (1,940 δισ. οι κρατικοί φορείς και άλλα 790 για εκκρεμείς επιστροφές φόρου). Δηλαδή αντί να αποπληρώσει τα χρέη του, δημιούργησε και νέα χρέη άλλα 306 εκατομμύρια ευρώ.


Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το θηρώδες υπερπλεόνασμα, το πρωτογενές πλεόνασα του ΕΦΚΑ, την κρατική επιδότηση στον ΕΦΚΑ και το νέο δάνειο για πληρωμές ληξιπροθέσμων χρεών του δημοσίου που πήρε η κυβέρνηση, τα χρέη των ασφαλιστικών Ταμείων (για συντάξεις κλπ) αυξήθηκαν αντί να μειωθούν σε 876 εκατ. ευρώ, έναντι 861 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης