Αναδρομικά συντάξεων για κατάργηση δώρων και περικοπές - Πώς θα τα διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι

4488023

Μπορούν να διεκδικήσουν έως 30.000 ευρώ από αντισυνταγματικές παρακρατήσεις  300.000 συνταξιούχοι - Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί ως το τέλος του 2018

Νέα πακέτα ομαδικών αγωγών συνταξιούχων που διεκδικούν επιστροφή των μνημονιακών περικοπών οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές άρχισαν αυτόν το μήνα να εκδικάζονται στα διοικητικά δικαστήρια.

Όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν προσφύγει έχουν περιθώριο τριών μηνών να προσφύγουν δικαστικά διεκδικώντας επιστροφή αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές δώρων και συντάξεων του 2012. Διαφορετικά δε θα χάσουν το δικαίωμα της διεκδίκησης αλλά θα τους επιστραφούν λιγότερα αναδρομικά .

Η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων του συνταξιούχου του ΙΚΑ και του επιδίκασε το ποσό των 11.185 ευρώ «ανοίγει» τρεις νέους δρόμους σε σχέση με την απόφαση - βόμβα της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2015.

Α) Οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή παρακρατήσεων 5 ετών αντί για 2 που προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ.

Β) Μπορούν επιπλέον να διεκδικήσουν την επιστροφή ποσών όχι μόνο από τις παράνομες παρακρατήσεις αλλά και από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.

Γ) Μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή αναδρομικών από το 2013 αντί από το 11/6/2015 και μετά που προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ. Βεβαίως η απόφαση είναι πρωτόδικη και τα Tαμεία εξαντλούν τα ένδικα μέσα υποβάλλοντας εφέσεις κατά των πρωτόδικων αποφάσεων .

Νομικοί κύκλοι ωστόσο εκτιμούν ότι θα κερδηθεί και τελεσιδίκως καθώς «πατά » πάνω στην απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε συνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές έως και το 2011 αλλά αντισυνταγματικές και αντιβαίνουσες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις περικοπές του 2012.

Σύμφωνα τον εργατολόγο κ. Κώστα Τσουκαλά « δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη έχουν οι συνταξιούχοι και μετά το 2018 προκειμένου να διεκδικήσουν την επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών έως τις 31/12/ 2018. Είναι εμφανές ωστόσο ότι όσο απομακρύνονται από την 5ετία 2013- 2018 , τόσο λιγότερα χρήματα μπορούν να διεκδικήσουν. Δηλαδή κάποιος που θα κάνει προσφυγή το 2020 θα πάρει χρήματα για τα έτη 2015-2018 , αν κάνει το 2021 θα πάρει χρήματα για το 2016-2018. Εκτιμώ ότι δεν έχει πρακτικό όφελος η αίτηση στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ για να μπλοκαριστεί τυχόν παραγραφή των διεκδικήσεών τους για το 2016 ή και το β’ εξάμηνο του 2015 γιατί έχει αμφίβολα αποτελέσματα.»

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διεκδικήσουν ποσά που φτάνουν ως και τα 30.000 υρώ από μειώσεις των νόμων 4051 κι 4093 του 2012 στις επικουρικές και στις κύριες συντάξεις τους, και από επιστροφή «Δώρων».

Οι συγκεκριμένες περικοπές καθώς και η κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων θεωρούνται τα πιο σκληρά μέτρα στο πεδίο του ασφαλιστικού από την αρχή των μνημονίων γιατί αφενός οδήγησαν σε βαριές απώλειες εισοδήματος και αφετέρου «άγγιξαν» εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους

Το θέμα όμως έχει και μια άλλη πλευρά η οποία θα γίνει ορατή από 1/1/2019 ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει την περικοπή των συντάξεων έως 18%. Οι λεγόμενες προσωπικές διαφορές που έχουν προκύψει από τον επαναυπολογισμό ενσωματώνουν τις παράνομες παρακρατήσεις του 2012.

Δηλαδή το εκκαθαριστικό της σύνταξης από 1/1/2019 , δε θα αναφέρει τις μνημονιακές περικοπές όπως γίνεται σήμερα αλλά το νέο ποσό που έχει προκύψει από τον επαναυπολογισμό , σημειώνοντας ξεχωριστά την προσωπική διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι οι παρακρατήσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές «μηδενίζονται» δια παντός.

Ας δούμε όμως τα γεγονότα με την χρονική τους σειρά. Οι περικοπές του 2012 που υπολογίστηκαν επί του συνόλου της σύνταξης κύριας και επικουρικής και προέβλεπαν:

-μείωση 5% για ποσά 1.000,01-1.500 ευρώ

-μείωση 10% για ποσά 1.500,01-2.000 ευρώ

-μείωση 15% για ποσά άνω των 2000,1 ευρώ

Όταν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4093/2012 από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2015 , δικαιώθηκαν περίπου 2000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας την επιστροφή των χρημάτων τους. Το παράνομο «κούρεμα» ωστόσο δεν αφορούσε μόνο 2000 αλλά τουλάχιστον 300.000 συνταξιούχους .

Όμως η απόφαση διευκρίνιζε ότι δεν δικαιούνται αναδρομικά όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των πρώην εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, πλην αυτών που προσέφυγαν στα δικαστήρια. Οι ειδικοί είχαν υπολογίσει ότι η κατάργηση των παράνομων μειώσεων και η επιστροφή των αναδρομικών θα επιβάρυνε το ασφαλιστικό σύστημα με 1,5 δισ. ετησίως.

Οι δανειστές θορυβημένοι από τη νέα δημοσιονομική βόμβα που απειλούσε τα θεμέλια του ασφαλιστικού , ζήτησαν από την κυβέρνηση να βρει λύση η οποία θα ελάμβανε υπόψη τη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αλλά δε θα διατάραζε την ευάλωτη δημοσιονομική ισορροπία, καθώς θα απαιτείτο η λήψη νέων μέτρων στο ασφαλιστικό. Η λύση βρέθηκε μέσω του νόμου Κατρούγκαλου.

Με το «εφεύρημα» του επαναυπολογισμού των συντάξεων , θα προέκυπτε η λεγόμενη προσωπική διαφορά η οποία θα ενσωμάτωνε τις περικοπές. Με άλλα λόγια με την προσωπική διαφορά θα συμψηφίζονταν τα οφειλόμενα ποσά από τις περικοπές του 2012 τουλάχιστον μέχρι την 1/1/ 2019.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν έκανε λόγο για μειώσεις αλλά ανέφερε ότι από την 1.1.2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επναυυπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Δηλαδή , οι παράνομες μνημονιακές παρακρατήσεις σταματούν να ισχύουν από το 2019 και όποιος συνταξιούχος προσφύγει στα δικαστήρια θα πρέπει να κινηθεί κατά του νόμου Κατρουγκαλου , ο οποίος σύμφωνα με τις διαρροές έχει κριθεί συνταγματικός από το ΣτΕ.

ΣΧΟΛΙΑ (24)

νταμπαρακη τασια

να κοψουν απο τους δημοσιους υπαλληλους αυτοι περνουν μεγαλες συνταξεις στο ιδιωτικο τομεα δουλευαμε 25 μερες και μας κολουσανε 22 ενσημα .στις βιοτεχνιες . ερχοτανε να κανει ελεγχο τουδινε ο βιοτεχνης το λαδωμα κρυφα και εφευγε .και τωρα ψαχνουμε να συμπληρωσουμε για να παρουμε μια μικρη συνταξη ευχαριστω

Βανδωρου Ιωάννα

Δουλεψα μια ζωή ολοκληρη ,συνταξιοδοτήθηκα με 11500 ημερομίσθια καί με28η ασφαλιστική κλάση καί ηρθαν Παπανδρέου ,Σαμαρας -Βενιζέλος καί τέλος Τσίπρας-Καμένος για να μου φάνε τόν κόπο μιας ζωής,πρέπει να ξεσηκωθουμε ολοι οι συνταξιούχοι να; γίνουμε ποτάμι καί να τους πνίξουμε τους προδότες ,οταν δούλευα εγω καί αφηνα τα παιδιά μου πού ησαν ολοι αυτοί .Τις δικές τους συντάξεις πού παίρνουν αυτα τα χρήματα πού επαιρνα εγώ με 40 χρόνια με 2 τετραετίες δέν τις μείωσαν είναι κλέφτες, προδότες ,ανθέλληνες να πάνε ολοι στό διάβολο καί τώρα προσπαθουν ποιός θα παρει τους ψήφους των συνταξιούχων .ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΣ

ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΝΑ ΟΡΓΙΑΖΕΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ.ΡΟS ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ.

Kravv-Μετανάστης Βουλγαρια

Ήρθε πάλι ο καιρός ο γέρος κι η γριά να πάρει αναδρομικα,ο νέος - νέα καφετέρια κτλ.Α ρε αυτό περιμένατε τεμπέληδες,τώρα είναι που δεν πάτε για δουλειά...

Καλά

Το πρόβλημα είναι το εξής: Ακόμα και να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις, εαν δεν υπάρχει ε δεν φτάνουμε πουθενά. Ανάπτυξη παιδιά... άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

Ιωάννης

Αφήστε τους συνταξιούχους στη δυστυχία τους να πεθάνουν ήσυχοι και μην τους ανοίγετε τα μάτια, εξάλλου είναι ακίνδυνοι, δεν απεργούν, δεν προκαλούν προβλήματα σε κράτος και κοινωνία και περιμένουν καρτερικά το τέλος τους εξαθλιωμένοι, ενώ οι πολιτικές παρατάξεις ενδιαφέρονται μόνο για την αύξηση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με μείωση των φόρων και εισφορών της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης με ανοχή των αφορολόγητων εισπράξεων, των ανασφάλιστων εργαζομένων, των μαύρων καταθέσεων, του παράνομου πλουτισμού, των απλήρωτων οφειλών δανείων, εισφορών, φόρων, τελών, προστίμων, λογαριασμών, μισθών.

Kravv-Μετανάστης Βουλγαρια

Ε όχι να κλείσουν τα μάτια,τι θα κάνει ο γιοκας,δε θα πάει καφετέρια...και η καημένη η κόρη,πως θα πάει στο Golden mall για να πάρει τα καλλυντικά για την έξοδο με τον γκομενο.

Πόπη

Πρωταπριλιάαααααα !!!!!!!...........

Μαρινος

Δεν δικαιωθηκε ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ κανεις.Επειδη ο-η προεδρος ενος μονομελους πρωτοδικειου επιδικασε αποζημιωση,νομιζετε οτι τελειωσε η υποθεση? Αν επιδικακαστουν στον ανωτατο βαθμο να επιστραφουν τα κομμενα δωρα και οι λοιπες μειωσεις για ολους,χρεοκοπησαμε την ιδια στιγμη. Κατοπιν, σε'' κατοχικες '' δραχμες μπορουν ολοι να περασουν να πληρωθουν και καλη ψυχη...

Κωστας

Ολα καλα αλλα πειτε τι θα γινει με συναξιουχους 1. Αγαμες θυγατερες 2. Συνυαξιουχους των 50 ετων 3. Συνταξιουχουν που επαιρναν και ακομα παιρνουν συνταξεις μεγαλυτερες των εισφορων τους 4. Τα εφαπαξ που ειναι μεγαλυτερα απο τις κρατησεις ( και τα εφαπαξ ειναι λογιστικες κρατησεις και οχι πραγματικα ποσα) 5. Συνταξιουχους του ΟΓΑ που δεν πληρωναν τιποτα και τελευταια χρονια πληρωνουν 1000/χρονο δηλαδη 80 ευρω/μηνα. Πως γινεται με 80 ευρω να παρεις συντηαξη 4.5 φορες πανω δηλαδη 350 ευρω? Δηλαδη καποιος με 800 ευρω τον μηνα εισφορες πρεπει να παρει 3500 ευρω?

σε σοβαρα κρατη η συνταξη ειναι μια απλη διαιρεση

η δικαιωση ηρθε δυστηχως για ορισμενες κατηγοριες , για τους ιδιωτικους υπαλληλους που βγηκαν σε συνταξη τους φερονται σαν σκυλια, που ειναι αυτοι που 40 χρονια τους σκιζαν στις κρατησεις, ικα συκα επικουρικα , και ολα αυτα σε 40ετια οχι 25ετια λχ δημοσιο, στο ελλαντα οσο πιο γρηγορα βγαινεις σε συνταξη δικαιωνεσαι και πιο πολυ και φυσικα μοοοονο οταν ανηκεις στο δημοσιο, αμα ανηκεις στον ιδιωτικο τομεα , μαυρα και αραχνα θα παρεις κοινως τον μπου... βλεπε δικαστηρια, και μετα λενε οι κοπροι γιατι οι μοφωμενοι νεοι μας φευγουν εξω

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης