LIVE

Κορωνοϊός

Δείτε τα τεκμήρια ιδιοκατοίκησης ανάλογα με το εμβαδόν της κατοικίας

realestate1

Ένα από τα πιο βασικά τεκμήρια είναι εκείνο της ιδιοκατοίκησης, που προκύπτει από το εμβαδόν και την αξία του ακινήτου στο οποίο διαμένει ο φορολογούμενος.

Τα τεκμήρια διαβίωσης «πιάνουν» κάθε χρόνο πολλούς φορολογούμενους οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, περισσότερο από όσο αντιστοιχεί στο εισόδημα που δηλώνουν.

Ένα από τα πιο βασικά τεκμήρια είναι εκείνο της ιδιοκατοίκησης, που προκύπτει από το εμβαδόν και την αξία του ακινήτου στο οποίο διαμένει ο φορολογούμενος. Και τούτο είτε πρόκειται για ιδιόκτητη, μισθωμένη, παραχωρηθείσα, κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία.

Το τεκμήριο διαβίωσης ή η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» για κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:

- μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.

- από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.

- από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.

- από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.

- από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, ισχύει «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.

Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%. Επίσης για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.

Τα ποσά που προκύπτουν από το τεκμήριο της ιδιοκατοίκησης αθροίζονται με εκείνα για τα υπόλοιπα τεκμήρια (αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) και προκύπτει το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα. Εάν το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει εκείνο που έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο, τότε ο φόρος υπολογίζεται με το τεκμαρτό.

Δείτε αναλυτικούς πίνακες ΕΔΩ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (28)

@19:55, ΛΟΥΛΗΣ

ΑΠΟ ΕΥΦΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΣ, ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ - ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ !!!!

@ΛΟΥΛΗΣ

ΕΧΩ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΕ ΜΕΤΡΗΤΑ Κ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΩ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ , ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Κ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ??? ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ ΜΩΡΕ ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙΣ Κ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ???

Λούλης

Έχεις μπερδέψει το κεφάλαιο με το χαρτοφυλάκιο. Πες μας τώρα και ποιον παριστάνεις εσύ, όχι ότι με ενδιαφέρει κιόλας.

Ιωάννης

Να αυξηθεί το ΕΝΦΙΑ με αντίστοιχη ΜΕΙΩΣΗ της φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια. Για δεδομένα έσοδα του κράτους από ΕΝΦΙΑ+φόρο ενοικίων να αυξηθεί το ΕΝΦΙΑ (και για τα κλειστά ακίνητα) και να μειωθεί η φορολόγηση των ενοικίων. Ενδεχομένως να υπάρχει φόρος μόνο για την κατοχή ακινήτου και οικοπέδου και μηδενισμός της φορολόγησης ενοικίου. Αυτό που τώρα συμβαίνει (από προσωπικές εμπειρίες) είναι χιλιάδες διαμερίσματα που εμφανίζονται κλειστά αλλά όμως εισπράττονται ενοίκια ή δηλώνονται μικρότερα ποσά. Δεύτερον, εκατοντάδες διαμερίσματα εγκαταλελειμμένα που βλάπτουν την πολυκατοικία στην οποία βρίσκονται. Όποιες πολυκατοικίες έχουν πολλά κενά διαμερίσματα, είναι προβληματικές, είναι στα αζήτητα θα πρέπει να ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΝΤΑΙ. Με την κατεδάφιση και την φύτευση δένδρων στο σημείο ή την χρήση ως ισόγειο πάρκιν βελτιώνεται η ποιότητα ζωής στη γειτονιά, αυξάνει η αξία και η τιμή των τριγύρω πολυκατοικιών (και γενικότερα της χώρας), μειώνεται το φαινόμενο της θερμικής νησίδας και πολλά άλλα. Ή αξιοποιείς το ακίνητο ή το παραχωρείς στο κράτος. Τα ακίνητα είναι για να χρησιμοποιούνται και ΟΧΙ για να μένουν κλειστά και να ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ το περιβάλλον.

@

Τί λες ρε άνθρωπε; Το ακίνητο είναι κεφάλαιο, ενώ το ενοίκιο κέρδος. Που αλλού στον κόσμο προκρίνεται η φορολόγηση κεφαλαίου από την φορολόγηση του κέρδους; Φορολογία κεφαλαίου είναι δημευση. Μήπως να κάνουμε ευθανασία και στους συνταξιούχους και τους άνεργους επειδή δεν είναι παραγωγικοί και ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ περισσότερο το περιβάλλον από ένα κενό διαμέρισμα;

Αναντίρρητα προς το λογικό της πρότασης

Αυτή η σκέψη επιβάλει ενημέρωση και σταθερό σύστημα για τα επόμενα 15 έτη και όχι πολυνομία ώστε να γνωρίζουν από πρίν τα οφέλη οι κάτοικοι και να εφαρμοστούν σωστά με έλεγχο όλων των παραμέτρων και όχι κατά τό δοκούν από εκάστοτε κυβέρνηση και δήμους, με κρατικά κεφάλαια ως υποδομές, ελευθερία επιλογής και όχι επιβολής σε μία ευρύτερη περιοχή με ιδιαίτερα κριτήρια υποβάθμισης και εγκληματικότητας, σωστή διαχείριση και συντήρηση των χώρων και αντίθετα με όσα είπατε μείωση φόρων και ανάπτυξη οικονομίας τοπικής και εθνικής με μακροχρόνιες συνέπειες όσο και συνέπεια όλων των εμπλεκόμενων ως πρός το αποτέλεσμα και την πραγμάτωση. Η φύτευση δένδρων γίνεται και στις υπάρχουσες συνθήκες, δεν είναι όμως στην βούληση των Δήμων και στην θέληση πολλών κατοίκων ώς προς την περιποίηση τους, αναλογικά και με την διαχείριση τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, αλλά ακόμη και των απορριμμάτων που είναι αλληλένδετα με τον κοινωνικό μας βίο όσο και η βαρύτητα που αποδίδεται σε ένα κενό χώρο αλλά πόσο μάλλον σε ένα ακαλαίσθητο και βρώμικο ως προέκταση της ηθικής και ιδεολογίας μας. Είναι μια ευρύτερη σχέση ατόμου, οίκο-γένιας, κοινωνίας ως αποδοχή και διόρθωση πρώτα του εγώ πρός τό εμείς. Για να μην είναι ουτοπικές οι ιδέες αυτές επιβάλλονται συνθήκες ιδιαίτερα ελκυστικές που αυτή την στιγμή δεν ισχύουν από καμία άποψη αν δεν λυθούν πρωτίστως δεκάδες άλλες προτεραιότητες κι ιδιαιτερότητες που ισχύουν σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και όχι συλλήβδην όπως μας αντιμετωπίζουν οι επαΐοντες στα ανώτερα κλιμάκια, στους οποίους η έπαρση αντικαθιστά το φιλότιμο, υποκειμενικά κι ιδιοτελώς κινούμενοι στην οικονομία ως προς το ηθικό της τμήμα, πόσο μάλλον στην καλαισθησία και στην διαμόρφωση μέσα από την εγκατάλειψη και την περιφρόνηση των πολιτών και των οικογενειών με όλες τις συνέπειες που βλέπουμε σήμερα πχ Δημογραφικό, από ανοικοκύρευτες αρχές ανεύθυνων, ως σχέση ηθικής αρετής και φρόνησης τόσο στο λόγο όσο και στην πράξη «ουδέν φρόνιμον άνευ της ηθικής».. Μην προσβλέπεις στο ατομικό όφελος έαν σε ενδιαφέρει το συλλογικό, ώς ισχυρίζεσαι κι υπό ποιες βάσεις ορμώμενος μέσω του παρορμητισμού ή αυθορμητισμού σου.

Κάντε το ίδιο

Από τα 28 διαμερίσματα της πολυκατοικίας μας μόνο τα 9 έχουν σύνδεση με ΔΕΗ. Θέρμανση καλύπτουμε με το ΦΑ, μαγείρεμα με φιάλες υγραερίου. Παίρνουμε ηλεκτρική ενέργεια από τα διαμερίσματα που είναι συνδεμένα με ΔΕΗ. Όσοι καταργήσαμε τη ΔΕΗ δεν πληρώνουμε δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο, ΕΡΤ, ο ιδιοκτήτης δεν πληρώνει φόρο ενοικίου, δεν εμφανίζεται κατοίκηση των σπιτιών για το τεκμαρτό εισόδημα, παίρνουμε επιδόματα κλπ, όλα καλά! Τα διαμερίσματα που είναι συνδεδεμένα με ΔΕΗ είναι γκαρσονιέρες, για να πληρώνουν λίγο δημοτικό φόρο, τέλη κλπ. 130τμ ρετιρέ εμφανίζεται κλειστό στην εφορία! χαχαχα !!! Με λάμπες LED 4 Watts, αγορά 2,5 ευρώ, καλύπτουμε φωτισμό. Ψυγείο τεράστιο, ενεργειακή κλάση Α++, με ηλεκτρική ισχύ κατανάλωσης 90 Watts μόνο.

Λούλης

Δηλαδή, μένεις σε μια πολυκατοικία η οποία απαρτίζεται από ενοίκους χαμηλών κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων. Ε, σιγά το κατόρθωμα.

@

Καλά. όταν κατέβει το αφορολόγητο κάτω από τις 6000 ευρώ, θα πέσει πολύ γέλιο, γιατί ΟΛΟΙ θα βγαίνουν χρεωστικοί λόγω τεκμηρίων, είτε ιδιοκτήτες είτε ενοικιαστές, εκτός κι αν ζουν σε 10 τμ κελί.

Λούλης

Ε ναι. Διότι ένας που κερδίζει 30 χιλ και του παίρνουν τα 20 χιλ έχει κουραστεί να πληρώνει φόρους για όλους τους άλλους. Καιρός λοιπόν να αρχίσουν ΟΛΟΙ να πληρώνουν φόρους. Αλλιώς να σταματήσει να παράγει για 30 χιλ και να βγάζει μόνο 10 χιλιάδες και να μην πληρώνει φόρους.

Los Bomboneros

ΕΝΦΙΑ, ενεργειακά πιστοποιητικά, τεκμήριο ιδιοκατοίκησης...Ένα σπίτι έχτισες στη ζωή σου μέσω χιλίων βασάνων και έχεις το κράτος νταβατζή πάνω από το κεφάλι σου, είτε αν το νοικιάσεις, είτε όχι. Πλήρωσες μία το φόρο, πλήρωσες δύο, πλήρωσες τη μεταβίβαση, πλήρωσες την τακτοποίηση αυθαιρέτων, το τέλος της ΔΕΗ κτλ κτλ κι όμως..! Αν αθροίσεις όλα αυτά τα λεφτά, βιλλάρα με πισίνα θα είχες στη ζωή σου και αντ'αυτού ούτε δυάρι δεν καταφέρνεις να πάρεις.

Λούλης

Αφού είναι έτσι, τότε γιατί δεν μένεις στο ενοίκιο; Να μην έχεις και όλα αυτά τα "δυσβάσταχτα" προβλήματα της ιδιοκατοίκησης βρε παιδί μου. Έχω κάτι γνωστούς που μένουν μια ζωή στο ενοίκιο και είναι μέσα στην τρελή χαρά οι άνθρωποι, άσχετα κι αν έχουν πληρώσει 5 φορές την αξία του ακινήτου στο οποίο μένουν. Θα μπορέσεις να μου το εξηγήσεις;

Σιγά το νεο.....

Δεν υπάρχει κάτι νεο στο άρθρο αυτό,με λίγα λόγια σε δουλειά να βρισκόμαστε..... Κάντε κάτι κύριε αρθρογράφε,γιατι εξ'αιτίας χαμηλής ποιότητας άρθρου ,δεν βλέπω το λόγο να διαβάζω Πρώτο Θέμα στο μέλλον.

τουρκοκρατία

επί τουρκοκρατίας όποιος έμενε σε διώροφο πλήρωνε μεγαλύτερο κεφαλικό φόρο. Τίποτα δεν άλλαξε καπετάν Θόδωρε

νάτο το

βούτυρο στο ψωμάκι των ΔΥ!

φραντζης Νικος

καθε σπιτι που πηρε καποιος το πηρε μια φορα στην ζωη του και δεν ανανεωνετε καθε χρονο για να λαμβανετε υποψιν καθε χρονο ως τεκμηριο αυτα ειναι προτασεις και αποφασεις των βολεμενων για να δικαιολογουν τον υψηλοτατυο μισθο τους και να διμιουργουν συνθυκες τετοιες που θα τους επιτρεπει να τον απολαμβανουν καθε χρονο

..

Θάνατος στους δυνάστες του λαού !!!

ΠΜ

Επιπλέον υπάρχουν και συνάνθρωποι μας που έχουν κόψει την θέρμανση και το ρεύμα και επιβιώνουν με θερμαστρες γκαζιού, κερακια και ηλιακά φαναρακια. Επιπλέον υπάρχουν και οι συγκάτοικοι, τρεις γενιές κάτω από την ίδια στέγη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης