“Κατά 90% θα χρεοκοπήσετε, αλλά είστε και τυχεροί!”

“Κατά 90% θα χρεοκοπήσετε, αλλά είστε και τυχεροί!”

Γράφουν ότι δεν θα αντέξουμε, γιατί μας έχουν κάνει οι αγορές …οικονομικό σουβλάκι, αλλά οι επόμενοι που θα μπουν στο μηχανισμό θα δανειστούν ακριβότερα από εμάς

“Κατά 90% θα χρεοκοπήσετε, αλλά είστε και τυχεροί!”
Η Ελλάδα είναι 90% πιθανό να χρεοκοπήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα είναι και τυχερή σε σχέση με άλλες χώρες που ενδέχεται να μπουν στο μέλλον στον μηχανισμό στήριξης θα δανειστούν πολύ ακριβότερα!

Η άποψη εκφράζεται σε δημοσίευμα της γνωστής βρετανικής εφημερίδα Financial Times, η οποία προδικάζει την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας μέσα στην επόμενη 3ετία.
Οι FT θεωρούν ότι η χώρα μας δεν θα αντέξει και θα χρεοκοπήσει, αφού οι αγορές ομολόγων «καρφώνουν» την Ελλάδα, σαν ένα οικονομικό… σουβλάκι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αλλά η εφημερίδα φιλοξενεί και ρεπορτάζ διάσημου αρθρογράφου της σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας είναι «τυχερή που μπήκε νωρίς στο μάτι του κυκλώνα και δανείστηκε με 5%, καθώς είναι μάλλον απίθανο να εξασφαλίσουν και άλλες χώρες παρόμοια ελκυστικά επιτόκια». 

Κλείσιμο

Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα τονίζεται ότι όποια ευρωπαϊκή χώρα αναγκασθεί στο μέλλον να καταφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα βρεθεί αντιμέτωπη με «σχεδόν απαγορευτικά επιτόκια». Κι αυτό γιατί «το Ταμείο που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη των περιφερειακών οικονομιών της θα συγκεντρώνει κεφάλαια από τις αγορές με επιτόκιο 4% στην καλύτερη περίπτωση. Τα χρήματα στη συνέχεια θα διοχετεύονται στις χώρες που τα έχουν ανάγκη με επιπλέον χρεώσεις και πέναλτι που θα φτάνουν το 3,5%.

 Ως εκ τούτου, το πιθανότερο επιτόκιο δανεισμού για όποιο ευρωπαϊκό κράτος αποκλειστεί από τις αγορές ομολόγων θα είναι περίπου 7,5% με 8,5%»!!!

Η Ιρλανδία

Ποιοι θα μπορούσαν, τώρα, να είναι οι …άτυχοι;
Η χώρα που φαίνεται πως αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ όλων των αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης την τρέχουσα περίοδο και με δεδομένο πως οι κινήσεις της κυβέρνησής της για αντιστροφή του κλίματος προσκρούουν στο ... γνωστό παιχνίδι των διεθνών επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης, που τις τελευταίες ώρες (η Moody’s) υποβάθμισαν όχι κατά μία αλλά κατά 3 κλίμακες την πιστοληπτική αξιολόγηση του χρέους του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας, της Anglo Irish Bank.

Tα σενάρια για την ... μοίρα της Ιρλανδίας πληθαίνουν μέρα με τη μέρα με το τελευταίο να φιλοξενείται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν φέρονται να έχουν ήδη εξετάσει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών μελών της Ευρωζώνης για την περίπτωση της Ιρλανδίας. Στόχος φυσικά το να βοηθηθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της χωρίς να παρουσιαστεί κίνδυνος στάσης πληρωμών.

Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας ήδη αρκετές χώρες της Ευρωζώνης έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να συνεισφέρουν στη στήριξη της Ιρλανδίας, όμως στο ίδιο ρεπορτάζ η εφημερίδα τονίζει πως – προσώρας – οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να μην προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης