«Χαστούκι» της Κομισιόν στην ιταλική κυβέρνηση: Απορρίπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού

«Χαστούκι» της Κομισιόν στην ιταλική κυβέρνηση: Απορρίπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος - Επιστολή «κόλαφος» από Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί - «Σημαντική η απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο» αναφέρουν Νέος γύρος ισχυρών απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

komision_aporripsi_arthro
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης και σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.

Επιστολή «κόλαφος» από Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ», γράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αναφέρεται επιστολή που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», αναφέρεται στην επιστολή.

Ζητείται, επίσης, από τις ιταλικές αρχές, «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η οποία και δημοσιοποίησε την επιστολή, «πρόκειται για σαφή έκκληση να αλλάξει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που είναι και η τελευταία χρήσιμη ημερομηνία για την κατάθεση της τελικής μορφής του στις Βρυξέλλες».

Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά, κυρίως, την σχέση ελλείμματος- Αεπ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές 

Νωρίτερα σήμερα είχε σημειωθεί νέος γύρος ισχυρών απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους ιταλικούς κραδασμούς να αντηχούν σε βορρά και νότο.

Ο MIB στο Μιλάνο βούτηξε κατά 1,3% με το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων να απειλείται πλέον ανοιχτά, ενώ βαριές ήταν οι απώλειες σε Φρανκφούρτη (-1%) και Λονδίνο (-1,35%), με απώλειες σε τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες. «Βαρίδια» και οι τεχνολογίες, ο Stoxx Technologies βούτηξε κατά 2,15%.

Κλείσιμο
Η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών ωθείται στα άκρα, καθώς οι Ιταλοί επιμένουν στο υπερ-φιλόδοξο σχέδιο προϋπολογισμού με τριετές πλάνο για έλλειμμα 2,4%, την ώρα που ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην υποτιμά την... οργή των αγορών.

Υπόδειξη στην οποία οι Ιταλοί (μέσω του Ντι Μάιο) απάντησαν πως προτιμούν το λαό από τα... spreads.

Μιλώντας για spreads, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτοξεύθηκε σήμερα κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσεις στο 3,43%, από 3,33% χθες, ενώ το ελληνικό ομόλογο ξεπέρασε το 4,5%, παραμένοντας κολλημένο σε επίπεδα απαγορευτικά φυσικά για οποιαδήποτε συζήτηση περί εξόδου στις αγορές.

Σημειώνεται ότι και η ελληνική αγορά βρέθηκε για άλλη μια φορά στο «καναβάτσο», με βίαιο ξεπούλημα στις τράπεζες και -2,57% του Γενικού Δείκτη στις 658,97 μονάδες.

Άνοδος των αποδόσεων σημειώθηκε και σε όλα τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με το πορτογαλικό να φλερτάρει πλέον με το 2%.

Την ίδια ώρα το ευρώ διολισθαίνει στο 1,1512 έναντι του παντοδύναμου δολαρίου (που συνεχίζει να σκαρφαλώνει στην εποχή του Τραμπ και της αυστηρής Fed), έχοντας ενδοσυνεδριακά χάσει ακόμη και το ψυχολογικό φράγμα του 1,15, υποχωρώντας μέχρι και στο 1,1484 EUR/USD.

Η εικόνα στην Ευρώπη δεν είναι και η καλύτερη, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δέχονται πλήγμα αξιοπιστίας καθώς η Danske Bank της Δανίας ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η μετοχή βούτηξε 6,2%, καθώς η Credit Suisse υποβάθμισε τη μετοχή της σε «neutral» από «outperform».

Η εικόνα στα ταμπλό

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,86% χαμηλότερα, στις 376,41 μονάδες.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διολίσθησε κατά 1,30% κι έκλεισε στις 20.345,96 μονάδες, με τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών να δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 1,08% στις 12.111,90 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες 1,35% στις 7.318,54 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,95% χαμηλότερα, στις 5.359,36 μονάδες.

Πτώση 3,07% σημείωσε η Intesa Sanpaolo, η Banco Bpm υποχώρησε κατά 2,01%, η Unicredit έκλεισε στο -1,46%, ενώ η UBI Banca κατέγραψε απώλειες 0,93%.

Περισσότερες πληροφορίες στο Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης