Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Διπλό σενάριο για τις συντάξεις

tsakalwtos_vouli_arthro

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ για το 2019 εφόσον γίνει η περικοπή και 3,56% στην περίπτωση που δεν περικοπούν οι συντάξεις  - Δείτε ολόκληρο το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019

Προσχέδιο προϋπολογισμού «2 σε 1», με το βασικό σενάριο να κοπούν κανονικά οι συντάξεις και ένα άλλο, αλλά χωρίς να κοπούν οι συντάξεις, κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Σε μια χωρίς προηγούμενο ενέργεια, το υπουργείο Οικονομικών θέλει με τον τρόπο αυτό να ενσωματώσει «προτιθέμενες παρεμβάσεις» (όπως τις ονομάζει) και να εμφανίσει ότι και στις δύο περιπτώσεις, υπερβαίνει τον στόχο-δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2019.

Με κομμένες τις συντάξεις, όπως προβλέπει το βασικό σενάριο, προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ.image

Ενώ αυτό είναι το σενάριο βάσης, το Προσχέδιο έχει και «έξτρα» κεφάλαιο για τα «προτιθέμενα μέτρα» που έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ. Στο σενάριο αυτό, οι συντάξεις δεν κόβονται το 2019 και δίνονται παροχές, ενώ «κόβονται» άλλες παροχές που έχουν ψηφιστεί για το 2019 (πχ επίδομα στέγασης σε φτωχά νοικοκυριά που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο).

pinakas_mesa


Μόνον και μόνον αν ανασταλούν οι περικοπές στις συντάξεις, ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται κατά 2,065 δισ. ευρώ. Έτσι αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνεται σε 3,56% του ΑΕΠ που, πάντως, είναι πάνω από τον στόχο για πρωτογενές 3,5%.

pinakas_mesa2


Τι εστί …«προτιθέμενες» παρεμβάσεις


Όπως τονίζεται στο ειδικό κεφάλαιο «Προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις 2019», που αποτυπώνονται στον πίνακα 2.6, αυτές «περιλαμβάνουν τη μη εφαρμογή των παρεμβάσεων και των εξισορροπητικών παρεμβάσεων που είχαν συμπεριληφθεί στο ΜΠΔΣ 2019-2022 για το 2019, καθώς και νέες παρεμβάσεις στους τομείς των ασφαλιστικών εισφορών, των φορολογικών εσόδων και των δαπανών κοινωνικής προστασίας».

Ωστόσο και πάλι όλα είναι στον αέρα αφού, όπως αναφέρεται εκεί, «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στον πίνακα 2.6 θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Δείτε εδώ το προσχέδιο του Προϋπολογισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης